2018. szeptember 27., csütörtök

Fordított szilvás-mákos torta

Jó ideje nem jelentkeztem, aminek oka az, hogy nagyon kevés időm van mostanában. Most hétvégén viszont  sütöttem. Mákos sütire fájt a fogam, így egészséges hozzávalókból ezt a szilvás-mákos sütit készítettem. Nagyon finom lett! :)




Fordított szilvás-mákos torta
Hozzávalók:
200 g szilva
80 g darált mák
150 g zabphelyliszt
50 g teljes kiőrlésű búzaliszt
2 tojás
40 g olaj
100 g eritrit
2 dl tej
fél csomag sütőpor
egy kanál vaníliaaroma

Elkészítés:
A szilvát megmossuk, kimagozzuk és félbevágjuk. A tortaformába sütőpapírt teszünk, majd kirakjuk szilvaszeletekkel.

A tésztához összekeverjük külön a száraz és a nedves hozzávalókat. A lisztet, a zabpehelylisztet, a mákot, a sót és a sütőport összekeverjük. Az egész tojásokat az eritrittel habosra keverjük, majd hozzáöntjük először az olajat, majd a tejet és a vaníliaaromát. Ezután a tojásos részhez hozzákeverjük a mákos lisztkeveréket és az egészet egynemű tésztává dolgozzuk. Ezt követően a tésztát ráöntjük a tortaformába lévő szilvára. A süteményt előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. (Végezzünk tűpróbát!)
Ha megsült a  süti a formában hagyjuk kihűlni, majd egy tálra borítjuk.

2018. szeptember 5., szerda

Áfonyakrémes kocka

Egyszerű, gyorsan elkészíthető krémes sütire vágytunk, de csak egy darab tojás volt itthon. Gondoltam készítek kevert tésztát, aminek tetejére halmozom a krémet. Így született ez az áfonyakrémes kocka. Finom lett! :)


Áfonyakrémes kocka
Hozzávalók:
A kevert tésztához:
200 g liszt
200 g cukor
1 tojás
300 ml tejföl
1 teáskanál vaníliaeszencia
1 csomag sütőpor
1 csipet só

Az áfonyás krémhez:
250 g mascarpone
250 g áfonya
10  zselatin
10 dkg cukor

Díszítéshez:
áfonya

Elkészítés:
Átszitáljuk a lisztet és összekeverjük a sütőporral és a sóval. A tojást habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a vaníliaeszenciát, a tejfölt és összedolgozzuk. Ezután a tojásos-cukros-tejfölös keverékhez fokozatosan hozzákeverjük a sütőporos lisztet és homogén masszává dolgozzuk.

Egy tepsit kizsírozunk, kevés liszttel megszórjuk, majd belesimítjuk a tésztát. A süteményt  előmelegített sütőben 180 ºC fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült -e a tészta.) A tepsiben hagyjuk kihűlni a tésztát.

A krémhez az áfonyát 3-4 evőkanál vízzel és a cukorral feltesszük a tűzre főni. Amikor már forr és a gyümölcs puha, levesszük a tűzről és botmixerrel pürésítjük. Az áfonyapüréhez hozzákeverjük a mascarponét.  A zselatinra kevés vizet öntünk, majd hagyjuk egy kicsit állni. Ezt követően a beáztatott zselatint kis lángon folyamatos keverés mellett meglangyosítjuk. Miután levettük a tűzről 2-3 evőkanál krémet elkeverünk benne, majd így hozzáadjuk a többi krémhez.
Az áfonyás krémet rásimítjuk a kihűlt tésztára és 1-2 órára hűtőbe tesszük dermedni. Tálaláskor áfonyaszemekkel díszítjük a süteményt.