2021. július 19., hétfő

Gesztenyés pite

Az utóbbi időben teljesen elmaradtam a blogról. Legalább 2 hónapja nem sütöttem semmit. Ezt a gesztenyés pitét is húsvét idején készítettem. Diétás, nincs benne cukor és a tésztája miatt sem kell bűntudatot éreznünk. :)




Gesztenyés pite

Hozzávalók:

A tésztához:

100 g teljes kiőrlésű búzaliszt

40 g szójaliszt

1 kiskanál útifűmaghéj

60 g vaj

1 tojás

csipet só

60 g eritrit

1 kiskanál sütőpor (anélkül is működik, én elfelejtettem beletenni)


A töltelékhez:

25 dkg natúr gesztenyemassza

2 tojás

1 evőkanál keményítő

0,5 dl tejszín

édesítőszer (vagy 10 dkg cukor)


Tetejére:

mandulahasáb


Elkészítés:

Egy nagy tálba tesszük a teljes kiőrlésű lisztet, a szójalisztet, a sót, az eritritet, a sütőport és az útifűmaghéjat. A felsoroltakat összekeverjük, majd hozzáadjuk a vajat és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne. Ezután a tojást is hozzáadjuk és linzertésztát gyúrunk. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk. A piteformát kivajazzuk, kilisztezzük és a kinyújtott tésztát beleillesztjük. A linzertésztát 10 perc alatt elősütjük. 

A töltelékhez a gesztenyemasszát a tejszínnel és az édesítőszerrel kikeverjük. A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgájákat belekeverjük az édes gesztenyemasszába. A tojásfehérjékből kemény habot verünk. A tojáshabot beleforgatjuk a gesztenyemasszába, majd a keményítőt is belekeverjük. A gesztenyekrémet az elősütött pitetésztára öntjük. A pite tetejére mandulahasábot szórunk, majd visszatoljuk a sütőbe és addig sütjük, amíg megszilárdul a krém.