2015. május 31., vasárnap

Csokipudingos bukták muffin formában sütve - SAD! 32.



Ez alkalommal egy finom buktát hoztam, ezzel nevezek a SAD! 32. fordulójára.  Szeretek kelt tésztával dolgozni, a belőle készülő finomságok evését pedig langyosan nem bírom abbahagyni.  A kelt tészta azért klassz, mert rengeteg féle módon formázható. Én most muffin formában sütöttem.  Kalácslabdáknak is nevezhetném őket, de helytállóbbnak éreztem a bukta elnevezést, mert a közepükbe tölteléket rejtettem: csokipudingot. A bukta erénye, hogy számtalan töltelékkel készíthető, ízlésünk szerint tehetünk a tésztára túrót, lekvárt, almát vagy akár mákot is.  Bármivel is töltjük, nagyon finom. :) (Nekem ebből a mennyiségből 20 darab bukta lett).


Csokipudingos bukták muffin formában sütve
Hozzávalók:
A kelt tésztához:
40 dkg liszt
3 dl tej
3 dkg élesztő
5 dkg vaj
5 evőkanál cukor
csipet só
1 tojás sárgája
A töltelékhez:
1 csomag csokis pundingpor
4 dl tej
3-4 evőkanál cukor
A kenéshez:
1 tojás


Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos cukros tejbe felfuttatjuk. Közben egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a csipet sót és a maradék cukrot. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a maradék tejet, a tojássárgáját és a vajat. A hozzávalókat két kezünkkel alaposan összedolgozzuk, s selymes tapintású tésztát dagasztunk. Letakarjuk és meleg helyen 1-1,5 órán át kelesztjük. 

Közben a pudingport elkeverjük a cukorral és a 4 dl tejjel.  Megfőzzük, majd kihűtjük.  (Ne rakjunk bele több tejet, mert akkor híg lesz a puding.)

Ha a tészta megkelt, akkor lisztezett deszkára borítjuk, átdolgozzuk még egy kicsit, majd kinyújtjuk. A tésztából köröket szaggatunk, majd mindegyik közepére teszünk egy kiskanál pudingot (ne rakjunk bele túl sokat, mert kifolyik belőle a sütésnél), a tészta széleit összefogjuk, összenyomjuk, majd gombócot formázunk. Ezután kivajazott muffin formába rakjuk őket. 

A sütőt előmelegítjük. A bukták tetejét vékonyan lekenjük tojással, s letakarva hagyjuk kb. 20-25 percet kelni.  180 fokon megsütjük. Porcukorral megszórhatjuk a tetejét. (Nálam, ez most elmaradt.)


2015. május 26., kedd

Epres-tejszínes túrótorta

Kicsit el vagyok maradva ezzel a bejegyzéssel, ugyanis még május elején csináltam ezt az epres tortát. Bár ehhez még import epret használtam, a hétvégén már friss magyar eperrel sütöttem (az eredményt majd megmutatom).  Na de mit is mondhatnék erről az epres-tejszínes túrótortáról? Azt, hogy krémesen lágy és rendkívül finom. És látványra sem utolsó. Ajánlom azoknak, akik egy nagyon könnyű, igazán kellemes epres tejszínes desszertet szeretnének készíteni! :)

Epres-tejszínes túrótorta
Hozzávalók:
A piskótához:
6 darab tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt

Az epres-tejszínes túrókrémhez:
fél kg túró
2 evőkanál tejföl
2 tasak vaníliás cukor
80-100 g cukor (nem mértem, ízlés szerint)
2 dl habtejszín
250 g eper
30 g zselatin

Az oldalának díszítéséhez:
250 g eper

A tetejére:
A tejszínhabhoz:
4 dl habtejszín
1 tasak vaníliás cukor
6-8 evőkanál cukor
2 tasak expressz zselatinfix
A díszítéshez:
250 g eper


Elkészítés:
A piskótával kezdjük. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habot. Ezt követően rászitáljuk a lisztet és elkeverjük. A tésztát kivajazott, kilisztezett tortaformába simítjuk és megsütjük.

Elkészítjük az epres-tejszínes túrókrémet. A túrót kikeverjük a tejföllel, a cukorral és a vaníliás cukorral. A habtejszínt kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a túróba. A megmosott epret kis darabokra vágjuk és hozzáadjuk a túrós túrós-tejszínes krémhez. A zselatint 1 dl vízben feloldjuk, majd lassú tűzön meglangyosítjuk, majd levesszük. A langyos zselatinhoz hozzáadunk három-négy evőkanál tejszínes-túrós krémet és gyorsan elkeverjük. Végül a zselatinos folyadékot hozzákeverjük a többi tejszínes-túrós epres krémhez.

A megsült piskótát kettévágjuk. A tortaforma aljára tesszük az egyik piskótát és az oldalát félbe vágott eprekkel körberakosgatjuk. Ezután jön a piskótára az epres-tejszínes túrókrém, amit egyenletesen eloszlatunk, majd rátesszük a másik piskóta lapot. 

A torta tetejére elkészítjük a tejszínhabot. A habtejszínhez hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és robotgéppel verni kezdjük, közben hozzáadjuk a zselatin fixet. Addig verjük a tejszínt, míg kemény habot kapunk. Ha kész a tejszínhab, akkor a torta tetejére kenjük és kirakjuk eperrel. Ezután a tortát egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni. Másnap óvatosan levesszük a tortakarikát és felvágjuk a tortát. 


2015. május 21., csütörtök

Kukorica pite mákkrémmel



A most következő kukorica pite receptjével a facebookon találkoztam, a Gasztroangyaltól (Borbás Marcsitól) származik. Én az eredeti leírásban szereplő mennyiségeket feleztem (így is írom le), mivel egy 20x30-as tepsiben sütöttem. Ebben az egyszerű sütiben a lekváros-mákos töltelék a legfinomabb. :)

 

Kukorica pite mákkrémmel
Hozzávalók:
A tésztához:
4 tojás
7,5 dkg méz
3,7 dkg vaj
3,7 dkg tejföl
250 g kukoricaliszt
1 csomag sütőpor

A mákkrémhez:
0,7 dl víz
6,5 dkg cukor
10 dkg darát mák
1 citrom reszelt héja
4 evőkanál szilva lekvár
1 evőkanál rum (én kihagytam)

A tetejére:
vaníliás porcukor


Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A tojások sárgáit, keverőgéppel, a mézzel és a citromhéjjal kikeverjük, majd hozzáadjuk a puha vajat és szép simára keverjük a masszát. Ezután már nem géppel, hanem fakanállal dolgozunk tovább. Beleforgatjuk a tejfölt majd adagonként, a sütőporral elkevert kukoricalisztet. A végén óvatosan, hogy ne törjük össze, kanalanként a tojások felvert habját forgatjuk a tésztába. Ezután kizsírozott, kilisztezett tepsibe simítjuk és 180 fokos sütőben, 30 perc alatt megsütjük.


A vízből és a cukorból szirupot főzünk. A darált mákhoz hozzáadjuk a másik citrom lereszelt héját és még forrón, ráöntjük a cukorszirupot és elkeverjük. Ezután adjuk hozzá a mákhoz a szilvalekvárt és a rumot.

Amikor a tészta megsült, kivesszük a tepsiből és hosszában kettévágjuk. Az egyik felét megkenjük a mákos, lekváros töltelékkel, majd ráhelyezzük a másik lapot. Vaníliás porcukorral megszórjuk a tetejét és kockára vágva tálaljuk.



2015. május 17., vasárnap

Svéd gyömbéres keksz - Szamácsmustra 10. fordulójára

Hogy mennyire svéd ezt a keksz, azt nem tudom, de az biztos, hogy ez a recept az Stahl Judittól van. Vannak akik kedvelik és vannak akik nem. Én az előbbiekhez tartozom, a tévében a műsorát ha van időm akkor megnézem, a nevével fémjelzett újságot mindig átlapozom, hátha találok valami jó receptet. Amit idáig készítettem tőle, az mind jól sikerült. Ezt a kekszreceptet már régen kinéztem, csak mindig halogattam a kipróbálását. Mivel a szakácsmustra nevű játékban épp Stahl Judit a kiválasztott szakács, ezért tegnap elkészítettem. A recept a Gyors édességek című könyvéből van, és tényleg pikk-pakk összeállítható a tésztája, sütés közben pedig mennyei illatok terjengenek a konyhában. A tetejükről én lehagytam a cukrot, mert nem szeretem ha ropog a fogam alatt. Nekem nagyon ízlettek ezek a karácsonyi hangulatú kekszek, bár az öcsém azt mondta, hogy lehetne gyömbéresebb is. Ettől függetlenül egyik keksz után ropogtatta a következőt, így gyorsan elfogyott. Ebből a mennyiségből körülbelül  30 db keksz lett, legközelebb dupla adagot készítek. :) Van egy videó is róla, amit itt találtok.

Svéd gyömbéres keksz

Hozzávalók:
A fűszerkeverékhez:
2 púpos kiskanál gyömbér
1 kiskanál őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 késhegynyi őrölt fehérbors


A tésztához:
20 dkg finomliszt
fél  kiskanál szódabikarbóna
1 nagy csipet sütőpor
10 dkg puha vaj
10 dkg cukor
5 evőkanál méz


A kenéshez:
tojásfehérje


Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 190 C fokra, és sütőpapírt terítünk 2 db. 30x40 cm-es tepsibe. A fűszerkeverékhez egy kis tálkában összevegyítjük a hozzávalókat, és a kezünk ügyébe tesszük.

A tésztához a lisztet egy nagy tálba szitáljuk, és hozzákavarjuk a szódabikarbónát, a sütőport, a fűszereket és két kávéskanál híján az egész cukrot. A maradék cukor a kekszek tetejére kerül majd. (Én mindet hozzátettem, nem szórtam meg a tetejét). Ezután beledaraboljuk a puha margarint, és kézzel összemorzsoljuk. Amikor ez megvan, hozzákanalazzuk a mézet, és tempós, határozott mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát.

A kész masszát megfelezzük, és mindkét részből kb. 2 cm átmérőjű gombócokat formázunk. Az első adagot egymástól 4-4 cm-re elrendezzük az egyik tepsiben, a másodikat ugyanígy a másikban, majd egy pohár aljával 1 cm vastag korongokká lapítunk minden golyóbist.

Villával enyhén felverjük a tojásfehérjét, vékonyan megkenjük, vele a korongokat, és arányosan rájuk hintjük a félretett cukrot. (Én ezt kihagytam.) Ezután 8-12 perc alatt megsütjük őket.