2019. március 26., kedd

Kakaós püspökkenyér - egyszerű kevert süti

Ez egy finom pihe-puha piskótaszerű sütemény, amit gyorsan összedob az ember. Semmi macera nincs vele, csak egy kis keverés és már kész is.  Az egyik szombaton ébredés után bekevertem a tésztát, megsütöttem és már reggelire fogyasztottuk is a finom kávé mellé. :)
(A tészta tepsibe vagy muffinformába is süthető.)



Kakaós püspökkenyér
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt
12,5 dkg cukor
2 evőkanál kakaópor
fél csomag sütőpor
1 tojás
1 tasak vaníliás cukor
2,5 dl tej
1 dl olaj

Elkészítés:
A lisztet, a sütőport és a kakaóport elkeverjük. Egy másik tálban a tojást habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral majd hozzáadjuk a tejet és az olajat. Ezután összedolgozzuk a kakaós liszttel. A tésztát sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába öntjük és előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a sütemény. 



2019. március 21., csütörtök

Szalámis minipizzák

Hát elég régen jelentkeztem, pontosan egy hónapja. Már egy ideje tervezem, hogy írok, de az elfoglaltságaim miatt nem jutott rá idő. Ezek a minipizzák még valamikor januárban készültek ennek a pizzás rúdnak a receptje alapján. Már többször megsütöttem a rudakat, most viszont a tésztából  korongokat szaggattam, majd pizzakrémmel megkentem őket, mindegyikre rátettem egy szalámit és sajttal megszórtam a tetejüket. Nagyon finom lett! :)



Szalámis minipizzák
A tésztához:
30 dkg liszt
1 tojássárgája
1,5 dkg élesztő
0,5 dl tej
1 dl tejföl
5 dkg olvasztott vaj 
1 teáskanál cukor
fél evőkanál só
késhegynyi bors
1 kiskanál oregánó
1 kiskanál bazsalikom
1 kiskanál rozmaring

A tetejére:
pizzakrém
1 csomag szalámi
10-12 dkg reszelt sajt

Elkészítés:
Az élesztőt felfutattjuk a langyos, cukros tejben. Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a tojássárgáját, a sót, a fűszereket, a vajat, majd az egészet jól összedolgozzuk. Közepesen lágy tésztát gyúrunk.

Ezután a tésztát 30 percig langyos helyen pihentetjük. Pihenés után a tésztát 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk. A korongokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd megkenjük mindegyiket pizzakrémmel, ráteszünk egy szalámit, végül reszelt sajttal megszórjuk. A minipizzákat előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt megsütjük.