2020. december 30., szerda

Sajtos-magvas zabrúd - Boldog új évet!

A Szilveszter nem múlhat el sós rágcsa nélkül. Egy egészséges zabrudacskát ajánlok Nektek. Olyan finom, hogy képtelenség abbahagyni az evését.

Mindenkinek sikeres, boldog és egészségben gazdag új évet kívánok! 🎉

 



Sajtos-magvas zabrúd

Hozzávalók:

A tésztához:

200 g zabpehelyliszt

100 g vaj

80 g reszelt sajt (nálam Carski sajt volt)

3 evőkanál víz

1 tojássárgája

1 evőkanál lenmag

1 evőkanál szezámmag

késhegynyi sütőpor

1 kiskanál só

Tetejére: 

1 tojásfehérje

szezámmag

 

Elkészítés:

Elsőként a zabpehelylisztet, a sóval, a sütőporral, a lenmaggal, a szezámmaggal elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a sajtot, majd a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a vizet, majd összegyúrjuk. 

A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd rudakra vágjuk. A tetejüket lekenjük tojásfehérjével, és megszórjuk szezámmaggal.  180 foka előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.


2020. december 26., szombat

Mandulás zserbó (diétás) - Boldog karácsonyt!

A zserbó kötelező sütemény karácsonykor. A klasszikus zserbót nagyon szeretem. Már régóta terveztem, hogy elkészítem a mandulás változatát, az idei karácsonyra végre sikerült. Ebbe az újított zserbóba házi eperlekvár került, továbbá diétás is, mert nem tartalmaz cukrot és teljes kiőrlésű tönkölylisztből van. Ezzel a zserbóval kívánok mindenkinek áldott, békés karácsonyt! 🎄


 

Mandulás zserbó (diétás)

Hozzávalók: 

A tésztához:

25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

12 dkg vaj

5 evőkanál eritrit

1 evőkanál vanília kivonat

csipet só

1 tojássárgája

0,2 dl tej

0,5 dkg élesztő

A töltelékhez:

20 dkg darált mandula

6 evőkanál eritrit

fél üveg házi eperlekvár (cukormentes)

A csokoládémázhoz:

6 dkg  cukormentes étcsokoládé

1 kiskanál olaj


Elkészítés:

A tejben elkeverjük az élesztőt.

A liszttel elkeverjük az eritritet és a sót, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a vanília kivonatot és a tejes élesztőt. Összegyúrjuk a tésztát. 

Az összeállított tésztából három gombócot formálunk. Lisztezett nyújtódeszkán 3 vékony lapot nyújtunk belőlük. Az első lapot beletesszük az előzőleg kizsírozott, kilisztezett tepsibe. A darált mandulát összekeverjük az eritrittel. A tésztát először vékonyan megkenjük eperlekvárral, majd egyenletesen megszórjuk a mandula felével. Ugyanígy töltjük meg a következő lapot is, végül a harmadik lapot a tetejére tesszük. Villával több helyen is megszurkáljuk a tésztát. 

Előmelegített sütőben 175 fokon körülbelül 35-40 percig sütjük. 

Amikor kivettük a zserbót a sütőből és langyosra hűlt, akkor a tetejét csokimázzal bevonjuk. Ehhez gőz fölött felolvasztjuk  az étcsokoládét, belekeverjük az olajat, és a sütemény tetejére simítjuk.

 





2020. december 23., szerda

Narancsos-mandulás tönkölykeksz

A kekszsütés az egyik kedvenc elfoglaltságom, ilyenkor karácsony tájékán meg különösképpen. Szeretem, amikor a sülő keksz illata terjeng a konyhában. Most egy olyan karácsonyi kekszet hoztam, amiben mandula, reszelt narancshéj és teljes kiőrlésű tönkölyliszt van. Ez a cukormentes omlós keksz dobozban hosszabb ideig eláll, ha esélyt adunk neki. Nálunk a dobozba kerülése előtt eltűnt. :)



Narancsos-mandulás tönkölykeksz

Hozzávalók:

15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

5 dkg darált mandula

10 dkg eritrit

12 dkg vaj

1 narancs reszelt héja

1 tojás

Elkészítés:

A tönkölylisztet, a darált mandulát, az eritritet és a reszelt narancshéjat összekeverjük egy tálban. Hozzáadjuk a vajat és elmorzsoljuk a lisztes keverékkel. Ezután hozzáadjuk a tojást és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. A kész tésztát fóliába csomagolva hűtőbe tesszük 1 órára pihenni. A pihenési idő után a tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, kiszaggatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük a kekszeket. Vigyázzunk, mert melegen még törékenyek. Ha kihűltek, tegyük jól záródó dobozba.


2020. december 22., kedd

Diétás mézeskalácsok

A karácsonynak elmaradhatatlan eleme a mézeskalács, ami általában fehérlisztes, eléggé tömény és sok szénhidrátot tartalmaz. A vonalaimra figyelve idén diétás mézeskalácsot készítettem méz nélkül. Ezek a mézesek külcsínben egy fűszeres zabkekszere hasonlítanak, de finomak és a karácsonyi ízvilágot tökéletesen hozzák. Az egyik adventi hétvégén sütöttem ezeket, de már csak pár darab van belőlük az üvegben, remélem karácsonykor rágcsálhatok még belőlük. 😀 🎄


Diétás mézeskalácsok

Hozzávalók:

80 g zabliszt

80 g darált mandula (vagy mandulaliszt)

80 g kókuszreszelék

30 g eritrit

csipet szódabikarbóna

2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

40 g olaj

2 tojás

 

Elkészítés:

A zablisztet, a darált mandulát, a kókuszreszeléket, az eritritet, a szódabikarbónát és a mézeskalács fűszerkeveréket összekeverjük. Az olajat és a tojást hozzáadjuk és jól összegyúrjuk az egészet. Lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk  a tésztát és különféle formákat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük őket.




2020. december 16., szerda

Mandulatorta

Egy finom mandulatortát hoztam házi meggylekvárral töltve és csokival a tetején. A tésztája egyszerű kevert tészta, szóval nincs sok gond vele. Ezt a könnyű tésztát a lekvár és a csoki nagyon feldobja, így a karácsonyi asztalon is megállja a helyét. 🌲


Mandulatorta

Hozzávalók:

A mandulás tésztához:

10 dkg darált mandula

10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

fél csomag sütőpor

2 tojás

175 g joghurt

12 dkg cukor (nálam eritrit)

50 ml olaj

csipet só

 

Töltéshez:

házi meggylekvár

 

A tetejére:

100 g étcsoki (cukormentes)

kevés mandulaforgács

 

Elkészítés:

A darált mandulát, a tönkölylisztet, a sütőport és a sót összekeverjük egy tálban.

A tojásokat a cukorral/eritrittel habosra keverjük. Hozzáadjuk a joghurtot és az olajat, majd hozzáforgatjuk a mandulával összekevert lisztet. Csomómentesre dolgozzuk a tésztát. Kivajazott, kilisztezett 20 cm-es tortaformába simítjuk a tésztát. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

A kihűlt mandulatortát kettévágjuk. Az egyik felét megkenjük házi meggylekvárral, majd rátesszük a másik felét. A étcsokoládét megolvasztjuk és rákenjük a torta tetejére. A csokimázara mandulaforgácsot szórunk.


 

2020. december 12., szombat

Kesudiós sajttorta

Szerintem a sajttorta az egyik legfinomabb süti. Bármikor jöhet. Most az adventi időszakban is sütöttem egy csodafinomat. A kakaós kekszrétegen vastag krémréteg van, amire a pirult kesudió teszi fel a koronát. 🌲

Kesudiós sajttorta

Hozzávalók:

A kekszalaphoz:

100 g kakaós kekszmorzsa (cukormentes)

50 g vaj

A krémhez:

500 g mascarpone

400 g tejföl (nálam 12%-os)

1 tasak vaníliás pudingpor (38 g)

édesítő ízlés szerint

1 tojás

A tetejére:

egy marék sótlan kesudió

 

Elkészítés:

Az alap hozzávalóit, a kekszmorzsát és a vajat elmorzsoljuk, majd egy kivajazott 20 cm-es tortaformába belenyomkodjuk.  

A  mascarponét, a tejfölt, az édesítőt és a tojást gépi habverővel elkeverjük. A krémbe belekeverjük a vaníliás pudingport, majd ráöntjük a kekszes alapra. Előmelegített sütőbe toljuk a sajttortát. Amint a a krém kezd sűrűsödni (kb. 15 perc), kivesszük és rászórjuk a kesudiót. Ezután visszatesszük a sütőbe és megsütjük. Akkor lesz jó, ha a teteje enyhén megpirul. Ha kivettük a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni.



2020. december 5., szombat

Banános-mandulás zabsüti

A rohanós napok nagy kedvence a kevert süti. Ez a változat egy egészséges zabsüti, aminek a tésztája kicsit tömörebb állagú, mivel csak zabpehelyliszt van benne. Én többször is reggeliztem belőle és minden alkalommal kitűnő volt, mivel a banán miatt nem száradt ki. 🎄

                   

Banános-mandulás zabsüti

Hozzávalók:

A kevert tésztához:

20 dkg zabpehelyliszt

fél csomag sütőpor

1 kiskanál fahéj

1 banán

15 dkg cukor (nálam eritrit)

5 dkg darált mandula

2 tojás

175 g joghurt

0,5 dl olaj

 

Tetejére dekorálni: 

mandulapehely

Elkészítés:

A tojásokat felütjük egy tálba, majd a cukorral/eritrittel habosra verjük. Hozzáadjuk az olajat, a joghurtot, a pürésített banánt, és alaposan elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a zabpehelylisztet, a fahéjat, a darált mandulát, és robotgép segítségével  összedolgozzuk az egészet. Egy kivajazott, kilisztezett püspökkenyérformába öntjük a tésztát. A tetejét megszórjuk mandulapehellyel, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és tűpróbáig sütjük. Ha a tésztába szúrt tű nem ragacsos, akkor kész a süti. 


 

 

2020. november 29., vasárnap

Kakaós kuglóf aszalt vörösáfonyával (egyszerű)

Egy finom kakaós kuglófot hoztam advent első vasárnapján. Annyira egyszerű elkészíteni, hogy ezzel a recepttel mindenki bátran próbálkozhat, a siker garantált lesz. Karácsonyra hangolódva keverjünk a tésztába egy kevés mézeskalács-fűszerkeveréket! Régebben sütöttem egy igazán karácsonyi ízvilágú adventi kuglófot. Mindkettőt jó szívvel ajánlom. Remélem, hogy valamelyik megtetszik és kedvet kaptok hozzá. Békés készülődést kívánok mindenkinek ezekben a nehéz időkben! 🌲




Kakaós kuglóf aszalt vörösáfonyával (egyszerű)

Hozzávalók:

A kevert tésztához:

25 dkg liszt

fél csomag sütőpor

10 dkg cukor

1 tasak vaníliás cukor

2 evőkanál kakaópor

2 tojás

1 dl olaj

2 dl tej 

1 marék aszalt vörösáfonya 

A tetejére:

porcukor

 

Elkészítés:

A kuglófformát kivajazzuk és kilisztezzük. 

A lisztet, a sütőport és a kakaót egy tálban összekeverjük.

A tojásokhoz hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd gépi habverő segítségével habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk az olajat és a tejet, majd az egészet elkeverjük. Ebbe a nedves részbe a kakaós-sütőporos lisztet is belekeverjük. A tésztába beleszórjuk az aszalt vörösáfonyát, majd a kivajazott, kilisztezett formába öntjük. A kuglófot 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk és tűpróbáig sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintjük.


 

 

2020. november 24., kedd

Mogyorólisztes zabtallér

Régebben egy áruházban megakadt a szemem a mogyoróliszten alacsony szénhidrát- és magas fehérjetartalma miatt. Az őszi szünetben úgy láttam, hogy ideje lesz készíteni belőle valamit. Ez a zabtallér  született belőle. Igazi őszi finomság, ami teával vagy önmagában is remek.  🍂

Mogyorólisztes zabtallér

Hozzávalók:

125 g vaj

80 g eritrit

120 g zabpehely

100 g mogyoróliszt

60 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt

1 mokkáskanál sütőpor

1 csipet só

1 tojás

Elkészítés:

A zabpelyhet, a mogyorólisztet, a tönkölylisztet, a sütőport, a sót és az eritritet egy nagy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat és elmorzsoljuk a száraz alapanyagokkal. Ezután hozzáadjuk a tojást is és összeállítjuk a tésztát. Vizes kézzel kis gombócokat gyúrunk belőle, majd kilapítjuk és a tallérokat sütőpapírral kibélelt tepsire sorakoztatjuk. Előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütjük.



2020. november 22., vasárnap

Kekszes banánkrémes kocka (sütés nélkül)

Nagyon szeretem a krémes, habos sütiket. Ami otthon volt, abból alkottam ezt a finomságot még az őszi szünetben. Érdemes megcsinálni, mert isteni!! 😍


Kekszes banánkrémes kocka (sütés nélkül)

Hozzávalók:

16 db korpovit keksz (helyettesíthető vajas vagy háztartási keksszel)

A banános krémhez:

1 tasak banános pudingpor

3,5 dl tej

5 evőkanál eritrit

250 g mascarpone

A tejszínes részhez:

2 dl habtejszín

4-5 evőkanál eritrit

1 tasak habfixáló

A tetejére: 

csokireszelék

Elkészítés:

A banános pudingport az eritrittel és a tejjel szokásos módon megfőzzük. A kész, meleg pudingba belekeverjük a mascarponét. 

A hideg tejszínhez hozzákeverjük az eritritet, majd gépi habverővel elkezdjük verni. Egy perc múlva hozzászórjuk a habfixálót, majd tovább verjük, amíg kemény habot kapunk.

A kerámiaforma alját kirakjuk a Korpovit keksz felével. A kekszrétegre rákenjük a banános krémet. Erre egy sor kekszet teszünk. A kekszrétegre rásimítjuk a kemény tejszínhabot, majd csokireszelékkel megszórjuk. A süteményt egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy a keksz megpuhuljon. Másnap kockára vágva tálaljuk.



2020. november 11., szerda

Kakaós-zabos pohárdesszert eperhabbal

Az egyik nap csillapíthatatlan édességvágy tört rám. A hűtőben talált alapanyagokból ezt az eperhabos desszertet kreáltam. A tejszín mennyiségét érdemes növelni. Így is finom, de ha több az eperhab, akkor még finomabb. :)


 

Kakaós-zabos pohárdesszert eperhabbal (2 kehelyhez)

Hozzávalók:

Zablisztes tésztához:

2 tojás

100 g zabpehelyliszt

1 evőkanál kakaópor

csipet só

1 kiskanál sütőpor

60 g eritrit

150 g joghurt

Eperhabhoz:

1,5 dl habtejszín

édesítő ízlés szerint

150 g eper (nálam fagyasztott)

1 tasak habfixáló

Díszítéshez:

eper

Elkészítés:

Egy tálban a tojást az eritrittel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a joghurtot. Egy másik tálban  a zablisztet, a kakaóport, a sót és a sütőport összekeverjük.  A kakaós-zabos lisztkeveréket hozzáadjuk a másik tálban lévő nedves részhez és alaposan elkeverjük. Ha csomómentes a massza, akkor belesimítjuk egy kivajazott, kilisztezett kisebb tepsibe. A tésztát előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Mielőtt kivesszük, tűpróbát végzünk. 

Az epret botmixerrel pürésítjük, majd ízlés szerint édesítjük. Az eperpürét alacsony gázlángon összefőzzük. A habtejszínből gép segítségével kemény habot verünk, miközben beleszórjuk a habfixálót. A kemény tejszínhabba óvatosan belekeverjük a eperszószt. 

Az eperhab egy részét a kelyhek aljára tesszük. Ezt követően a zablisztes tésztát felkockázzuk és a tésztakockákat  habrétegre szórjuk.. A maradék eperhabot a kakaós-zabos tészta tetejére halmozzuk és eperrel díszítjük.


2020. november 6., péntek

Mákos-mangós túrókocka

Túrós sütemény-függőségben szenvedek. Gyümölcsös-túrós sütiből bármikor bármennyit meg tudok enni. Most egy mangós túrókockát hoztam, melynek mákos piskóta az alapja. A többi túrós sütihez hasonlóan ennek elkészítésében és elfogyasztásában is nagy örömömet leltem. :) 

 

Mákos-mangós túrókocka

Hozzávalók:
A mákos piskótához:

4 tojás

4 evőkanál eritrit

3 evőkanál darált mák

1 evőkanál mandulaliszt

A túrókrémhez:

450 g túró

200 g mascarpone

édesítő ízlés szerint

A tetejére:

1 jó nagy érett mangó

1 tasak színtelen tortazselé

250 ml limonádé

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk. A tojások sárgáját az eritrittel habosra keverjük, a fehérjéből pedig kemény habot verünk. Az eritrites tojássárgába beleforgatjuk a tojáshabot. Ezután hozzáadjuk a mandulalisztet és a mákot, majd ezeket óvatosan mozdulatokkal elkeverjük. A mákos piskótamasszát kivajazott, kilisztezett tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

A túrót botmixerrel átdolgozzuk, majd ízlés szerint édesítjük. A túróhoz hozzáadjuk a mascarponét majd botmixerrel az egészet krémesítjük. A túrókrémet rásimítjuk a kihűlt mákos piskótára.
 
A mangót meghámozzuk és felkockázzuk. A mangókockákat a túrókrém tetejére rakosgatjuk.  A színtelen torzsalét elkeverjük a limonádéval, majd gázra tesszük és forrástól számítva 1 percig főzzük. A citromos tortazselét kicsit hagyjuk hűlni, majd  ráöntjük a mangóra. A süteményt hűtőbe tesszük dermedni egy éjszakára. Másnap kockára vágva szervírozzuk.
 


2020. november 2., hétfő

Túrós-zabos minikuglóf csokoládéval (fitt)

Egy fitt, túrós, zabos minikuglófot hoztam csokoládéval megkoronázva. Nincs benne zsiradék mégis olyan puha és szaftos a túrótól, hogy csoda. Egyszerű elkészíteni, isteni finom és még egészséges is. Ajánlom mindenkinek, mert nagyszerű! :)

 


Túrós-zabos minikuglóf csokoládéval

Hozzávalók: (3 darabhoz)

A tésztához:

250 g túró

1 dl tej

100 g zabpehelyliszt

3 tojás

édesítő ízlés szerint

fél csomag sütőpor

A tetejére:

100 g cukormentes étcsokoládé

Elkészítés: 

A tojásokat habosra verjük. Hozzáadjuk az édesítőt és a tejet. Ezt követően hozzáadjuk a túrót, majd botmixer segítségével összedolgozzuk az egészet. A zablisztet és a sütőport egy tálban összekeverjük, majd hozzáforgatjuk  a nedves részhez. A masszát 5-10 percet pihentetjük, hogy zabliszt beszívja a nedvességet. Ez idő alatt a minikuglóf-formákat kivajazzuk, kilisztezzük. A sűrű tésztát  a kivajazott, kilisztezett formába adagoljuk és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Az étcsokoládét megolvasztjuk és a kihűlt minikuglófokra öntjük.



2020. október 30., péntek

Diós köleslisztes keksz

Korábban vettem köleslisztet, aminek szavatossági ideje már közelgett. Gondoltam egyet és egy finom kekszet sütöttem belőle. Egy kis diót is tettem bele, így igazi őszi ropogtatnivaló lett. Kiemelten ajánlom ezt a kekszet azoknak, akik gluténérzékenyeknek, mivel a kölesliszten kívül nincs benne másféle liszt. Nemcsak gluténmentes, hanem cukormentes is.

                 

Diós köleslisztes keksz

Hozzávalók:

100 g kölesliszt

50 g dió

40 g eritrit 

1 kevés fahéj

40 g vaj

1 tojás

Elkészítés:

Egy tálban a köleslisztet, a diót, az eritritet és a fahéjat összekeverjük.  Hozzáadjuk a vajat és elmorzsoljuk a száraz hozzávalókkal. Ezt követően hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk az egészet. A tésztából nedves kézzel golyókat készítünk, majd ellapítjuk őket. A korongokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

 


2020. október 27., kedd

Málnás álom (sütés nélkül)

Bizony elég régen jelentkeztem recepttel, nem nagyon van időm blogolni, lefoglal a munka. Mostanában a konyhai dolgokra kevés idő jut, ez a sütés nélküli gyümölcsös finomság is még a nyáron készült. Bármikor összedobható ez a gyors desszert, én is fagyasztott málnából készítettem. Ez nem igazán őszi finomság, de én bármikor szívesen elfogyasztom ezt álom sütit. :)


 

Málnás álom (sütés nélkül)

Hozzávalók:

120 g Korpovit keksz (vajas keksz vagy háztartási keksz is használható)

Krémhez:

400 g görög joghurt

2 dl habtejszín

édesítőszer ízlés szerint

A málnás réteghez:

300 g fagyasztott málna

2 evőkanál útifűmaghéj (helyettesíthető zselatinnal)

édesítő ízlés szerint

Díszítéshez:

málna

Elkészítés:
 
A málnát botmixerrel pürésítjük. A gyümölcspürét ízlés szerint édesítjük, majd  gázra tesszük és 2-3 perc alatt összefőzzük. Ha kihűlt a gyümölcsszósz belekeverjük az útifűmaghéjat. Egy kicsit várunk, hogy bezselésedjen a gyümölcs.
 
A görög joghurtot ízlés szerint édesítjük. A tejszínből gépi habverő segítségével kemény habot verünk, majd hozzáforgatjuk a megédesített görög joghurthoz.

A Korpovit  keksz felével kirakjuk a kerámia forma alját. A kekszrétegre rákenjük a málnás zselé felét, majd arra ráöntjük a tejszínes-joghurtos krém felét. Ezután egy sor keksz következik, amire rákenjük a maradék málnazselét. A gyümölcsös rétegre rásimítjuk a maradék tejszínes-joghurtos krémet. Az összeállítás tetejét málnaszemekkel díszítjük és egy éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy a keksz megpuhuljon.