2014. augusztus 17., vasárnap

Csokoládés gombocska



Egy finom csokis aprósüteményt készítettem, amelyet Gabriella blogjában találtam. Egyszerű, kis aranyos sütikék, melyeket délutáni teázáshoz, kávézáshoz bátran kínálhatunk. Az enyémek nem olyan szépek, mint Gabrielláé, de nagyon finomak. :)


Csokoládés gombocska
Hozzávalók:
- 12,5 dkg puha vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- 25 dkg sima liszt
- csipet só
- 2 kanál víz
- 10 dkg tejcsokoládé (én étcsokoládét használtam)

Elkészítés:
1. Felverjük a vajat a cukorral és a tojássárgákkal. Ehhez hozzáadjuk a vizet, a csipet sót, majd a lisztet és összegyúrjuk. A tésztát 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni. :)
2. Ezután kis golyókat formázunk a tésztából. Mindegyik golyó közepébe nyomunk egy kis lyukat az ujjunkkal. (Nekem picit nagyok lettek a lyukak, de így több csoki fért a mélyedésbe. :) )
3. Előmelegített 180 fokos sütőben világosra sütjük. Amikor már kezd a széle picit barnulni, akkor már jó. Nekem körülbelül 15-20 percig sültek.
4. A csokit vízgőz felett megolvasztjuk és a kihűlt tésztagolyók közepére csorgatjuk a lyukakba.


2014. augusztus 16., szombat

Egy klasszikus új formában: Rákóczi-túrótorta

A Rákóczi-túros egy igazi klasszikus süti, de egyre kevesebb cukrászdában találkozhatunk vele. Ezt a mennyei sütit otthon is bármikor elkészíthetjük, a fáradozást pedig megéri, mert isteni és nem túl bonyolult.  Alul egy egyszerű omlós tészta, rajta túrókrém, amit éppenhogy megsült, puha tojásfehérjehab és finom, savanykás baracklekvár rácsoz. Ezt a klasszikus sütit  már többször is megsütöttem, amit most tortaformában készítettem el. A tortát Farkas Vilmos receptje alapján készítettem, de néhány helyen módosításokat hajtottam végre a recepten.  Most a módosított változatot közlöm. A recept eredeti forrását itt találjátok: http://receptek.tv/index.php?oldal=49&uid=4&n=771
Nekem nem volt mandulalisztem és a tojáshabba is kevesebb cukrot tettem.
A végeredmény ilyen lett!


Én így készítettem:
Rákóczi túrótorta
 A tortaformát sütőpapírral kibéleljük.
  1. Először elkészítjük a piskótát.
A piskótához:
3 tojás sárgája
3 tojás fehérje
40 g cukor
40 g liszt
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a cukorral robotgép segítségével habosra keverjük. A tojásfehérjét nem túl kemény habbá verjük. Ezután a cukros tojássárgás masszába beleforgatjuk a tojásfehérjét, majd utána óvatosan a lisztet is. A masszát terítsük szét a tortaformában és 8-10 perc alatt süssük készre.
  1. Második lépésként elkészítjük a linzert.
A linzerhez:
40 g porcukor
120 g liszt
80 g hideg vaj
1 késhegynyi szalalkáli
1 tojás sárgája

A porcukrot, lisztet és a szalalkálit elmorzsoljuk hideg vajjal, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tojássárgájával. Ha összeállt a tészta pihentessük fél órát hűtőben.
  1. Elkészítjük a túrótölteléket
Hozzávalók a túrótöltelékhez:
500 g túró
100 g cukor
100 g aszalt mazsola
60 g búzadara
4 db tojás sárgája
1 db citrom reszelt héja és leve
1 db vaníliarúd kikapart belseje

Az összetevőket alaposan keverjük össze.
  1. A torta összeállítása
A linzerlapot vékonyan megkenjük forró sárgabaracklekvárral, majd szétterítjük rajta a túrót és letakarjuk a piskótalappal, amit szintén megkenhetünk forró lekvárral.
  1. Tojáshab
Hozzávalók:
6 tojásfehérje
200 g cukor
Hat tojás fehérjéből a cukorral kemény habot verünk és a torta tetejére terítjük. 170 C fokos előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Baracklekvárral díszítjük. (Elfogyott a lekvárom, így a díszítés nálam elmaradt.)



2014. augusztus 14., csütörtök

Meggyes joghurttorta


Egy ideje már nézegetem a különböző gasztroblogokat, úgy érzem most jött el az idő, hogy én is létrehozzam a sajátomat. Nagyon szeretek sütni, alkotni, új recepteket létrehozni. Ezen a felületen másokkal megoszthatom azokat a recepteket, amelyeket kipróbáltam, ezenkívül  a blogírással magam számára is megkönnyítem  a receptek tárolását, visszakeresését. Igyekszem majd minél gyakrabban jelentkezni és sok finomsággal szolgálni. :)
Ezen az augusztusi délutánon a kedvenc  meggyes joghurttortám receptjét írom le elsőként. Ez egy nagyon könnyed, krémes torta. Friss meggyel az igazi. Imádom! :)


Meggyes joghurttorta (26 cm-es formához)

Hozzávalók:
Piskótához:
4 db tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
Joghurtos krémhez:
200 ml habtejszín
3 kis doboz joghurt
2 csomag vaníliás cukor
6 dkg porcukor
1 csomag zselatin (25 g)
25 dkg meggy
Díszítéshez:
meggy
1 csomag piros tortazselé
Elkészítés:
  1. A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral. Egy másik tálban a 4 tojásfehérjéből kemény habot verünk.  A habot óvatosan a tojássárgákhoz vegyítjük, és beleszitáljuk a lisztet. 
  2. A tésztát sütőpapírral borított vagy vajjal kikent, lisztezett tortaformába (26 cm) öntjük, simára egyengetjük, és mérsékelten előmelegített sütőben (légkeverés 165 °C, alsó-felső sütés 175) 20 perc alatt  megsütjük. A piskótát a formában kihűtjük, majd kiborítva a papírt lehúzzuk róla, és visszahelyezzük a formába.
  3. A meggyet kimagozzuk és annyit félreteszünk belőle, amivel a tetejét kirakjuk. A nagyon hideg habtejszínhez hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, és kemény habbá verjük.  A zselatint addig melegítjük, míg felolvad, és a joghurtokhoz adjuk. Ezután a joghurtot a tejszínnel lazán összekeverjük, majd a kimagozott meggyet a krémbe forgatjuk. A joghurtos krémet könnyedén rásimítjuk a piskótára, és 30 percre hűtőbe tesszük, míg megdermed.
  4. Miután kivettük a tortát a hűtőből a tetejét meggyel kirakjuk, illetve ráöntjük a zselét, amit a csomagon lévő leírás szerint készítünk el. Körülbelül 1-2 órán át hűtjük, ezalatt a torta megszilárdul, és a formát leszedve szeletelhető, tálalható.