Az október 23-ai háromnapos hosszú hétvégét a barátaimmal Ausztriában töltöttem, azon belül is Bécs és környékén jártunk. Erre a szuper kiruccanásra egy finom zabkekszet készítettem, ami hasonlít a bolti zabfalatra, csak sokkal finomabb. Ez az egészséges keksz nálunk már bevált, korábban aszalt vörösáfonyával sütöttem, csak akkor nem tudtam lefotózni és közzétenni. Igazából olyan ízesítést adhatunk neki, amilyet szeretnék vagy ami éppen otthon van. Én most aszalt sárgabarackot és mazsolát tettem bele. Nagy sikere volt a barátok körében is, mindenki szívesen ropogtatta a semmeringi vonatozás közben. :)
Zabfalatok
Hozzávalók:
30 dkg aprószemű zabpehely
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
1 teáskanál sütőpor
1 tojás
5 dkg aszalvány (nálam most aszalt sárgabarack és mazsola)
Elkészítés:
A teljes kiőrlésű tönkölylisztet összekeverjük a
zabpehellyel, a cukorral, az apróra darabolt mazsolával, az aszalt sárgabarackkal
és a sütőporral majd belemorzsoljuk a vajat. A tojást hozzáadva, tésztát
gyúrunk.
A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, 4-5 mm
vastagságúra kinyújtjuk, és kb. 5 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle.
A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180
fokra előmelegített sütőben megsütjük. (nálam 15 perc volt)