Hosszabb szünet után egy finom mákosgubát hoztam elegánsan tortaformába készítve. Igazi hagyományos karácsonyi finomság, mi vaníliasodóval imádjuk. Egyszerű elkészíteni, elronthatatlan és nagyon finom. :) Mindenkinek ajánlom és nem csak az ünnepekre. :)
Mákosguba torta
Hozzávalók: (18cm-es tortaformához)
8-10 darab kifli (nekem volt néhány rozsos is közte)
20 dkg darált mák
kb. 1 liter tej
3 tojás sárgája
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 kanál vaníliaeszencia
A habhoz:
3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
Elkészítés:
Először a kifliket felkarikázzuk.
A tejet
meglangyosítjuk a vaníliaeszenciával és a citrom reszelt héjával.
A tojásokat
szétválasztjuk.
A sárgájákat kikeverjük
a cukorral majd hozzáöntjük a langyos vaníliás tejet. A langyos tejet vékony
sugárban hozzácsurgatjuk a cukros tojássárgájához közben folyamatosan keverjük
egy habverővel. Ezután hozzáadjuk a mákot, és az egészet a felkarikázott
kiflikre öntjük. Hagyjuk, hogy a kifli
felszívja a a tejet. Alaposan összeforgatjuk, és átszedjük a vékonyan
kivajazott tortaformába (18 cm-es). 180 fokos sütőben 25 percig sütjük.
A sütési idő felénél elkészítjük a habot. A szobahőmérsékletű tojásfehérjét elkezdjük
felverni habnak, amikor már habos, de még nem kemény, adagoljuk hozzá
kanalanként a porcukrot. Minden adag cukor között verjük a habot egy percig,
míg fényes, kemény habot kapunk.
A tojáshabot kenjünk a guba tetejére, majd négy-öt percre visszatesszük a
sütőbe a süteményt. Hagyjuk langyosra hűlni, vegyük le a tortakarikát, és
tálalhatjuk is.Én vaníliasodót kínáltam mellé.