2015. június 27., szombat

Vizes piskóta meggyel



A meggyszezonban mi mást lehetne sütni, mint meggyes sütit. Gabriellánál megláttam a vizes piskóta receptjét, azt sütöttem meg meggyel. Régen én is készítettem vizes piskótát, csak elvesztettem a receptjét. Én hideg vízzel csináltam régen is és most is. A recept nagyon jó, a süti nagyon légiesre, könnyűre sikeredett, úgyhogy alkalmazni fogom más gyümölccsel is. :)



Vizes piskóta meggyel
Hozzávalók: (20x30 cm-es tepsihez)
4 tojás
15 dkg porcukor
20 dkg rétesliszt
fél csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja (kezeletlen)
8 evőkanál víz

20-30 dkg meggy
2 evőkanál liszt

Elkészítés:
A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral. Hozzákeverjük a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és hozzáadjuk apránként a vizet is.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, hozzákeverjük a tojássárgás masszához, majd hozzáadunk a felvert tojásfehérjéből egyik kicsit, hogy lazítsuk a masszát, végül hozzáforgatjuk óvatosan a többi tojáshabot is. 

A tésztát egy kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük. A megmosott, kimagozott, lecsöpögtetett meggyet megforgatjuk 2 evőkanál lisztben és rápotyogtatjuk a tésztára.

Előmelegített 170 fokos sütőben kb. 15-20 percig sütjük.
A tetejét vaníliás porcukorral meghintjük a szeletelve tálaljuk. 

2015. június 24., szerda

Vaníliás-csokoládés pudingkockák tejszínhabbal

Ez a finom habos-pudingos süti még pünkösdre készült, csak még nem került megosztásra időhiány miatt. A mai naptól hivatalosan nekem is megkezdődött a vakáció, remélem, hogy majd több időm lesz foglalkozni a bloggal. Ez is saját "kreáció", kakaós és sima piskóta vaníliás illetve csokis pudinggal van rétegezve, a tetejét pedig tejszínhab koronázza meg. Nem tudom említettem -e már, hogy nagy pudingimádó vagyok, bárhol bármikor vevő vagyok egy kis kanalas finomságra. Mindig van nálam itthon pudingpor, sokszor életet ment, amikor valami gyors édességet kívánok. :)

Vaníliás-csokoládés pudingkockák tejszínhabbal
Hozzávalók:
A kakaós piskótához:
3 tojás
3 evőkanál cukor
2 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaópor

A sima piskótához:
3 tojás
3 evőkanál cukor
3 evőkanál liszt

A csokipudinghoz:
1 csomag csokoládés puding
3-4 evőkanál cukor 
4 dl tej

A vaníliapudinghoz:
1csomag vaníliás pudingpor
3-4 evőkanál cukor
4 dl tej

A tetejére:
4 dl habtejszín
2 csomag vaníliás cukor
cukor (ízlés szerint)
3 csomag habfixáló

Elkészítése:
Azzal kezdjük, hogy külön-külön megsütjük a piskótákat. Először a simát. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habot. Ezt követően rászitáljuk a lisztet és elkeverjük. A tésztát kivajazott, kilisztezett tortaformába simítjuk és megsütjük. 

Ugyanígy járunk el a kakaós piskótával, csak ott a kakaóporral elvegyített lisztet teszünk a tojásos masszába.

Ha megsültek a piskóták, a pudingporokból, a tejből, a cukorból a szokásos módon pudingot főzünk, sűrűbbet. Először a vaníliásat, majd a csokisat. 

Összeállítjuk a süteményt. Alulra tesszük a kakaós piskótát, arra kerül a vaníliás puding, majd rátesszük a sima piskótát, amire rákenjük a csokis pudingot.  


A csokis puding tetejére tejszínhab kerül. Ehhez a tejszínhabot a cukorral és a vaníliás cukorral lassú fokozaton elkezdjük verni, majd közben hozzáadjuk a habfixáló porokat. Addig verjük a tejszínt, míg kemény habot kapunk. A tejszínhabot a puding tetejére tesszük és a kész sütit hűtőbe tesszük néhány órára.





2015. június 20., szombat

Epres-vaníliaszelet bodzazselével

Eper, eper! Nálunk az eperről szólt az elmúlt néhány hét. Sokat fogyasztottunk ebből az isteni gyümölcsből, néhányszor sütibe is került, amit a blogra is feltettem. Most ismét epres süteményt hoztam, friss gyümölccsel szerintem az utolsót. Múlt hétvégén még tudtam venni epret, vasárnap pedig elkészítettem belőle ezt a vaníliaszeletet. Ma már nem láttam epret a piacon, sajnos vége van a szezonjának.  De nem kell búsulni, helyette itt van a málna, azzal is elkészíthető ez a finomság. Megjegyzem, hogy az eper és a bodza nagyon jól harmonizál, ha esetleg tudtok még epret szerezni feltétlenül próbáljátok ki. A bodzazselét én házi bodzaszörpből készítettem. Idén háromszor is csináltam bodzaszörpöt, még télire is tettem el. A bodzaszörpöt és az epret is imádom, ezt a két finomságot ötvöztem a vaníliával, az eredmény pedig csodás lett. :)



Epres-vaníliaszelet bodzazselével
A piskótához:
4 tojás
15 dkg cukor
15 dkg liszt
fél csomag sütőpor
3 evőkanál olaj
4 evőkanál tej
2 evőkanál kakaópor

A vaníliakrémhez:
1 tasak vaníliás pudingpor
4 dl tej
6 evőkanál cukor (ízlés szerint)
1 kis doboz 20 %-os tejföl

A bodzazseléhez:
2,5 dl hígított bodzalé (vízzel hígított bodzaszörp)
fél kiló eper
1 csomag színtelen tortazselé


Elkészítés:
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukorral habosra keverjük. A fehérjét kemény habbá verjük.  Egy külön tálba összekeverjük a kakaót, a sütőport és a lisztet.  A cukros sárgájához hozzáöntjük az olajat,a tejet majd fakanállal hozzákeverjük a kakaós-sütőporos lisztet. A masszába beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét. 

Sütőpapírral kibélelt tepsiben, előmelegített sütőben 170 fokon kb. 10-12 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A vaníliakrémhez a pudingot a tejjel és a cukorral a szokásos módon elkészítjük, sűrűre főzzük, majd hozzáadjuk a tejfölt. A kihűlt piskótára rákenjük a krémet, sűrűn  kirakjuk eperrel. A tetejére bodzazselét készítünk  a zacskóján lévő leírás szerint. Pár órára hűtőbe helyezzük. 

2015. június 15., hétfő

Epres morzsapite

Most annak az epres pitének a receptjét hoztam, amit az előző bejegyzésemben megemlítettem. Nem tudom megunni az epret, ez a finomság kicsivel több mint egy hete készült, de még tegnap is epres sütit sütöttem. Egyszerűen imádom az epret, rengeteget megtudnék belőle enni.  Ez a morzsapite, nagyon könnyű és csodafinom. A rossz hírem viszont az, hogy biztos, hogy nem lesz elég belőle egy szelet. Nálunk a család egy ültő helyében eltüntette az egész tepsivel.  Biztos, hogy máskor is elkészítem. Jó szívvel ajánlom kipróbálásra, nem fogtok csalódni! :)
Forrás: Meglepetés 2015 receptnaptár

Epres morzsapite
Hozzávalók:
30 dkg liszt (én tettem bele egy kis rozslisztet is)
11 dkg kristálycukor
1 teáskanál sütőpor
1 tojás
15 dkg vaj
fél dl tejföl (én érzésre tettem)
50 dkg eper
2-3 marék búzadara

Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A lisztet elkeverjük 8 dkg cukorral és a sütőporral. Hozzáadjuk a tojás fehérjét és a lágy vajat. Kézzel összemorzsoljuk a tésztát. A morzsalékot egyharmad-kétharmad arányban elosztjuk. A nagyobb mennyiséghez hozzákeverjük a tojás sárgáját és a tejfölt.  Homogén tésztát gyúrunk belőle.

Lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Villával megszurkáljuk és meghintjük búzadarával. A megmosott epret felkockázzuk, egyenletesen a tésztára rakjuk, megszórjuk a maradék cukorral, majd a tésztamorzsával. 30-35 perc alatt készre sütjük.


2015. június 12., péntek

Tejfölös epres kocka

Eperimádat van nálunk, az egész család rajong érte. A múlt hétvége is az eperről szólt. Készítettem egy epres pitét (igyekszem minél hamarabb megmutatni) illetve isteni eperlekvárt is főztem. Ezt a tejfölös-epres finomságot másfél hete csináltam zamatos magyar eperből. Két kakaós piskótaréteg között remek tejfölös-tejszínes krém van, amit az eperdarabok tesznek ellenállhatatlanul finommá. Ajánlom mindenkinek, még lehet epret kapni! :)



Tejfölös epres kocka
Hozzávalók:
A piskótához:
6 darab tojás
6 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaópor

A tejfölös töltelékhez:
650 g tejföl (nálam 2 darab 20 %-os Tolle tejföl)
40 dkg eper
2 dl habtejszín
30 g zselatin
5-8 dkg porcukor
1 vaníliás cukor

Díszítéshez:
porcukor

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk.  A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgájákat a cukorral felverjük. A beleforgatjuk a cukros tojássárgájába, majd hozzáadjuk a kakaoporral elvegyített lisztet. A piskótamasszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 12 percig sütjük. A sütőből kivesszük, lehúzzuk róla a papírt, kihűtjük. 

A zselatint 1 dl vízbe beáztatjuk, majd meglangyosítjuk.  A tejfölt a cukorral és vaníliás cukorral elkeverjük. Az epret feldaraboljuk és beleforgatjuk a cukros tejfölbe. A tejszínt kemény habbá verjük, hozzákeverjük a vaníliás-epres tejfölt, majd belevegyítjük az alacsony hőfokon feloldott zselatint. 

A piskótát keresztbe félbevágjuk, az alsó lapot megkenjük a krémmel, ráborítjuk a másik lapot és 2 órára hűtőbe tesszük. A süteményt porcukorral meghintjük.


2015. június 10., szerda

Krémsajtos-kókuszos kakaós kocka

Elég régen jelentkeztem, ennek oka, hogy az iskolában év végi hajrá van. Nem volt időm blogolni, pedig minden héten sütök valami édességet. A most következő süti egy puha kakaós kevert tészta kókuszos mascarpone krémmel a tetején. Gyors, finom és pofonegyszerű elkészíteni. A kakaó, a krémsajt és kókusz isteni együtt. :)  A süti igazi varázsát tészta tetején lévő kókuszos krémsajt adja, egyszerűen imádnivaló. :)



Krémsajtos-kókuszos kakaós kocka
 Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg vaj
3 evőkanál keserű kakaópor
3 tojás
15 dkg liszt
15 dkg kristálycukor
1 kiskanál sütőpor

A sajtkrémhez:
25 dkg krémsajt (mascarpone)
1 tojás
5 evőkanál cukor
5 evőkanál kókuszreszelék
2 evőkanál liszt

Elkészítés:
A tojásokat a cukorral elektromos habverővel jó habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vajat, elkeverjük. Belekeverjük a kakaóport és hozzáadjuk a sütőporral összeforgatott lisztet.
Egy közepes méretű (30 x 20 centis) tepsit vajjal kikenünk, meglisztezzük, azután a masszát belesimítjuk. 

A sajtkrémhez valókat összekeverjük, majd a csokoládés tésztán óvatosan elkenegetjük.

Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 35 perc alatt megsütjük.