2017. május 27., szombat

Meggyes-vaníliás kekszsütemény - diétás

Egy gyorsan elkészülő kekszes gyümölcsös finomságot hoztam, amihez nem kell bekapcsolni a sütőt. Az ötlet innen jött, én egy kicsit módosítottam a recepten, hogy diétásabb és egészségesebb legyen. Háztartási keksz helyett cukormentes korpovit kekszet használtam, a meggypudingot pedig nem pudingporból főztem, hanem útifűmaghéjjal készítettem. A végeredmény szuper lett! :) Nagyon megszerettem az útifűmaghéjat, szuperfoodnak számít, hiszen szénhidráttartalma alacsony, rosttartalma viszont magas. Ezenkívül az emésztőrendszert hatékonyan méregteleníti. Használjátok bátran, a kekszsütit pedig készítsétek el!:) Szerintem eperrel is isteni lesz! :)


Meggyes-vaníliás kekszsütemény
Az alaphoz:
32 db korpovit keksz

A vaníliás pudinghoz:
4 evőkanál cukor
1 tasak vaníliás pudingpor
3,5 dl tej

A meggyes pudinghoz:
20-25 dkg meggy
cukor (ízlés szerint)
0,5 dl víz
5 g útifűmaghéj

Elkészítés:

Egy tálcára lerakunk 16 darab korpovit kekszet. 
A meggyes pudinghoz a meggyet lábasba tesszük, hozzáadjuk a vizet és a cukrot majd gázon felforraljuk az egészet. Ezt követően botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk az útifűmaghéjat.  Megvárjuk míg az útifűmaghéj bezselésíti a gyümölcsöt. Az elkészült pudingot egyenletesen a kekszekre terítjük.
A vaníliás pudingport a cukorral és 1 dl tejjel kikeverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet is. A pudingot szokásos módon megfőzzük, gázra tesszük és folyamatos kevergetés mellett besűrűsítjük.  Az elkészült pudingot egyenesen a a meggyes pudingra rétegezzük.
A tetejét befedjük egy réteg korpovit keksszel, majd kihűtjük, néhány órára hűtőszekrénybe tesszük. Később a süteményt a kekszek mentén felszeleteljük.


2017. május 22., hétfő

Kávés csokoládépuding

A puding nálam az első helyen áll, nagy kedvencem. :) Még finomabb, ha házilag készül és nem macerásabb, mint a bolti zacskós változat. Ezt a pudingot kávéval és kókuszliszttel csináltam, nagyon finom lett. Aki nem szereti a kávét, az készítsen egyszerű csokoládépudingot, a kávét helyettesítse tejjel. Tuti, hogy mindenki odalesz érte. :)

Kávés csokoládépuding (2 pohárhoz)
A pudinghoz:
2 dl tej
1 dl kávé
10 dkg étcsokoládé
4 evőkanál cukor
2 evőkanál keményítő
2 evőkanál kókuszliszt

Díszítéshez:
tejszínhab

Elkészítés:
A kávét 1 dl tejjel felforraljuk. A keményítőt, a kókuszlisztet a cukorral összekeverjük és a maradék 1 dl tejjel simára keverjük, majd a forró kávés tejhez adjuk. Kislángon kevergetve besűrűsítjük, majd hozzáadjuk a kockára tördelt étcsokoládét. Hagyjuk, hogy a csoki felolvadjon, majd elkeverjük. Poharakba adagoljuk, amikor kihűlt tejszínhabbal tálaljuk.


2017. május 14., vasárnap

Túrótorta

A most következő torta egy klasszikus darab, egyszerű túrótorta. Nagyon könnyű elkészíteni és isteni finom. Nálunk rendkívül gyorsan elfogyott, hiszen mi rajongunk a túrós sütikért. :) A mazsola kihagyható illetve helyettesíthető más aszalvánnyal.



Túrótorta
Hozzávalók:
A tésztához:
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg finomliszt
10 dkg vaj
1 tojássárgája
8 dkg cukor
csipet só
1 kiskanál sütőpor
1 evőkanál tejöl (ha  nem elég rugalmas a tészta)

A töltelékhez:
500 g túró
2 tojássárgája
6 tojásfehérje
1 csomag vaníliás pudingpor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg cukor
2 marék mazsola
1 citrom reszelt héja

A tetejére:
porcukor


Elkészítés:
A felkockázott hideg vajat elmorzsoljuk a kétféle liszttel, a sütőporral és a sóval. Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, szükség szerint tejfölt adunk hozzá. Cipót formázunk belőle és hideg helyre tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.

A túrót áttörjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, a  cukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és óvatosan hozzáforgatjuk a túróhoz. A mazsolát és a vaníliás pudingport is belekeverjük a legvégén.

A tésztát kinyújtjuk és egy 20 cm-es kört vágunk ki belőle, amit a kivajazott, kilisztezett tortaforma aljába teszünk. A tésztára ráöntjük a túrós tölteléket és elegyengetjük. A maradék tésztából tetszés szerint formákat szaggatunk, amit díszítésként a torta tetejére teszünk.

Előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük. Ha megsült a torta, a formában hagyjuk kihűlni és a tetejét porcukorral megszórjuk.






2017. május 8., hétfő

Zabpelyhes kókuszgolyó almával - diétás

A klasszikus kókuszgolyót mindenki szereti, bár nem egy alakbarát édesség. Mostanában nem is csináltam, mert annyira megszerettem ezt az egészséges változatát, hogy inkább ezt készítem.  Ez a diétás kókuszgolyó nemcsak állagban, hanem ízben is versenyre kel a hagyományos változattal, miközben a kalóriája alacsonyabb. Nekem elsőre kedvencem lett, azóta már háromszor készítettem. Próbáljátok ki, nem túl időigényes és sütni sem kell. :)
Forrás: Noslaty 

Zabpelyhes kókuszgolyó almával - diétás
Hozzávalók:
100 g kókuszreszelék
2 közepes alma
100 g aprószemű zabpehely
fahéj ízlés szerint
3-4 evőkanál nyírfacukor
2 kiskanál cukrozatlan kakaópor

+ a hempergetéshez is 30 g kókuszreszelék

Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk és reszelőn finomra reszeljük.
Egy nagy tálba kimérjük a zabpelyhet, a kókuszreszeléket, a kakaóport, a fahéjat és a nyírfacukrot. A hozzávalókat összekeverjük, hozzáadjuk az almát és összegyúrjuk az egészet. A tésztát fél órára hűtőbe tesszük.
A pihentetés után a masszából diónyi nagyságú golyókat formálunk és kókuszreszelékben meghempergetjük.



2017. május 2., kedd

Puha szezámmagos pogácsák

A húsvéti asztalra sósat is készítettem, pogácsát. Már régen kinéztem Vicuska oldalán, ezt a receptet. A receptúra különlegessége, hogy olaj is kerül a tésztába. A hozzávalók arányán nem csak az elkészítési módján változtattam egy kicsit. Én a margarint nem olvasztottam meg, hanem puha formában adtam a tésztához. Továbbá az elkészült tésztát nem tettem hűtőbe, hanem kelesztettem fél óráig. Ezenkívül sajt helyett szezámmaggal szórtam meg a pogácsák tetejét. A végeredményről csakis jót tudok mondani, írni.Tényleg isteni puha, foszlós pogácsák születtek, amelyek még két nappal később se lettek szárazak. Remek vendégváró falatok! :)


Puha szezámmagos pogácsák
Hozzávalók:
A tésztához:
500 g liszt
250 g margarin
1 dl étolaj
1 dl tej
4 dkg friss élesztő
2 teáskanál cukor
3 teáskanál só
1 tojás sárgája
150 g reszelt keménysajt

A tetejére:

1 tojás sárgája kenni
szezámmag

Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros, langyos tejben. A lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, hozzáadjuk a sót, a reszelt sajtot, a tojássárgáját, a puha margarint, az olajat, a felfuttatott élesztőt majd az egészet összegyúrjuk. A tésztát ½ óráig kelesztjük langyos helyen. A kelesztést követően a tésztát átgyúrjuk. Lisztezett felületen kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat lekenjük tojássárgájával és megszórjuk szezámmaggal.  A sós falatkákat sütőpapírra tesszük és 175-180 °C fokon kb. 30-35 percig sütjük.