A téli szezon legjellemzőbb gyümölcse a narancs, ennek felhasználásával készítettem ezt a joghurtos szeletet. A süti alakbarát, nincs benne cukor, a tésztájában pedig darált mandula van. Aki szereti a gyümölcsös-joghurtos sütiket, annak ajánlom. :)
Narancsos-joghurtos szelet
Hozzávalók:
A kevert mandulás tésztához:
5 dkg darált mandula
1 dl tej
1 tojás
édesítő ízlés szerint
7,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
fél tasak sütőpor
csipet só
A joghurtkrémhez:
500 g görög joghurt
édesítő ízlés szerint
2-3 csepp bio narancs olaj
10 g zselatin
A zselés részhez:
6 g átlátszó tortazselé
1 dl víz
kevés édesítő
1-2 csepp bio narancs olaj
1 narancs
Elkészítés:
Egy tálban a tojást az édesítőszerrel felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a tejet. Ezután hozzáadjuk a teljes kiőrlésű búzalisztet, a darált mandulát, a sütőport és a sót. Összekeverjük az egészet, majd a tésztát egy kisebb kivajazott kerámiaformába öntjük. Előmelegített sütőben, 180 fokon tűpróbáig sütjük.
A görög joghurtot ízlés szerint édesítjük, majd hozzákeverjük a narancs olajat.
A kimért zselatint kevés vízben megduzzasztjuk, majd alacsony lángon meglangyosítjuk. A zselatint elkeverjük 2-3 evőkanál narancsos joghurtkrémmel, majd hozzáadjuk a többi krémhez. Ezután a krémet a kerámiaformában lévő mandulás tésztára öntjük. A sütit hűtőbe tesszük dermedni.
Amíg a krém dermed, a narancsot meghámozzuk és gerezdekre szedjük. A narancsdarabokat a megdermedt krém tetejére tesszük. A vizet és a narancs olajat összekeverjük, édesítővel ízesítjük. A torzsalét elkeverjük a narancsos keverékkel, majd gázra tesszük és forrástól számítva 1 percig főzzük. A kész tortazselét kicsit hagyjuk hűlni, majd ráöntjük a narancsra. A sütit ismét hűtőbe tesszük, majd 2-3 órás dermedési idő után szeleteljük.