2014. augusztus 30., szombat

Meggyes-mákos pite



Vágytam egy szelet omlós pitére, finom töltelékkel. Nem akartam klasszikusat (almás, túrós, meggyes) sütni, valami újat szerettem volna kipróbálni. Eszembe jutott, hogy a meggy és a mák milyen jók együtt, s arra gondoltam, hogy kettőjük kombinációjával készítek pitét. A két omlós tésztaréteg között egy mákos krém és egy meggyes-pudingos réteg található. A kreációm annyira finom lett, hogy egy nap alatt elfogyott. Ez a pite mennyei lett, készítsétek el! :)


Meggyes-mákos pite
Hozzávalók: (20×30 cm-es tepsi) 
Az omlós tésztához:
30 dkg finomliszt
pici só
2 ek. porcukor
1,5 tk. sütőpor
20 dkg hideg vaj
2 tojás sárgája
1 ek. tejföl

Mákos töltelékhez:
10 dkg őrölt mák
7 dkg porcukor
1 citrom héja
1 dl tej
6-7 ek. étkezési gríz
2 tojás fehérje

Meggyes töltelékhez:
1 üveg meggybefőtt
1 mk. fahéj
3-4 ek. cukor
2 vaníliás pudingpor

Elkészítés: 
Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, a cukrot, majd belekeverjük a sütőport.  A vajat gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a liszttel, majd a két tojás sárgájával és a tejföllel összeállítjuk a tésztát.  A tésztát két részre osztjuk, fóliába csomagoljuk és kb. fél órát pihentetjük a hűtőbe. A pihentetés után a két darab tésztát tepsi méretűre nyújtjuk.

Elkészítjük a mákos tölteléket: tejbe beleöntjük a porcukorral elkevert mákot és a citrom reszelt héját. Folyamatosan kevergetve két percig főzzük, majd félretesszük hűlni. Ezután a 2 tojás fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a mákba, majd a grízt is hozzákeverjük.

A meggyes töltelékhez: a meggyet kimagozzuk és a levével együtt összeturmixoljuk, majd elkeverjük a vaníliás pudingporral. Hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat. Tűzre tesszük és besűrűsítjük. A krémet félretesszük, hogy kihűljön.

Egy 20×30 cm-es tepsit kivajazunk, kilisztezünk. Az egyik kinyújtott lapot beleterítjük a tepsibe. Rásimítjuk a máktölteléket, majd arra a pudingos-meggyes krémet. A másik kinyújtott lapot a meggyes krém tetejére fektetjük.

A süteményt 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük. 
Aki szereti megszórhatja a tetejét porcukorral.

7 megjegyzés:

  1. De guszta! Finom lehetett, nekem a meggyes-mákos párosítás mindig bejön :-)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Vanilin!

    Érdeklődni szeretnék, hogy a grízt csak simán teszed a krémhez?
    Nem kell vele semmit csinálni?

    Köszönöm
    Éva

    VálaszTörlés
  3. Kedves Éva! Igen,a grízt egyszerűen hozzákeverjük a mákos tojásfehérjés krémhez. Készítsd el bátran és írd meg, hogy hogy ízlett. :)

    VálaszTörlés
  4. Szia Vanilin!

    Megsütöttem a receptet, nagyon finom lett, ízlett az egész családnak.
    Köszönöm
    Éva :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva!
      Nagyon örülök, hogy megsütötted, annak pedig még jobban, hogy ízlett. :) Köszönöm, hogy megírtad.
      Vanilin

      Törlés
  5. Sziasztok!
    Én tortaformában is megsütöttem,leöntöttem csokival és isteni szülinapi torta lett belőle.Mindenki imádta.

    VálaszTörlés
  6. Szia Vanilin!

    Apósom kedvence, szeretném meglepni…
    Csak fagyasztott meggy van itthon, mennyi kell belőle?

    VálaszTörlés