Tudatos táplálkozásra törekszem, igyekszem egészséges hozzávalókból sütni-főzni. A szuperegészségesnek számító goji bogyót általában magában szoktam rágcsálni, mint a mazsolát. Néhány tudnivaló a goji bogyóról:
Magyarul farkasbogyónak nevezik. Ázsiából, főként Kínából származó skarlátvörös bogyó fogyasztásának tulajdonítják a hosszan tartó fiatalos közérzetet, a szépséget, az erőt és a kitartást. A világ több részén afrodiziákumként ismerik. A nagy mennyiségű C-vitaminon kívül 18-féle aminosavat és 21-féle ásványi anyagot is tartalmaz. (
forrás)
Ezt a finom, egészséges bogyót sütibe is bátran használhatjuk, én most túrós batyut készítettem, aminek a töltelékébe szórtam bele. Finom lett! :)
Túrós batyu goji bogyóval
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg finomliszt
2.5 dkg élesztő
3 dl tej
1 kiskanál só
5 dkg cukor
7.5 dkg margarin
A töltelékhez:
50 dkg tehéntúró
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
0.5
citromból nyert reszelt citromhéj
2-3 evőkanál
tejföl
1 evőkanál
búzadara
goji bogyó
rum
A tetejére:
1 db tojás
Elkészítés:
Az élesztőt
kevés cukros, langyos tejben felfuttatjuk.
A liszthez
keverjük a sót, a cukrot, a megkelt élesztőt, az olvasztott margarint, és a
maradék langyos tejjel könnyű tésztát dagasztunk. Langyos helyen letakarva hagyjuk kelni fél óráig.
A goji
bogyót rumba áztatjuk. A túrót jól összekeverjük a kétféle cukorral, a
citromhéjjal, a darával és a tejföllel. A végén belekeverjük a rumba áztatott
goji bogyókat is.
Aztán a tésztát
kinyújtjuk, majd négyzetekbe vágjuk. Mindegyikre egy-egy evőkanálnyi tölteléket
halmozunk, a szemben lévő csücsköket egymásra hajtva batyut formázunk.
A batyukat
kizsírozott tepsire tesszük. A tetejüket tojással megkenjük, sütőben pirosra
sütjük.