Sütőtökszezon van, hát együk, süssük! Már tudjátok, hogy sütőtökmániás vagyok, egyszerűen imádom ezt a zöldséget. Nemrég rétesbe került, amiben összetalálkozott a mákkal. Tökéletes lett! Alig bírtam abbahagyni az evését. :) Az ötlet
innen jött, apróbb módosításokat végeztem a recepten.
Sütőtökös-mákos rétes
Hozzávalók:
(2 rúdhoz)
1 csomag teljes kiőrlésű 8 lapos réteslap
olaj a kenéshez
20 dkg darált mák
cukor ízlés szerint (én 4 evőkanállal tettem)
1 kisebb sütőtök
1 dl tej
1 evőkanál útifűmaghéj
2-3 evőkanál tejföl a tetejét kenni
Elkészítés:
A sütőtököt félbevágjuk, kimagozzuk és sütőben megsütjük.
A tejet a cukorral és a mákkal összekeverjük, majd gázra téve összeforraljuk. Amíg
kihűl, addig elkészítjük a sütőtökös tölteléket.
A megsült és kihűlt a sütőtök belsejét kikaparjuk, botmixerrel pürésítjük, majd
hozzákeverjük az útifűmaghéjat.
A réteslapokat csak a legutolsó pillanatban vesszük
ki a zacskóból, hogy ne száradjanak ki.
Egy enyhén nedves konyharuhára fektetünk egy lapot, majd szilikonos kenőecset
segítségével lekenjük olajjal egy kicsit,
ráfektetjüka második lapot, ezt is megolajozzuk, majd mehet rá a harmadik
réteslap is, ezt is olajozzuk és következik a negyedik réteslap.
Először a mákos tölteléket tesszük rá egy csíkban a réteslapokra, de a szélén
hagyunk egy pár centit, hogy feltekerésnél be tudjuk hajtogatni az oldalát. A
mákos töltelékre rákenjük a sütőtökös tölteléket.
Ezt követően konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük a rétest úgy, hogy közben a széleit behajtjuk, így majd nem
folyik ki a töltelék. A feltekert rétest óvatosan áthelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd
a tetejét vékonyan megkenjük tejföllel.
Ezután előmelegített sütőben megsütjük a
rétest.
Langyosra hűtve szeleteljük és, aki
igényli porcukorral meghintheti a tetejét.