2020. február 29., szombat

Banános avokádókrém

Gondolom minden családban alakul úgy néha, hogy kicsi barna pöttyök jelennek meg a banánon vagy esetleg megbarnul a gyümölcs a kosárban. Semmi gond nincs, lehet belőle süti vagy krém. Nálam most az utóbbi készült, avokádóval házasítva. Isteni kanalaznivaló lett belőle! Egyszerű, gyors, egészséges és finom.


Banános avokádókrém
A krémhez:
1 darab érett banán
1 darab érett avokádó

Díszítéshez:
kevés puffasztott amaránt

Elkészítés:
A magjától megszabadított avokádót és a banánt egy tálba tesszük, majd botmixer segítségével homogénre dolgozzuk. A krémet egy pohárba/tálkába tesszük és a tetejét díszítésként puffasztott amaránttal díszítjük.

2020. február 25., kedd

Almás fahéjas zabkeksz

Már néhányszor kitértem az otthon készített keksz minden előnyére, így most erről nem írok. Ez a zabkeksz nem a ropogós, hanem inkább a puhább fajta. Nagyon finom és süléskor ínycsiklandó illatok lengik be a konyhát. :)



Almás fahéjas zabkeksz
Hozzávalók:
10 dkg apró szemű zabpehely
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 nagyobb alma reszelve
10 dkg vaj
1 egész tojás
3 evőkanál cukor
fél tasak sütőpor
1 kiskanál fahéj
1 marék mazsola
egy csipet só


Elkészítés:
Egy nagyobb tálba szórjuk a zabpelyhet, a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a sót. Minden összetevőt összekeverünk. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Ezután a mazsolát is beleszórjuk.  Beleütjük a tojást, majd a vajat is hozzáadjuk és az egészet összedolgozzuk. Amikor összeállt a tészta, a kezünkkel kis gombócokat formázunk belőle, amiket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatunk és egy kanállal lelapogatunk. A kekszeket előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

2020. február 19., szerda

Joghurtdesszert eperrel

Bár nincs eperszezon, valószínűleg másnál is lapul a fagyasztóban egy kis tartalék ebből a finom gyümölcsből. Gyors desszertet szerettem volna készíteni, így született ez az egészséges epres finomság.


Joghurtdesszert eperrel
Hozzávalók: (1 pohárhoz)
két-három evőkanál kakaós kekszmorzsa
150 g görög joghurt
édesítő ízlés szerint
50 g eper

Elkészítés: 
A kakaós kekszmorzsát a pohár aljára tesszük.  A  fagyasztott epret hagyjuk kiolvadni, majd botmixer segítségével pürésítjük, majd ízlés szerint édesítjük. A  natúr joghurtot az édesítővel elkeverjük, majd nagy részét a kakaós kekszmorzsára kanalazzuk. A  kekszre ráöntjük a joghurtot, ezután a pürésített epret, majd rátesszük a a maradék joghurtot. A pohárkrém tetejét egy szem egész eperrel díszítjük. Hűtőbe tesszük, majd elfogyasztjuk. 



2020. február 6., csütörtök

Mascarponés túrótorta aszalt szilvával

A túrótorták tárháza kimeríthetetlen. Ezt a variációt a mascarpone teszi igazán krémessé, az alapja pedig zabpehelylisztből készült. Aszalt szilvadarabkákkal fokoztam az élvezeti értékét, de más aszalvánnyal is finom lesz.



Mascarponés túrótorta aszalt szilvával
Hozzávalók:
A tésztához:
15 dkg zabpehelyliszt
7 dkg porcukor
1 kávéskanál sütőpor
7 dkg vaj
1 tojás

A túrókrémhez:
25 dkg túró
50 dkg mascarpone
140 g tejföl
15 dkg cukor
1 teáskanál vanília eszencia
3 egész tojás
3 evőkanál zabpehelyliszt
10 dkg aszalt szilva

Elkészítés:
Egy nagy tálba kimérjük a zabpehelylisztet, amihez hozzáadjuk a porcukrot, a sütőport, majd összekeverjük. Beletesszük a vajat, majd elmorzsoljuk a zabpehelylisztes keverékkel. Hozzáadjuk a tojást majd összegyúrjuk. 
Egy 20 cm-es tortaformát kivajazunk. A tésztát lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, majd beleigazítjuk a kivajazott formába. Egy villával megszurkáljuk a tésztát, majd előmelegített sütőben 10 percig elősütjük.
A túróhoz hozzáadjuk a mascarponét, a tejfölt, a cukrot, a vanília eszenciát, a tojásokat majd az egészet robotgéppel összekeverjük.  A krémbe belekeverjük a zabpehelylisztet és a kis darabokra vágott aszalt szilvát. Ráöntjük a túrókrémet az elősütött alapra, majd 40-45 perc alatt készre sütjük. Miután kihűlt, szeletelhetjük.