2023. március 14., kedd

Almás-gesztenyekrémes torta (reform)

Kicsit elmaradtam a blogról, se kedvem se időm nem volt írni. Február végén ünnepeltem a születésnapomat. Erre az alkalomra egy finom krémes reformtortát sütöttem. Az alapja a már bevált lenmaglisztes tésztám, rajta almás pudingos krém, majd gesztenyés ricottakrém van a tetején. Isteni! :))

Almás-gesztenyekrémes torta

Hozzávalók:

A tortalaphoz:

2 tojás

60 g zabpehelyliszt

40 g lenmagliszt

2 evőkanál kakaópor

egy csipet só

édesítőszer

fél tasak sütőpor

3 evőkanál olaj

1,5 dl víz


Az almás krémhez:

450 g reszelt alma

kevés fahéj

1 dl almalé

édesítő ízlés szerint

1 tasak vaníliás pudingpor


Gesztenyekrémhez:

200 g cukormentes gesztenyemassza

250 g ricotta

1-2 csepp édesítő


Elkészítés:

A két egész tojást egy keverőtálba tesszük és géppel habosra verjük. Hozzáadjuk az édesítőt, majd beleöntjük a vizet, az olajat és mindent összekeverünk.
Egy másik tálban a zabpehelylisztet, a lenmaglisztet, a kakaót, a sütőport és a sót összevegyítjük. A kakaós lisztkeveréket beleöntjük a tojásos részbe és az egészet simára dolgozzuk.
A tésztát egy kisebb méretű tortaformába öntjük és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

A vaníliás pudingport az édesítővel és az almalével elkeverjük. A reszelt almát elkeverjük benne, fahéjjal ízesítjük, majd az egészet felfőzzük, összeforraljuk lassú tűzön. A kihűlt tésztalapra rátesszük az almakrémet, majd egyenletesen elsimítjuk.

A felolvasztott gesztenyepürét és a ricottát egy tálba tesszük, majd botmixer segítségével krémesre dolgozzuk. Egy-két csepp édesítővel édesítjük. A gesztenyekrémet az almás pudingos rétegre simítjuk.