2016. augusztus 15., hétfő

Csokis-diós szelet - 2. blogszületésnapra

Örömmel tudatom mindenkivel, hogy tegnap volt a blogom 2. szülinapja. Hogy repül az idő! 2014 augusztusában indítottam útjára a blogomat, azóta pedig kisebb-nagyobb időközökkel teszem közzé a bejegyzéseket. Köszönöm, hogy olvastok, hogy rendszeresen visszajártok, hogy kommenteket írtok. Nélkületek nem lettem volna ilyen kitartó. Köszönöm, hogy éreztetitek, nem csinálom hiába a blogírást. Arra bátorítok mindenkit, hogyha kipróbál egy sütit a gyűjteményemből, akkor írja meg, hogy hogy ízlett. :)
Eddig 142 bejegyzést írtam és több mint 33900 oldalmegjelenítése van az oldalamnak, amire nagyon büszke vagyok. Voltak és lesznek is időszakok, amikor kevesebbet írok a blogra, de úgy tervezem, hogy folytatom az írást és hozom Nektek az új sütirecepteket. :)
A 2. blogszülinapot most nem tortával, hanem egy ellenállhatatlan diós szelettel szeretném megünnepelni. A dió, sárgabaracklekvár és csoki triója már bizonyított, gondolok itt a zserbóra, ez a süti is hasonlóan fergeteges. Próbáljátok ki, mert pillanatok alatt összedobható és tényleg isteni finom. :)


Csokis-diós szelet
Hozzávalók:
A tésztához:
150 g vaj
150 g cukor
4 tojás
200 g liszt
100 g dió
fél tasak sütőpor

Tölteni: 
sárgabaracklekvár

Csokimáz:
50 g vaj
80 g cukor
3 evőkanál kakaó


Elkészítés:
A tésztához robotgéppel a vajat a cukorral habosra keverjük, majd a tojásokat keverés közben egyenként hozzáadjuk. Egy külön tálban a diót, a lisztet és a sütőport összekeverjük, majd beleforgatjuk a vajas keverékbe és egyneművé keverjük a tésztát.

Egy püspökkenyérformát kivajazunk, kilisztezünk majd belesimítjuk a masszát és előmelegített sütőben megsütjük. Tűpróba!

Amikor megsült és kihűlt a sütemény, akkor kiborítjuk egy tálcára. Vízszintesen kettévágjuk  s az így kapott lapok közül az alsót jó vastagon megkenjük sárgabaracklekvárral, majd rátesszük a a másik lapot.

A mázhoz a hozzávalókat csomómentesre kikeverjük és a tűzön összefőzzük. Amikor jó nyúlós a máz, akkor rácsorgatjuk a diós sütemény tetejére és egy lapát segítségével elsimítjuk, hogy a csokiból mindenhová egyenletesen kerüljön.  Hagyjuk, hogy a máz megdermedjen és szeletelhetjük a süteményt.

2016. augusztus 12., péntek

Vaníliás lekváros omlós kifli

Végre ismét itt vagyok!  :) Az elmúlt időben keveset sütöttem, azok is olyan sütik voltak, amelyek receptjei már szerepelnek a blogon. Két esküvőre is hivatalos voltam, mindkét alkalomra isteni linzert sütöttem, meg lekváros piskótatekercset. Ezeken kívül az unokatesóék esküvőjén a sütirepertoárt ezekkel a lekváros kiflikkel gazdagítottam. Hihetetlenül omlós, isteni finom és nagyon egyszerű elkészíteni. :)

Vaníliás lekváros omlós kifli
Hozzávalók:
A tésztához:
60 dkg liszt
40 dkg margarin/vaj
1 csomag sütőpor
4 evőkanál ecet

Tölteni:
20-30 dkg sütésálló lekvár

Szóráshoz:
vaníliás porcukor


Elkészítés:
A lisztben elkeverjük a sütőport, a felkockázott margarint elmorzsoljuk benne. Majd hozzáadjuk az ecetet és összedolgozzuk a tésztát. Egykét órán át hideg helyen pihentetjük. 

Másnap vékonyra kinyújtjuk a tésztát, 5 cm-es átmérőjű kiszúróval köröket szaggatunk,  lekvárt teszünk a közepükbe, és gondosan félbehajtjuk őket, a széleiket finoman összenyomkodjuk és kifliket formázunk. 

A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. 

Még melegen porcukorba megforgatjuk a kifliket.