2017. április 25., kedd

Kókuszos-csokoládékrémes linzer

A linzer hagyományos aprósütemény, amit nagyon szeretek, mert egyszerű, napokkal előtte elkészíthető és dobozban sokáig eláll. Ezenkívül nagyszerűen variálható sütemény. Gyakran sütöm. Idén húsvétra egy új variációt készítettem: kókuszosat csokoládékrémmel töltve. Nagyon finom sütemény lett, a kókusz és a csokoládé nagyon jó párost alkot együtt. :)

Kókuszos-csokoládékrémes linzer
Hozzávalók:
A linzertésztához: 
1 tojássárgája
25 dkg liszt
10 dkg kókuszreszelék
10 dkg porcukor
20 dkg vaj
1 teáskanál sütőpor
1 tasak vaníliás cukor

A csokoládékrémhez:
10 dkg étcsokoládé
1 dl habtejszín

Díszítéshez:
vaníliás porcukor

Elkészítés:
A lisztet a porcukorral, a kókuszreszelékkel, a sütőporral, a vaníliás cukorral összekeverjük. Belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát betesszük a hűtőbe pihenni kb. egy órára, de legalább 30 percre.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és tetszőleges kiszúróval formával kiszaggatjuk őket. A linzereket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben közepes hőfokon 10 percig sütjük.
A  krémhez az étcsokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, majd ráöntjük a tejszínt és jól összekeverjük, hogy a hozzávalók megfelelően elegyedjenek. A krémet 10 percig hűtjük, majd robotgéppel habosra keverjük.
Amikor a linzerek kihűltek, a csokoládékrémmel összeragasztjuk őket. Ízlésed szerint vaníliás porcukrot szitálunk a tetejükre.

Háttérben a mákos zserbó

2017. április 19., szerda

Mákos zserbó meggylekvárral

A mai bejegyzésemmel a meggyes-mákos vonalat folytatom. Nagy kedvencem a zserbó, és már jó ideje terveztem, hogy megsütöm a mákos változatát, de eddig valahogy mindig elmaradt. Most végre elkészült a húsvéti asztalra. A tésztáját  a jól bevált diós változat alapján sütöttem, a lapok közé saját készítésű meggylekvárt tettem. Ismét bebizonyosodott, hogy a meggy és a mák duója verhetetlen, ez a süti fogyott leggyorsabban a süteményes tálról, a vendégeknek és a családnak is nagyon ízlett. Én felveszem ezt a sütit a kedvencek listájára. Mindenkinek ajánlom kipróbálásra, megéri. :)

Mákos zserbó meggylekvárral
Hozzávalók:
A tésztához:
1 dl tej
1 kávéskanál porcukor
20 g élesztő 
200 g vaj/margarin
50 g porcukor
1 darab tojás
pici só
350 g liszt
A töltelékhez:
200 g meggylekvár
200 g  darált mák
150 g porcukor
A tetejére:
150 g étcsokoládé
Elkészítés:
A meglangyosított tejet elkeverjük  a porcukorral, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. 
A lisztet és a porcukrot egy tálba öntjük, összekeverjük és alaposan elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojást, a langyos tejben felfuttatott élesztőt és a csipet sót. A tésztát jól kidolgozzuk és 3 részre osztjuk. Lisztezett nyújtódeszkán 3 vékony lapot nyújtunk belőlük. Az első lapot beletesszük az előzőleg kizsírozott, kilisztezett tepsibe. A darált mákot összekeverjük a porcukorral. A tésztát először vékonyan megkenjük meggylekvárral, majd egyenletesen megszórjuk a cukros mák felével és ráhelyezzük a második lapot. Ezt is megkenjük meggylekvárral, megszórjuk a cukros mákkal, végül a harmadik lapot a tetejére tesszük. Villával több helyen is megszurkáljuk a tésztát. Lassú tűzön sütjük, 175 fokon körülbelül 35-40 percig. 
Amikor kivettük a sütőből, megvárjuk, amíg langyosra hűl, csak akkor vonjuk be a csokoládéval.
A tortabevonót gőz felett felolvasztjuk és a sütemény tetejére öntjük-simítjuk. 



2017. április 14., péntek

Meggykrémes máktorta


Ismét meggyes következik. A  hűtőben találtam egy zacskó fagyasztott meggyet.  Gondolkodtam, hogy mi legyen belőle, majd eszembe jutott, hogy a meggy a mákkal tökéletes párost alkot. Nem volt sok időm bíbelődni a konyhába, így ezt az egyszerű tortát hoztam össze: mákos kevert tésztán selymes mascarponés meggykrém pihen. Tényleg isteni lett, a meggyszezonban is elkészítem majd. Húsvétra is ajánlom, mert krémes, egyszerű és tökéletes. :)

Minden kedves látogatómnak kellemes húsvétot kívánok! :)


Meggykrémes máktorta
Hozzávalók:
A mákos tésztához:
3 tojás
10 dkg cukor
10 dkg darált mák
10 dkg liszt
5 evőkanál olaj
1/2 csomag sütőpor
2 evőkanál joghurt

A meggykrémhez:
250 g meggy (most fagyasztott)
1 dl meggylé
5-6 kanál cukor (ízlés szerint változtatható)
1 tasak vaníliás pudingpor
250 g mascarpone

A díszítéshez
egy marék meggy

Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekeverjük: a lisztet, a darált mákot, a sütőport.
Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat, a joghurtot, végül pedig a száraz hozzávalókat is beleöntjük. Az egészet jól összedolgozzuk.  A masszát kivajazott, kilisztezett tortaformába simítjuk, majd előmelegített sütőbe toljuk és tűpróbáig sütjük.

A magozott meggyet botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a cukrot, a meggylét, a pudingport, majd lassú tűzön felfőzzük, hogy sűrű krémet kapjunk. Az elkészült krémhez még melegen hozzákeverjük  a mascarponét, majd rákenjük a kihűlt mákos tortalapra. A krém tetejére díszítésként meggyet halmozunk. Hagyjuk, hogy megdermedjen a krém, majd szeletelhetjük.






2017. április 9., vasárnap

Túrós köleskocka meggyel

Egy hosszabb szünet után egy igazi egészséges süteménnyel érkeztem.  Az eredeti recept itt található, amit átalakítottam. Érdemes elkészíteni, mert egyszerű, finom és egészséges.  :)


Túrós köleskocka meggyel
Hozzávalók:
100 g köles
4 dl tej
4 tojás
250 g túró
5 evőkanál cukor (ízlés szerint növelhető)
egy csipet só
fél mokkáskanál sütőpor
1 citrom reszelt héja
250 g meggy

Elkészítés:
A kölest alaposan megmossuk, majd egy éjszakára annyi vízbe áztatjuk, hogy ellepje.  Másnap az vizet leszűrjük a kölesről. A tejhez hozzáadjuk a csipet sót és a cukrot, majd a kölest megfőzzük benne. A kihűlt kölest elkeverjük a citromhéjjal, a sütőporral, az áttört túróval és a tojások sárgájával. A tojások fehérjéből kemény habot verünk és óvatosan hozzáforgatjuk a köleses masszához. Az elkészült tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és a meggyet a tetejére halmozzuk.
180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.