Valamilyen alkalomra szinte minden családban készül linzer, mert puha, omlós és nagyon finom. Nekem is nagy kedvencem, gyerekkoromba sokszor készítettük hétvégente illetve az ünnepi asztalról sem hiányozhatott. Fent is van a klasszikus recept a blogon. Már több változatban készítettem ezt az aprósütit, a mostanit darált mandulával ízesítettem. Én minden formában, ízesítésben imádom a linzert, ez is isteni.
Mandulás linzer házi sárgabaracklekvárral
Hozzávalók:
A tésztához:
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1 tojás sárgája
15 dkg liszt
5 dkg darát mandula
csipet só
Töltéshez:
házi sárgabaracklekvár
A tetejére:
vaníliás porcukor
Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a darált mandulát majd a csipet sót. Az egészet alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a vajat és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne. Ezután hozzáadjuk az enyhén felvert tojássárgáját és tésztává gyúrjuk. Cipóvá formáljuk a tésztát, folpackba csomagoljuk, majd 2 óraára a hűtőbe tesszük pihenni.
Ha letelt az idő, akkor a tésztát enyhén lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, majd négyszögletes formával kiszaggatjuk. Minden másodiknak a közepét is kiszúrjuk.
Az aprósüteményeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. A négyzet alakú tésztákra házi sárgabaracklekvárt teszünk, és a lyukas sütiket ráillesztjük. A tetejüket vaníliás porcukorral meghintjük.