Szezonális alapanyagból, sütőtökből készült sütit hoztam Nektek, melyet
tegnap sütöttem. Nagy rajongója vagyok a narancssárga, édeskés ízvilágú zöldségnek,
melyből nem csak finom ételeket, hanem isteni desszerteket is lehet készíteni. A
Közép- illetve Dél-Amerikából származó növény nem csak finom ősz-téli csemege,
hanem egészségügyi szempontból is rendkívül hasznos a fogyasztása. Magas
rosttartalma elősegíti a kiegyensúlyozott emésztést, illetve magas C-vitamin-tartalmának
köszönhetően kiváló antioxidáns táplálék. Ezen kívül magas káliumtartalma miatt
vértisztító, méregtelenítő hatású. További pozitív tulajdonsága, hogy a benne
található tiaminnak köszönhetően emlékezet- és hangulatjavító hatása is van. :)
Elmondható tehát, hogy kiemelkedő élettani hatásai miatt érdemes beépíteni az
értrendünkbe. Én számtalan variációban készítettem már, csináltam belőle,
ívólét, levest és különféle édességeket.
Tegnap egy egyszerű sütit készítettem belőle. Finom, puha a tésztája,
a teteje kicsit ropogós. A krémjét a fahéj teszi különlegessé. Ajánlom
kipróbálásra, látványa is szép és ízre is finom. :)
Sütőtökös-kakaós morzsás sütiHozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt
4 dkg kakaópor
15 dkg margarin
2 tojássárgája
1 kiskanál sütőpor
8 dkg cukor
A töltelékhez:
25 dkg sütőtökpüré
2 tasak vaníliás puding
0.5 teáskanál őrölt fahéj
5 dl almalé
10 dkg cukor
A morzsához:
8 dkg liszt
5 dkg vaj
5 dkg cukor
fél evőkanál kakaópor
Elkészítés:
A tepsit
vékonyan kivajazzuk és kilisztezzük.
A tészta
hozzávalóit összegyúrjuk, és fóliába csomagolva 30 percet pihentetjük.
Elkészítjük
a tölteléket. A sütőtökpürét lábasba tesszük, felöntjük 3,5 dl almalével, beletesszük
a cukrot, a fahéjat és hagyjuk kicsit párolódni (kb. 10 perc). Közben a két
tasak pudingport kikeverjük a maradék almalével, végül a lábasba
öntjük, összeforraljuk.
A
tésztát kinyújtjuk és belerakjuk a kivajazott tepsibe. A tölteléket a tésztára
simítjuk. A morzsához
megolvasztjuk a vajat és belekeverjük a cukrot, a lisztet és a kakaót. A kakaós
tésztát a sütőtökös töltelék tetejére morzsoljuk úgy, hogy befedje.
A sütit betoljuk a sütőbe 20-30 percre. Ha illatozik és ropogósra sült a teteje, kész is van. :)