2020. november 29., vasárnap

Kakaós kuglóf aszalt vörösáfonyával (egyszerű)

Egy finom kakaós kuglófot hoztam advent első vasárnapján. Annyira egyszerű elkészíteni, hogy ezzel a recepttel mindenki bátran próbálkozhat, a siker garantált lesz. Karácsonyra hangolódva keverjünk a tésztába egy kevés mézeskalács-fűszerkeveréket! Régebben sütöttem egy igazán karácsonyi ízvilágú adventi kuglófot. Mindkettőt jó szívvel ajánlom. Remélem, hogy valamelyik megtetszik és kedvet kaptok hozzá. Békés készülődést kívánok mindenkinek ezekben a nehéz időkben! 🌲




Kakaós kuglóf aszalt vörösáfonyával (egyszerű)

Hozzávalók:

A kevert tésztához:

25 dkg liszt

fél csomag sütőpor

10 dkg cukor

1 tasak vaníliás cukor

2 evőkanál kakaópor

2 tojás

1 dl olaj

2 dl tej 

1 marék aszalt vörösáfonya 

A tetejére:

porcukor

 

Elkészítés:

A kuglófformát kivajazzuk és kilisztezzük. 

A lisztet, a sütőport és a kakaót egy tálban összekeverjük.

A tojásokhoz hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd gépi habverő segítségével habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk az olajat és a tejet, majd az egészet elkeverjük. Ebbe a nedves részbe a kakaós-sütőporos lisztet is belekeverjük. A tésztába beleszórjuk az aszalt vörösáfonyát, majd a kivajazott, kilisztezett formába öntjük. A kuglófot 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk és tűpróbáig sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintjük.


 

 

2020. november 24., kedd

Mogyorólisztes zabtallér

Régebben egy áruházban megakadt a szemem a mogyoróliszten alacsony szénhidrát- és magas fehérjetartalma miatt. Az őszi szünetben úgy láttam, hogy ideje lesz készíteni belőle valamit. Ez a zabtallér  született belőle. Igazi őszi finomság, ami teával vagy önmagában is remek.  🍂

Mogyorólisztes zabtallér

Hozzávalók:

125 g vaj

80 g eritrit

120 g zabpehely

100 g mogyoróliszt

60 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt

1 mokkáskanál sütőpor

1 csipet só

1 tojás

Elkészítés:

A zabpelyhet, a mogyorólisztet, a tönkölylisztet, a sütőport, a sót és az eritritet egy nagy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat és elmorzsoljuk a száraz alapanyagokkal. Ezután hozzáadjuk a tojást is és összeállítjuk a tésztát. Vizes kézzel kis gombócokat gyúrunk belőle, majd kilapítjuk és a tallérokat sütőpapírral kibélelt tepsire sorakoztatjuk. Előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütjük.



2020. november 22., vasárnap

Kekszes banánkrémes kocka (sütés nélkül)

Nagyon szeretem a krémes, habos sütiket. Ami otthon volt, abból alkottam ezt a finomságot még az őszi szünetben. Érdemes megcsinálni, mert isteni!! 😍


Kekszes banánkrémes kocka (sütés nélkül)

Hozzávalók:

16 db korpovit keksz (helyettesíthető vajas vagy háztartási keksszel)

A banános krémhez:

1 tasak banános pudingpor

3,5 dl tej

5 evőkanál eritrit

250 g mascarpone

A tejszínes részhez:

2 dl habtejszín

4-5 evőkanál eritrit

1 tasak habfixáló

A tetejére: 

csokireszelék

Elkészítés:

A banános pudingport az eritrittel és a tejjel szokásos módon megfőzzük. A kész, meleg pudingba belekeverjük a mascarponét. 

A hideg tejszínhez hozzákeverjük az eritritet, majd gépi habverővel elkezdjük verni. Egy perc múlva hozzászórjuk a habfixálót, majd tovább verjük, amíg kemény habot kapunk.

A kerámiaforma alját kirakjuk a Korpovit keksz felével. A kekszrétegre rákenjük a banános krémet. Erre egy sor kekszet teszünk. A kekszrétegre rásimítjuk a kemény tejszínhabot, majd csokireszelékkel megszórjuk. A süteményt egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy a keksz megpuhuljon. Másnap kockára vágva tálaljuk.



2020. november 11., szerda

Kakaós-zabos pohárdesszert eperhabbal

Az egyik nap csillapíthatatlan édességvágy tört rám. A hűtőben talált alapanyagokból ezt az eperhabos desszertet kreáltam. A tejszín mennyiségét érdemes növelni. Így is finom, de ha több az eperhab, akkor még finomabb. :)


 

Kakaós-zabos pohárdesszert eperhabbal (2 kehelyhez)

Hozzávalók:

Zablisztes tésztához:

2 tojás

100 g zabpehelyliszt

1 evőkanál kakaópor

csipet só

1 kiskanál sütőpor

60 g eritrit

150 g joghurt

Eperhabhoz:

1,5 dl habtejszín

édesítő ízlés szerint

150 g eper (nálam fagyasztott)

1 tasak habfixáló

Díszítéshez:

eper

Elkészítés:

Egy tálban a tojást az eritrittel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a joghurtot. Egy másik tálban  a zablisztet, a kakaóport, a sót és a sütőport összekeverjük.  A kakaós-zabos lisztkeveréket hozzáadjuk a másik tálban lévő nedves részhez és alaposan elkeverjük. Ha csomómentes a massza, akkor belesimítjuk egy kivajazott, kilisztezett kisebb tepsibe. A tésztát előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Mielőtt kivesszük, tűpróbát végzünk. 

Az epret botmixerrel pürésítjük, majd ízlés szerint édesítjük. Az eperpürét alacsony gázlángon összefőzzük. A habtejszínből gép segítségével kemény habot verünk, miközben beleszórjuk a habfixálót. A kemény tejszínhabba óvatosan belekeverjük a eperszószt. 

Az eperhab egy részét a kelyhek aljára tesszük. Ezt követően a zablisztes tésztát felkockázzuk és a tésztakockákat  habrétegre szórjuk.. A maradék eperhabot a kakaós-zabos tészta tetejére halmozzuk és eperrel díszítjük.


2020. november 6., péntek

Mákos-mangós túrókocka

Túrós sütemény-függőségben szenvedek. Gyümölcsös-túrós sütiből bármikor bármennyit meg tudok enni. Most egy mangós túrókockát hoztam, melynek mákos piskóta az alapja. A többi túrós sütihez hasonlóan ennek elkészítésében és elfogyasztásában is nagy örömömet leltem. :) 

 

Mákos-mangós túrókocka

Hozzávalók:
A mákos piskótához:

4 tojás

4 evőkanál eritrit

3 evőkanál darált mák

1 evőkanál mandulaliszt

A túrókrémhez:

450 g túró

200 g mascarpone

édesítő ízlés szerint

A tetejére:

1 jó nagy érett mangó

1 tasak színtelen tortazselé

250 ml limonádé

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk. A tojások sárgáját az eritrittel habosra keverjük, a fehérjéből pedig kemény habot verünk. Az eritrites tojássárgába beleforgatjuk a tojáshabot. Ezután hozzáadjuk a mandulalisztet és a mákot, majd ezeket óvatosan mozdulatokkal elkeverjük. A mákos piskótamasszát kivajazott, kilisztezett tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

A túrót botmixerrel átdolgozzuk, majd ízlés szerint édesítjük. A túróhoz hozzáadjuk a mascarponét majd botmixerrel az egészet krémesítjük. A túrókrémet rásimítjuk a kihűlt mákos piskótára.
 
A mangót meghámozzuk és felkockázzuk. A mangókockákat a túrókrém tetejére rakosgatjuk.  A színtelen torzsalét elkeverjük a limonádéval, majd gázra tesszük és forrástól számítva 1 percig főzzük. A citromos tortazselét kicsit hagyjuk hűlni, majd  ráöntjük a mangóra. A süteményt hűtőbe tesszük dermedni egy éjszakára. Másnap kockára vágva szervírozzuk.
 


2020. november 2., hétfő

Túrós-zabos minikuglóf csokoládéval (fitt)

Egy fitt, túrós, zabos minikuglófot hoztam csokoládéval megkoronázva. Nincs benne zsiradék mégis olyan puha és szaftos a túrótól, hogy csoda. Egyszerű elkészíteni, isteni finom és még egészséges is. Ajánlom mindenkinek, mert nagyszerű! :)

 


Túrós-zabos minikuglóf csokoládéval

Hozzávalók: (3 darabhoz)

A tésztához:

250 g túró

1 dl tej

100 g zabpehelyliszt

3 tojás

édesítő ízlés szerint

fél csomag sütőpor

A tetejére:

100 g cukormentes étcsokoládé

Elkészítés: 

A tojásokat habosra verjük. Hozzáadjuk az édesítőt és a tejet. Ezt követően hozzáadjuk a túrót, majd botmixer segítségével összedolgozzuk az egészet. A zablisztet és a sütőport egy tálban összekeverjük, majd hozzáforgatjuk  a nedves részhez. A masszát 5-10 percet pihentetjük, hogy zabliszt beszívja a nedvességet. Ez idő alatt a minikuglóf-formákat kivajazzuk, kilisztezzük. A sűrű tésztát  a kivajazott, kilisztezett formába adagoljuk és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Az étcsokoládét megolvasztjuk és a kihűlt minikuglófokra öntjük.