2016. június 28., kedd

Kakaós-meggyes sütemény fehércsokoládés mascarpone krémmel


Gyümölcsszezon van, úgyhogy nincs megállás, jönnek a finomabbnál finomabb, igazi nyári, gyümölcsös sütemények. Egy kakaós-meggyes kevert sütit hoztam fehércsokoládés kémmel a tetején. A kakaós tésztához nagyon jól illik a meggy, a bónuszként rákent fehércsokis mascarpone krém pedig még ellenállhatatlanabbá teszi. A sütit bárki könnyen el tudja készíteni, ráadásul a tészta összeállítása is nagyon gyors. :) Próbáljátok ki! :)


Kakaós-meggyes sütemény fehércsokoládés mascarpone krémmel
A tésztához:
2 tojás
20 dkg cukor
10 dkg vaj
2 evőkanál kakaópor
1 kávéskanál fahéj
3 dl tej
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor

250-300 g meggy

A fehércsokoládés mascarpone krémhez:
15 dkg fehércsokoládé
2 dl habtejszín
25 dkg mascarpone

Díszítéshez:
kakaópor


Elkészítés:
A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vajat, s tovább habosítjuk. Egy keverőtálban a lisztet összekeverjük a kakaóporral, a fahéjjal és a sütőporral.  A kakaós-sütőporos lisztet hozzáadjuk a vajas-cukros résszel, majd jól összekeverjük és a masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk. A tészta tetejére rászórjuk a kimagozott meggyet, s 35-40 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát! :)

A krémhez vízgőzön, fém keverőtálban folyamatos keverés mellett felolvasztjuk a fehércsokoládét 3 evőkanál tejszínnel, majd lassanként hozzáadjuk a többi tejszínt is. A vízgőzről levéve a fehércsokis tejszínt hagyjuk kihűlni. A kihűlt krémet gépi habverővel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mascarponét, s azzal is habosítjuk. A krémet a kihűlt kakaós-meggyes sütire kenjük és a tetejét díszítésként kakaóporral megszórjuk.

2016. június 19., vasárnap

Meggyes joghurtkocka

Mit süssek a meggyből? - tanakodtam magamban. Végignéztem a finom meggyes receptjeim, aztán eszembe jutott, hogy mennyire szeretem a piskótát könnyed joghurtos krémmel, így kreáltam ezt a süteményt. Hasonlít a meggyes joghurttortámhoz, de felteszem ezt is, mert nagyon jól eltaláltam az arányokat, s szeretném rögzíteni, hogy máskor is elkészíthessem. Melegben igen jól tud esni az ilyen könnyed finomság, ha pedig nektek is tetszik, próbáljátok ki! :)

Meggyes joghurtkocka
Hozzávalók:
A piskótához:
3 tojás
3 evőkanál cukor
3 evőkanál liszt

A joghurtkrémhez:
1 tasak vaníliás pudingpor
4 dl tej
5 evőkanál kristálycukor
500 g krémes joghurt (nálam 4 x 125 g Danone krémes natúr joghurt)
2 dl habtejszín
80-100 g porcukor (ízlés szerint)
12 g zselatin

A tetejére:
250 g meggy
1 tasak piros tortazselé


Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habot. Ezután rászitáljuk a lisztet, majd laza mozdulatokkal belekeverjük. A masszát egy spatulával belesimítjuk egy kizsírozott, kilisztezett tepsibe és előmelegített, 180 fokos sütőben megsütjük. (Végezzünk tűpróbát!)

A vaníliás pudingport 5 evőkanál cukorral sűrűre főzzük. A habtejszínből kemény habot verünk. A langyosra hűlt pudinghoz hozzáadjuk a krémes joghurtot, a porcukrot és a felvert tejszínhabot. 
A zselatinra annyi vizet öntünk, hogy ellepje, majd tűzre tesszük, s meglangyosítjuk (nem szabad forrnia!). A joghurtkrémhez hozzákeverjük a langyos zselatint. 
A krémet a kihűlt piskótára öntjük, a tetejét kirakjuk magozott meggyel, majd a hűtőbe tesszük dermedni.
A piros tortazselét a tasakon lévő utasítás szerint elkészítjük, majd ráöntjük a süti tetejére. A sütit visszatesszük dermedni a hűtőbe, majd utána szépen szeletelhetjük.



2016. június 13., hétfő

Vaníliás-mascarponés-epres pite

Újabb epres süti! Omlós kakaós tészta vaníliás mascarpone krémmel, eperrel megkoronázva.  A sajttortához hasonló, nagyon finom. :) Természetesen más gyümölccsel is elkészíthető, például áfonyával, málnával vagy meggyel.  :)


Vaníliás-mascarponés-epres pite
Hozzávalók:
A tésztához:
150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 evőkanál holland kakaópor
100 g vaj
50 g porcukor
csipetnyi só
1 tojás

A vaníliás mascarponés krémhez:
250 g mascarpone
140 g tejföl (1 kis doboz 20 %-os tejföl)
80 g cukor (ízlés szerint lehet több is)
1 vaníliarúd kikapart magja
1 tojás
3 evőkanál étkezési keményítő

300 g eper


Elkészítés:
A lisztet, a kakaóport, a sót, a  porcukrot összekeverjük és elmorzsoljuk a hideg vajjal. A morzsához hozzátesszük az egy tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. 20 percre hűvös helyre tesszük pihenni.

Egy 22 cm-es piteformát kivajazunk. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és kibéleljük vele a  piteformát úgy, hogy a peremén is legyen tészta. 180 fokos előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
A mascarponét kikeverjük a tejföllel, a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival, végül belekeverjük az étkezési keményítőt is.
Amikor megsült a kakaós tészta, akkor a mascarponés krémet beleöntjük, a megmosott epret pedig rárakosgatjuk. A süteményt visszatesszük a sütőbe, s 30-35 percig sütjük. Akkor van készen a süti, amikor már nem folyik, hanem remegős a krém. Ha kihűlt a süti, akkor szeletelhetjük.



2016. június 10., péntek

Diós-epres kevert

Újabb epres süti, amely nagyon egyszerűen elkészíthető. Ezt a hét közepén sütöttem, délután munka után. Tényleg gyorsan összedobható és megéri, mert finom. :)


Diós epres kevert
Hozzávalók:
A tésztához:
10 dkg darált dió
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
8 dkg puha vaj
15 dkg cukor
3 tojás
2 dl tej

A rakományhoz:
250-300 g eper


Elkészítés:
Egy tálba összekeverjük a lisztet, a diót és a sütőport.

A tojásokat a cukorral habosra verjük, majd hozzáadjuk a vajat, s tovább habosítjuk. A cukros-vajsas-tojásos keverékhez hozzáöntjük a tejet, végül a diós-sütőporos lisztet is beleöntjük, s egyneművé keverjük.

Egy 22x30 cm nagyságú tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a masszát belesimítjuk. Az epret megmossuk, kettévágjuk és a diós massza tetejére rakosgatjuk. 


Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!



2016. június 7., kedd

Sült epres-túrós linzerszelet tönkölyliszttel

Tombol az eperszezon, ezt én nagyon ki szoktam használni, egyszerűen nem tudok betelni az eperrel. Eszem magába, belekeverem joghurtba, turmixot csinálok belőle és természetesen sütit is készítek vele. Most hétvégén mi mást süthettem volna, mint epres finomságot, méghozzá ezt a sült epres-túrós linzerszeletet tönkölyliszttel. Omlós linzeralapon lágy túrókrém rajta finom sült eperrel, isteni. A túrókrém a mascarponétól lesz igazán krémes, de aki olcsóbban akarja megoldani, helyettesítheti tejföllel is. Nagyon finom süti, remélem kipróbáljátok. :)

Eperszezon van, ezért összegyűjtöttem néhány epres finomságot, mindegyik nagyon finom, ezért bármelyiket bátran ajánlom kipróbálásra. Kattintsatok a receptre! :)
 
Sült epres-túrós linzerszelet tönkölyliszttel
Hozzávalók:
A linzeralaphoz:
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg margarin
10 dkg porcukor
1/2 teáskanál sütőpor
1 tojás

A túrókrémhez:
75 dkg túró
2 tojás
25 dkg mascarpone
2 evőkanál búzadara
porcukor ízlés szerint
1 tasak vaníliás cukor

250 g eper


Elkészítés:
Egy 20X30-as tepsit kizsírozunk és kilisztezünk. A tészta hozzávalóit, a lisztet a sütőport, a tojást, a porcukrot és a margarint összegyúrjuk. A tésztát lisztezett felületem akkorára nyújtjuk, hogy a tészta a tepsi peremére is jusson, amit odanyomkodunk.

A linzeres alapot előmelegített 180 fokos sütőben 12-15 percig sütjük.

Közben elkészítjük a krémet. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A túróba belekeverjük a mascarponét, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját és a búzadarát, végül a fehér tojáshabot is beleforgatjuk.

A kész krémet a kész linzertésztára öntjük, elegyengetjük és 35 percig a sütőben sütjük.

Az epret megmossuk és hosszába félbe vágjuk. Amikor a túrókrém összeállt, kivesszük a sütőből és szépen rárakosgatjuk az epret. Amikor elrendeztük az eperszemeket visszatesszük a sütit a sütőbe és még 15 percig sütjük. Ha kivettük a sütőből megvárjuk még kihűl s szeletekre vágjuk.



2016. június 3., péntek

Mazsolás sajttorta

Volt két doboz mascarponém, aminek a lejártai ideje vészesen közeledett, abból sütöttem ezt a finom sajttortát még két héttel ezelőtt. Nagy kedvencem a sajttorta, mert egyszerű elkészíteni és isteni finom.  Ne ijedjetek meg, a krém híg állagú lesz, de sütés közben besűrűsödik. Mivel folyékony a krém, ezért a mazsola nem marad a krém tetején, hanem az abonettes rétegre lesüllyed. Mazsola helyett friss gyümölcsöt is tehettek bele, azzal még finomabb lesz. 


Mazsolás sajttorta
Hozzávalók:
Az alaphoz:
100 g korpás extrudált kenyér (abonett)
180 g vaj

A krémhez:
500 g mascarpone
175 g jó minőségű tejföl (20 %-os)
4 tojás
1 tasak vaníliás pudingpor (37 grammos)
10 dkg porcukor (ízlés szerint lehet több is)
1 tasak vaníliás cukor

Mazsola


Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük. A korpás abonettet morzsás állagúra törjük. (Én csak durván összetörtem a sodrófával, nem daráltam). A vajat felolvasztjuk és az összetört abonettre öntjük, majd összekeverjük.


A tortaformát kizsírozzuk és a vajas morzsás keveréket beleöntjük a formába, majd a tenyerünkkel alaposan lenyomkodjuk szépen, egyenletesen. Hűtőbe tesszük 20 percre dermedni.
Közben elkészítjük a krémet.
A mascarponét, a tejfölt és a kétféle cukrot fakanállal jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és a vaníliás pudingport.  A kekszes alapra ráöntjük a krémet, beleszórjuk a mazsolát és 45 percre sütőbe tesszük sülni.  Hagyjuk kihűlni, utána szeletelhetjük.