2022. december 25., vasárnap

Karácsonyi kakaós-mandulás zabkeksz - Boldog karácsonyt! 🎄

Fogadjátok szeretettel ezt az egyszerű, egészséges, isteni karácsonyi kekszet. A karácsony legértékesebb ajándékait nem a kezünkben tartjuk, hanem a szívünkben érezzük.  A karácsony nem a tárgyak, hanem az emberi kapcsolatok és a szeretet ünnepe. 
Meghitt, áldott, békés ünnepet kívánok mindenkinek!    🎄




Karácsonyi kakaós-mandulás zabkeksz

Hozzávalók:

150 g zabpehelyliszt

50 g darált mandula

50 g liszt (nálam szénhidrát csökkentett)

1 evőkanál kakaópor

1 késhegynyi fahéj

1 késhegynyi sütőpor

édesítő ízlés szerint (nálam folyékony)

1 tojás

100 g vaj

Elkészítés:

A lisztet, a zabpehelylisztet, a darált mandulát egy nagy tálba öntjük. Hozzáadjuk a kakaóport, a fahéjat és a sütőport, majd összekeverjük a hozzávalókat. Ezután elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk az édesítőszert, a tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát folpackba csomagolva minimum egy órát pihentetjük a hűtőben. 

Lisztezett deszkán a tésztát kb. 4 mm vastagságúra nyújtjuk, majd karácsonyi formával kekszeket szaggatunk belőle. Nálam mézeskalács emberkék születtek. :)

Sütőpapíros tepsire tesszük a kekszeket, majd 180 fokra előmelegített sütőben  11-12 percig sütjük. 


2022. december 22., csütörtök

Zserbótorta

A karácsony elmaradhatatlan sütije a zserbó. A megunhatatlan zserbót tortaformában is elkészíthetjük. A zserbótortát a bevált recept alapján készítettem, csak kicsit egészségesebb verzióban. Annyit változtattam az eredetin, hogy cukor helyett édesítőt használtam, a liszt egy részét pedig  teljes kiőrlésű búzalisztre cseréltem. Mindenkinek kellemes karácsonyi készülődést! 🎄



2022. december 16., péntek

Mézeskalácsos keksz

🎄A munkahelyemen volt egy adventi összejövetel. Erre az alakalomra sütöttem ezt a mézeskalácsos kekszet, amelyet darált dióval díszítettem. A kollégáknak nagyon ízlett az illatos, omlós apróság. 😊


Mézeskalácsos keksz

Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg finomliszt

15 dkg porcukor

2 tasak vaníliás cukor

1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék

csipet só

15 dkg vaj

1 tojás sárgája


A tetejére: 

1 tojásfehérje kenni

kevés darált dió szórni


Elkészítés:

A liszthez hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a mézeskalács fűszerkeveréket. Az egészet jól elkeverjük. Ezután elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és összegyúrjuk a tésztát. 

A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és karácsonyi formájú kekszeket szaggatunk. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tetejüket lekenjük tojásfehérjével és megszórjuk darált dióval. 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.


2022. november 28., hétfő

Diós sajtos sós keksz

Remek sós kekszet mutatok, amely tökéletes uzsonnára, tízóraira vagy akár borkorcsolyaként is bevethető.  A sajt és a dió remekül passzol egymáshoz, így keksz formában is szuper.  😊

Diós sajtos sós keksz

Hozzávalók:

25 dkg liszt (fele teljes kiőrlésű búzaliszt)

5 dkg darált dió

12,5 dkg vaj

12 dkg reszelt sajt

1 kiskanál só

1 kiskanál sütőpor

1 tojás


Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a darált dióval, a sóval és sütőporral. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojást  és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. 

Lisztezett felületen kinyújtjuk, tetszőleges formával kiszaggatjuk a kekszeket. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kekszeket, majd előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. 

2022. november 25., péntek

Mandulás almatorta ricottakrémmel

Megosztom Veletek ezt az egyszerű tortát, amit még az őszi szünetben készítettem. A képek nem olyan szépek,  mert a fényképezés idején nem volt jó fényviszony. Ennek ellenére a torta finom. 


Mandulás almatorta ricottakrémmel

Hozzávalók:

A kevert  tésztához:

4 tojás

2 evőkanál édesítőszer

8 dkg darált mandula

8 dkg liszt

1 dl víz


3 darab alma

kevés őrölt fahéj


A krémhez:

20 g vaníliás pudingpor

2 dl tej

250 g ricotta

édesítőszer


Tetejére:

mandulapehely


Elkészítés:

Sütőpapírt vágunk a tortaforma aljába. Az almákat meghámozzuk és felszeleteljük. Az almaszeleteket elrendezzük a tortaforma aljába, majd megszórjuk fahéjjal. 

A sütőt előmelegítjük.

Az egész tojásokat habosra keverjük az édesítőszerrel. Hozzáöntjük a vizet, majd hozzákeverjük a darált mandulát és a lisztet. A tésztát ráöntjük az almára és kb. 35 perc alatt megsütjük. Tűpróba! Ha megsült, rácson hagyjuk kihűlni a tortaformába. Ezután egy lapos tálat szorítunk a formára és átfordítjuk a tortát. 

A krémhez a vaníliás pudingporból, az édesítőszerből és a tejből sűrű pudingot főzünk. A ricottát kikeverjük a vaníliás pudinggal, majd az almás rétegre simítjuk. A torta tetejét megszórjuk mandulapehellyel. 

2022. november 10., csütörtök

Citromos chiamagos ricottakocka

Amikor felfedeztem a chia magot, akkor egy ideig csak puding formájában készítettem. Aztán később tortát, pitét, kekszet is készítettem ezzel az értékes magocskával. Most egy könnyed citromos ricottakocka receptjét teszem közzé. Remek fitt süti!  :)


Citromos chiamagos ricottakocka

Hozzávalók:

A tésztához: (kicsi kerámiaformához)

40 g teljes kiőrlésű liszt

40 g zabpehelyliszt

1 evőkanál folyékony édesítő

pici só

fél kiskanál sütőpor

35 g vaj


A krémhez:

250 g ricotta

2 tojás

édesítő ízlés szerint

1 evőkanál chia mag

3 csepp citromolaj


Elkészítés:

A teljes kiőrlésű búzalisztet, a zabpehelylisztet, a sót és a sütőport összekeverjük egy tálban. Ezután hozzáadjuk a vajat és elmorzsoljuk a lisztes keverékkel. Hozzáadjuk a folyékony édesítőt és összeállítjuk a tésztát.

A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és beleigazítjuk egy kisebb kerámiaformába. 

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk.

A ricottához hozzáadjuk a tojássárgákat, az édesítőt, a citromolajat, majd simára keverjük az egészet. Ebbe óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjéből vert habot. Ezután a chia magot is beleszórjuk.

A citromos chiamagos ricottakrémet ráöntjük a tésztára és elsimítjuk. A süteményt 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig, tűpróbáig sütjük. 


2022. november 6., vasárnap

Sült köles túróval, almával, dióval

Nekem nem maradt el az őszi szünet a héten, így jutott időm sütögetni. Néhány nappal ezelőtt ezt az egészséges finomságot dobtam össze vacsorára. Remek őszi desszert! 😋 🍂



Sült köles túróval, almával, dióval

Hozzávalók: (2 kisebb szufléformához)

100 g köles

3,5 dl tej

édesítőszer

kevés fahéj

1 teáskanál vanília kivonat

1 tojás


250 g túró

2 evőkanál tejföl

édesítő


1 alma 

kevés fahéj

pár szem egész dió


Elkészítés:

A kölest vízbe áztatjuk egy órára. A vizet leöntjük róla, majd felöntjük tejjel. Ezután hozzáadjuk az édesítőt, a fahéjat és a vanília kivonatot, majd megfőzzük.

Ha kihűlt a köles, hozzákeverjük a tojást.

Az almát meghámozzuk és kockára vágjuk, majd fahéjjal megszórjuk.

A túróhoz hozzáadjuk a tejfölt és az édesítőt, majd az egészet botmixerrel krémesítjük.

A kölest a szufléforma aljába kanalazzuk, majd a tetejére tesszük a túrókrémet. Rászórjuk a fahéjas almakockákat és az egész diót. 

180 fokon előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. 


2022. november 2., szerda

Kókuszos-túrós süti csokoládékrémmel (reform)

Túrós sütemény függőségben szenvedek, bármikor bármennyit meg tudok enni belőle. Ez a kókuszliszttel készülő finomság saját recept és már többször készítettem. A túróknak és a kókuszlisztnek köszönhetően sokáig jó állagú marad. Egy remek egészséges reformsüti, ami diéta közben is bátran fogyasztható. 


Kókuszos-túrós süti csokikrémmel (reform)

Hozzávalók:

A tésztához:

2 tojás

60 g zabpehelyliszt

60 g kókuszliszt

3 dl víz

3 evőkanál folyékony édesítőszer

25 dkg krémes túró

pici fahéj


Csokoládékrémhez:

100 g cukormentes étcsokoládé

1,3 dl habtejszín


Elkészítés:

A tojást az édesítőszerrel habosra keverjük. Hozzáadjuk a krémes túrót, majd elkeverjük az egészet. Ezután hozzáöntjük a vizet. A zabpehelylisztet, a kókuszlisztet és a fahéjat egy tálban összekeverjük, majd beleforgatjuk a tojásos-túrós keverékbe. Az egészet jól elkeverjük, majd a masszát egyenletesen elterítjük egy kisebb sütőformába. A süteményt előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!)

A csokoládét egy tálban apróra tördeljük és a tejszínt ráöntjük. Ezt követően gőzfürdő felett állandó kevergetés mellett összeolvasztjuk őket. A krém akkor van kész, ha a csokikrém homogén, tehát a csokoládé teljesen felolvadt a tejszínben. Kihűtjük a krémet, majd habverővel felverjük egy kicsit. Az így kapott csokikrémet a kihűlt kókuszos-túrós süti tetejére kenjük. 

2022. október 29., szombat

Almás-mákos kókuszgolyó

Egy rendkívül egyszerű sütés nélküli édességet hoztam. Egy olyan kókuszgolyóról van szó, ami alakbarát, hiszen alma és kókuszliszt van benne. Ezeknek összetevőknek köszönhetően értékes rostokhoz juthatunk, így ezzel az édességgel az egészségünknek is kedvezünk. 😀


Almás-mákos kókuszgolyó

Hozzávalók:

A tésztához:

2 alma reszelve (A levét nem kell kinyomkodni!)

2,5 dkg darált mák

5 dkg kókuszliszt

5 dkg darát háztartási keksz (nálam cukormentes)

pici vanília

1 kiskanál folyékony édesítő

1 teáskanál fahéj

csipet só

0,5 dl almalé

2 kiskanál útifűmaghéj


Forgatáshoz:

kókuszreszelék


Elkészítés:

Egy nagy tálba tesszük a darált mákot, a kókuszlisztet, a darált kekszet, az útifűmaghéjat, a fahéjat és a sót. Ezeket összekeverjük majd hozzátesszük a reszelt almát, a vaníliát, az édesítőt és az almalét. Az egészet összegyúrjuk. A masszából nedves kézzel golyókat formálunk, és kókuszreszelékben meghempergetjük őket. 



2022. október 26., szerda

Túrós kölesfelfújt körtével

A köles nemcsak köretnek kiváló, hanem finom kása illetve felfújt készíthető belőle. Pár napja egy finom cukormentes kölesfelfújtat sütöttem túróval és körtével. A tápláló, fehérjedús finomságot reggelire fogyasztottam, de szerintem bármikor ehetjük, amikor jól esik. 


Túrós kölesfelfújt körtével

Hozzávalók:

A tésztához:

100 g köles

csipetnyi só

édesítőszer

kevés őrölt fahéj

2 dl víz

2 dl tej

250 g túró

2 tojás


A tetejére:

3 körte 


Elkészítés:

A megmosott kölesre ráöntjük a vizet, hozzáadjuk a csipetnyi sót, a fahéjat, az édesítőszert, majd félpuhára főzzük a kölest. Ezután a tejet is beleöntjük és teljesen megfőzzük a kölest. 

A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgákat elkeverjük a langyosra hűlt köleskásában. A túrót áttörjük és hozzákeverjük a köleshez. Habverő segítségével a két tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan hozzáforgatjuk a túrós köleshez. 

A masszát egy kivajazott, kilisztezett kisebb sütőtálba simítjuk. A körtéket meghámozzuk és felszeleteljük. A körteszeleteket a túrós kölestészta tetejére tesszük és a süteményt előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

2022. október 14., péntek

Almás-tökmaglisztes morzsasüti

Morzsasüti: finom, gyümölcsös és egyszerű. Van már pár variáció, ez most tökmaglisztes. Az almához jól passzol a tökmagliszt. Többször is készítettem már.  😊 




Almás-tökmaglisztes morzsasüti

Hozzávalók:

2 kisebb alma

kevés fahéj

A morzsához:

20 g teljes kiőrlésű búzaliszt

12 g tökmagliszt

12 g vaj

pici só

édesítő

Díszítéshez:

egy marék tökmag


Elkészítés:

Az almákat meghámozzuk és felkockázzuk. Kivajazott sütőformába tesszük. Kevés fahéjjal meghintjük.

A búzalisztet, a tökmaglisztet és az édesítőszert összekeverjük. A felkockázott vajat hozzáadjuk és összegyúrjuk, hogy morzsás állaga legyen.

A morzsát az alma tetejére szórjuk. A süti tetejére tökmagot is szórunk.

Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje pirulni kezd.



Második sütés


2022. október 3., hétfő

Almás rétestorta

Volt egy csomag réteslap a hűtőben és közeledett a lejárati ideje. Nagyon vágytam almás rétesre, de nem volt itthon sok alma, így rúd helyett tortát készítettem. Nagyon finom lett és még mutatós is! 😊



Almás rétestorta

Hozávalók:

fél csomag réteslap (5 lap)

kevés olaj

5 darab alma

1 kicsi fahéj

1 kiskanál tejföl


Díszíteni:

poreritrit


Elkészítés:

Nedves konyharuhát terítünk az asztalra és egy réteslapot teszünk rá. Egy kenőecset segítségével kevés olajat csepegtetünk rá. Majd egymásra rétegezzük a lapokat. 

Az almákat megpucoljuk, lereszeljük és jól kinyomkodjuk az almalétől. A reszelt almát fahéjjal ízesítjük. 

Egy kapcsos tortaformát papírral kibélelünk. A formába beletesszük az egymásra rétegelt réteslapokat, majd beleterítjük az almát. A réteslap széleit ráhatjuk a közepére és befedjük a tölteléket. A rétestorta tetejét tejföllel lekenjük és előmelegített sütőben megsütjük. 

Tálaláskor poreritrittel megszórjuk. 


2022. szeptember 25., vasárnap

Epres-kókuszos túrókocka (sütés nélküli)

A hűtőben helyet kellett felszabadítani, ezért az eper felhasználásához ki kellett találnom valamit. Árválkodott otthon egy doboz kókusztej is, így a kettőt házasítva született ez a sütés nélküli finomság. Aki szereti a krémes sütiket, az nem fog csalódni. 😊


Epres-kókuszos túrókocka

Hozzávalók:

A kakaós tésztához:

60 g háztartási kekszpor (nálam cukormentes)

40 g kókuszliszt

1,5 evőkanál kakaópor

35 g vaj

édesítő ízlés szerint


Az epres túrókrémhez:

250 g túró

200 g eper

édesítőszer

8 g zselatin


A kókuszos túrókrémhez:

250 g túró

200 g kókusztej

édesítőszer

11 g zselatin


Elkészítés:

A kekszport, a kókuszlisztet és a kakaót összekeverjük. Hozzáadjuk az édesítőt, majd a vajjal elmorzsoljuk. A tésztát egy kisebb kerámiaformába nyomkodjuk, majd fél órára hűtőbe tesszük.

Az epret botmixerrel pürésítjük. Egy tálba tesszük a túrót, majd hozzákeverjük az eperpürét és az édesítőt.  Az egészet botmixer segítségével krémesítjük. A zselatint beáztatjuk egy kevés vízbe, majd ha megdagadt, meglangyosítjuk. A zselatint hozzákeverjük az epres krémhez és kakaós kekszalapra öntjük. Visszatesszük a hűtőbe dermedni.

A túróhoz hozzáadjuk a kókusztejet és az édesítőszert, majd botmixerrel krémesítjük. A zselatint beáztatjuk egy kevés vízbe, majd ha megdagadt, meglangyosítjuk. A zselatint hozzákeverjük kókuszos-túrós krémhez, majd a megkeményedett epres túrókrémre öntjük. A süteményt visszatesszük a hűtőbe legalább 2 órára.


2022. szeptember 20., kedd

Túrós-tökmaglisztes süti vaníliás fehérjepudinggal

Ebben a receptben csak össze kell keverni mindent, beönteni egy tepsibe és megsütni. A tetején egy vaníliás "fehérjepuding" van. Nem igazi puding. Nem volt itthon pudingporom, így talált alapanyagokból kreáltam a süti tetejére ezt a fehérjeréteget. Egyébként nagyon jó lett a találmányom, finom és diétás is. Bebizonyosodott, hogy nehéz helyzetekben születnek a legjobb dolgok. Azt gondolom más sütiknél is használom ezt. A kevert süti a túrótól sokáig szaftos marad, már ha megéri, hogy maradjon belőle. :)  


Túrós-tökmaglisztes süti vaníliás fehérjepudinggal

Hozzávalók:

A kevert tésztához:

100 g zabpehelyliszt

100 g tökmagliszt

fél tasak sütőpor

csipet só

2 evőkanál folyékony édesítőszer 

2 dl víz (vagy tej)

150 g krémes túró

2 tojás

1 teáskanál fahéj


A fehérjepudinghoz:

25 g vaníliás fehérjepor (édesített)

2,5 dl víz

1 tasak színtelen tortazselé


Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt.

A tálba kimérjük a száraz hozzávalókat: a zabpehelylisztet, a tökmaglisztet, a sót és a sütőport. Egy  másik tálban a tojást az édesítővel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vizet és a krémes túrót. Hozzáadjuk a lisztes részt, majd csomómentesre keverjük a tésztát. 

A kész masszát kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük. Az előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. 

A fehérjeport a vízzel elkészítjük, majd a tortazselével felfőzzük. A kész zselét ráöntjük a kihűlt tésztára. A zselé gyorsan megköt és már szeletelhető is a sütemény. 



2022. szeptember 13., kedd

Szilvás-kókuszos süti (fitt)

🍁Itt az ősz és a szilva szezonja. Ez a recept egy finom őszi süti szilvával, ami diétás és gyorsan összeállítható. Vigyázat, sütés közben isteni illatok lengik be a konyhát! 😊


Szilvás-kókuszos süti (fitt)

Hozzávalók:

Kevert tésztához:

80 g zabpehelyliszt

50 g kókuszliszt

2 tojás

1,5 dl víz

3 evőkanál olaj

fél tasak sütőpor

csipet só

édesítő


Tetejére:

400 g szilva

kevés fahéj


Elkészítés:

A szilvát megmossuk, kimagozzuk és felkockázzuk. A szilvakockákat fahéjjal meghintjük.

A tojásokat az édesítővel habosra keverjük. Hozzáadjuk a vizet és az olajat.

Egy másik tálban a zabpehelylisztet, a kókuszlisztet, a sót és a sütőport összekeverjük. A lisztes keveréket hozzáadjuk a tojásos részhez és összedolgozzuk. 

A masszát kivajazott, kilisztezett formába öntjük és ráhelyezzük a fahéjas szilvakocákat. 

A süteményt előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. Mielőtt kivesszük, tűpróbát végzünk.



2022. szeptember 7., szerda

Kókuszos túrókrém nektarinnal

Ez a könnyű finomság még augusztus közepén készült. Diétás, egyszerű és pillanatok alatt összeállítható.  :)

Kókuszos túrókrém nektarinnal

Hozzávalók: (1 kis tálka)

A túrókrémhez:

130 g túró

1 dl kókusztej

édesítő ízlés szerint


A tetejére:

2 nektarin


Elkészítés:

A túrót villával alaposan áttörjük, majd alaposan kikeverjük a kókusztejjel és az édesítővel. A túrókrémet üvegtálkába tesszük és a tetejére nektarinszeleteket teszünk. 

2022. szeptember 4., vasárnap

Kókuszos köleskása mandulával

Beköszöntött a szeptember. Nálam tökéletes őszi reggelinek számít a kása. A zabkása mellett a legnagyobb kedvencem a köleskása. Ez most kókuszos, amit mandulával fogyasztottam. Kedvem szerint szoktam variálni különféle magvakkal és gyümölcsökkel. Tápláló finomság! :)

Kókuszos köleskása mandulával

Hozzávalók:

100 g köles

2 dl víz

1 dl kókusztej

pici só

édesítőszer


Tálaláshoz:

kókuszreszelék

egész mandula


Elkészítés:

A kölest megmossuk. Egy csipetnyi sóval és édesítővel a vízben feltesszük főni a kölest. Amikor már majdnem az összes vizet magába szívta, hozzáöntjük a kókusztejet és puhára főzzük. Pohárba/tálkába  adagoljuk, kókuszreszelékkel megszórjuk és egész mandulát teszünk a tetejére.