2023. november 30., csütörtök

Citromos-túrós süti

Volt egy nagy doboz tejfölöm, amit fel kellett használnom. Gondoltam, hogy a túróval együtt készítek belőle egy finom citromos sütit. Az alapja linzertészta, amibe egy kis mák is került. A citrom, a túró és a mák remek együtt! :)

Citromos-túrós süti

Hozzávalók:

A tésztához:

10 g darált mák

40 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt

100 g zabpehelyliszt

csipet só

1 tojás

2 kiskanál édesítő

1 kiskanál sütőpor

65 g vaj


A krémhez:

500 g túró

500 g tejföl

néhány csepp édesítő

3-4 csepp citromolaj

2 tojás

45 g keményítő

Elkészítés:

Egy nagy tálba kimérjük a tönkölylisztet, a zabpehelylisztet és a darált mákot. Belekeverjük a sütőport és a csipet sót is. Ezután elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk az édesítőt, a tojást, majd összegyúrjuk.

A tésztát enyhén lisztes felületen kinyújtjuk, majd kivajazott tepsibe egyengetjük. A linzertésztát előmelegített sütőben 15 percig sütjük.

A túrót és a tejfölt botmixerrel krémesre dolgozzuk. Ezután hozzákeverjük az édesítőt, a citromolajat és a két tojást. Ezt követően a keményítőt is belekeverjük. A túrókrémet az elősütött tésztára tesszük. 

A süteményt előmelegített sütőbe toljuk. Addig sütjük, amikor a krém már nem ragad, kb. 15 perc. 

2023. november 22., szerda

Sütőtökös sütemény mogyoróvajas krémmel

🍂A sütőtök nagy kedvencem, ősszel gyakran sütök. Az őszi szünetben is sütöttem, de nem volt ízletes, így süteményben végezte. Egy gyors kevert sütit csináltam, a tetejére pedig mogyoróvajas krémet tettem. Finom süti lett, nem okozott csalódást. :)

Sütőtökös sütemény mogyoróvajas krémmel

Hozzávalók:

A kevert tésztához:

2 tojás

néhány csepp folyékony édesítő

150 g tejföl

5 evőkanál olaj

250 g sütőtökpüré

180 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt

fél teáskanál fahéj

fél tasak sütőpor


A mogyoróvajas krémhez:

1 tasak tejszínes pudingpor

néhány csepp édesítő

4 dl tej

80 g földimogyoróvaj


Díszítéshez:

cukormentes reszelt csokoládé


Elkészítés:

A tojásokhoz hozzáadjuk a édesítőt és a robotgép segítségével habosra verjük. Ezután hozzáadjuk a tejfölt és az olajat, majd elkeverjük a tojással. A masszába belekeverjük a sütőtökpürét is.

Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sütőport és a fahéjat. A lisztes keveréket a sütőtökös részhez keverjük és jól összedolgozzuk. 

A masszát kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült -e a sütemény. 

A tejszínes pudingporport az édesítővel és a tejjel elkeverjük, majd sűrű pudingot főzünk belőle. A meleg pudinghoz hozzákeverjük a földimogyoróvajat, majd robotgéppel kihabosítjuk. A mogyoróvajas krémet a sütőtökös tésztára kenjünk. A sütemény tetejére cukormentes  reszelt csokoládét szórunk.