Valószínűleg észrevettétek, hogy az elmúlt pár hónapban kicsit csendes voltam. Igazából se kedvem se időm nem volt a blogíráshoz, a sütéshez. Nem ígérem, hogy aktív leszek, de most hoztam egy finomságot. Ha ősz, akkor almás pite! A recept, itt található. A klasszikus finomság elkészítésében annyi a változtatás, hogy a fehér liszt 60%-át teljes kiőrlésű lisztre cseréltem, a tetejére porcukor helyett darált eritritet szórtam. Vigyázat, az evését nem lehet abbahagyni egy szeletnél! :)
2023. október 18., szerda
2023. március 14., kedd
Almás-gesztenyekrémes torta (reform)
Kicsit elmaradtam a blogról, se kedvem se időm nem volt írni. Február végén ünnepeltem a születésnapomat. Erre az alkalomra egy finom krémes reformtortát sütöttem. Az alapja a már bevált lenmaglisztes tésztám, rajta almás pudingos krém, majd gesztenyés ricottakrém van a tetején. Isteni! :))
Almás-gesztenyekrémes torta
Hozzávalók:
A tortalaphoz:
2 tojás
60 g zabpehelyliszt
40 g lenmagliszt
2 evőkanál kakaópor
egy csipet só
édesítőszer
fél tasak sütőpor
3 evőkanál olaj
1,5 dl víz
Az almás krémhez:
450 g reszelt alma
kevés fahéj
1 dl almalé
édesítő ízlés szerint
1 tasak vaníliás pudingpor
Gesztenyekrémhez:
200 g cukormentes gesztenyemassza
250 g ricotta
1-2 csepp édesítő
Elkészítés:
2023. február 1., szerda
Vaníliás-rozmaringos keksz
Ismét kekszrecept. A rozmaring igazán finom ízt kölcsönöz ennek a ropogtatni valónak. 😊
Vaníliás-rozmaringos keksz
Hozzávalók:
15 dkg liszt (nálam szénhidrát csökkentett)
5 dkg zsír (vagy 8 dkg vaj)
1 késhegynyi sütőpor
10 g vaníliás fehérjepor
csipet só
kevés rozmaring apróra vágva
édesítőszer
Elkészítés:
Egy tálban a lisztet összekeverjük a vaníliás fehérjeporral, a sóval, a sütőporral és az apróra vágott rozmaringgal. Ezután hozzáadjuk az édesítőszert, a zsírt és összegyúrjuk a tésztát.
Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát és tetszőleges formára szaggatjuk.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a kekszeket, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük őket.
Hagyjuk teljesen kihűlni, és azután légmentes dobozba zárjuk.
2023. január 25., szerda
Mákos-túrós koszorú (fitt)
Egy fitt recept következik túróval, zabpehelyliszttel és kókuszliszttel. Kevert tésztáról van szó, így nem igényel nagy szakértelmet az elkészítése. Egyszerű, de nagyszerű! :)
Mákos-túrós koszorú (fitt)
Hozzávalók:
A tésztához:
500 g túró
120 g zabpehelyliszt
80 g kókuszliszt
40 g darált mák
3 tojás
4 dl víz
folyékony édesítő
1 tasak sütőpor
Díszíteni:
darált eritrit
Elkészítés:
Egy tálban összekeverjük a zabpehelylisztet, a kókuszlisztet, a darált mákot és sütőport.
A túrót botmixerrel krémesítjük.
A tojásokat az édesítővel habosra verjük, majd hozzákeverjük a krémes túrót. Ezután beleöntjük a vizet. Hozzáadjuk a mákos lisztkeveréket, majd csomómentesre keverjük a tésztát. A masszát kivajazott, kilisztezett koszorúformába simítjuk és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Ha kihűlt a sütemény, kiborítjuk a formából és darált eritrittel megszórjuk a tetejét.
2023. január 18., szerda
Sajtos-bazsalikomos zabfalatok
Tízóraira és uzsonnára szeretek kekszet eszegetni. Mivel a házi keksznél nincs jobb, gyakran sütök ilyen csemegét. Nem csak az édes, hanem a sós kekszekért is rajongok. Ez most sajtos-bazsalikomos ízesítésű. Páratlan! :)
Sajtos-bazsalikomos zabfalatok
Hozzávalók:
110 g zabpehely
50 g finomliszt
50 g zsír (vagy 80 g vaj)
1 tojás
1 kiskanál só
5 dkg reszelt sajt
1 teáskanál bazsalikom
Elkészítés:
A finomlisztet a zabpehellyel, a sóval és a bazsalikommal elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a sajtot, majd a zsírral elmorzsoljuk. A tésztához hozzáadjuk a tojást, majd összegyúrjuk.
A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd kör alakú kiszúróval kiszaggatjuk. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd 180 foka előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
2023. január 14., szombat
Sós rudak sajttal és szezámmaggal
Szilveszter estéjét barátoknál töltöttem, oda vittem ezeket a sós rudakat. Az egyik felét szezámmaggal szórtam meg, a másik felére sajt került. Mindkettőt szívesen eszegettük társasjátékozás közben.
Sós rudak sajttal és szezámmaggal
Hozzávalók:
A tésztához:
15 dkg finomliszt
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
20 dkg vaj
1,5 teáskanál só
1 teáskanál sütőpor
1 tojássárgája
1-2 evőkanál víz
A tetejére:
1 tojásfehérje
szezámmag
reszelt sajt
Elkészítés:
Egy tálban a finomlisztet és a teljes kiőrlésű lisztet összevegyítjük. A lisztben elkeverjük a sütőport, a sót, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a szükséges vizet, majd összegyúrjuk. A tésztát hagyjuk 20 percig pihenni.
Pihentetés után kinyújtjuk majd egy éles késsel rudakra vágjuk. A rudak tetejét lekenjük tojásfehérjével majd megszórjuk sajttal illetve szezámmaggal. Sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk őket és 20-25 perc alatt megsütjük.