2017. november 29., szerda

Könnyed sajttorta diódarabokkal

Eredetileg túrós sütit akartam csinálni, de miután kiöntöttem egy tálba a túrót, észrevettem,  hogy megsavanyodott. Ezután szétnéztem a hűtőbe, az ott talált alapanyagokból született ez a sajttorta, amely nagyon-nagyon finom lett.  A tészta omlós, a krém könnyed, a diódarabok pedig finoman roppannak.



Könnyed sajttorta diódarabokkal
Hozzávalók:
A tésztához:
10 dkg zabpehelyliszt
5 dkg cukor
1 kávéskanál sütőpor
5 dkg vaj
1 tojás

A krémhez:
250 g mascarpone
400 g görög joghurt
2 tojás
3 evőkanál keményítő
10 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
2 marék dió nagyobb darabokra vágva

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy nagy tálba kimérjük és összegyúrjuk. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd  22 cm-es tortaformába igazítjuk.  A tésztát 10 percig elősütjük.
A mascarponét összekeverjük a joghurttal, a cukorral, a vaníliás cukorral. Ezt követően hozzáadjuk az egész tojásokat, majd a keményítőt is belekeverjük. Ráöntjük a krémet a kissé elősütött tésztára, a tetejét pedig megszórjuk nagyobb darabokra vágott dióval.  
Ezután újra betesszük a sütőbe és kb.  kb 40-45 perc alatt megsütjük. Ha megsült, megvárjuk, amíg kihűl és fogyaszthatjuk.






2017. november 21., kedd

Almás-mákos süti tökmagliszttel

Egy kevert reformsüteménnyel érkeztem, amely zöld, almás és mákos is egyszerre. Egyszerű elkészíteni és nem igényel sok időt. A receptet nem én kísérleteztem ki, itt találtam. Tény, hogy a színe kicsit szokatlan, de alakbarát és nagyon finom süti.

Almás-mákos süti tökmagliszttel
Hozzávalók:
A kevert tésztához:
4 tojás
18 dkg xilit
15 dkg liszt
13 dkg tökmagliszt
6 evőkanál olaj
1 kiskanál fahéj
3 dkg darálatlan szemes mák
1 kiskanál szódabikarbóna
A tetejére:
2 alma kockára vágva 


Elkészítés:
Az almát megpucoljuk és kockákra vágjuk.
A tojásokat az eritrittel habosra keverjük, hozzáadjuk az olajat, a kétféle lisztet, a fahéjat, a mákot és szódabikarbónát.  Az egészet összekeverjük, amíg egynemű masszát kapunk, végül beleforgatjuk az almakockákat. A masszát egy kizsírozott tepsibe öntjük és 180 fokon tűpróbáig sütjük, majd hagyjuk hűlni.


2017. november 16., csütörtök

Mákos-répás süti

Egy remek mákos sütirecepttel érkeztem, ami nem igényel hosszas előkészületet, az összeállítása pedig csak attól függ, milyen gyorsan tudunk répát reszelni. Rohanós hétköznapokra kiváló finomság, próbáljátok ki!  :)

Mákos-répás süti
Hozzávalók: (20x10-es püspökkenyérformához)
10 dkg őrölt mák
10 dkg reszelt répa
3 tojás
3 evőkanál olaj
10 dkg cukor
csipet só
fél cs. sütőpor
10 dkg liszt

Elkészítés:
A répát lereszeljük. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a sót és összekeverjük az olajjal meg a reszelt répával. A lisztet, az őrölt mákot, a sütőport összekeverjük, majd hozzáadjuk a répás részhez. A tésztát sütőpapírral bélelt 20x10-es püspökkenyérformába öntjük és 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. (nagyjából 30-35 perc)


2017. november 9., csütörtök

Sütőtökös-mákos rétes

Sütőtökszezon van, hát együk, süssük! Már tudjátok, hogy sütőtökmániás vagyok, egyszerűen imádom ezt a zöldséget. Nemrég rétesbe került, amiben összetalálkozott a mákkal. Tökéletes lett! Alig bírtam abbahagyni az evését. :) Az ötlet innen jött, apróbb módosításokat végeztem a recepten. 



Sütőtökös-mákos rétes
Hozzávalók: (2 rúdhoz)
1 csomag teljes kiőrlésű 8 lapos réteslap
olaj a kenéshez
20 dkg darált mák
cukor ízlés szerint (én 4 evőkanállal tettem)
1 kisebb sütőtök
1 dl tej
1 evőkanál útifűmaghéj
2-3 evőkanál tejföl a tetejét kenni

Elkészítés:
A sütőtököt félbevágjuk, kimagozzuk és sütőben megsütjük.
A tejet a cukorral és a mákkal összekeverjük, majd gázra téve összeforraljuk. Amíg kihűl, addig elkészítjük a sütőtökös tölteléket.
A megsült és kihűlt a sütőtök belsejét kikaparjuk, botmixerrel pürésítjük, majd hozzákeverjük az útifűmaghéjat.
A réteslapokat csak a legutolsó pillanatban vesszük ki a zacskóból, hogy ne száradjanak ki.
Egy enyhén nedves konyharuhára fektetünk egy lapot, majd szilikonos kenőecset segítségével lekenjük olajjal egy kicsit, ráfektetjüka második lapot, ezt is megolajozzuk, majd mehet rá a harmadik réteslap is, ezt is olajozzuk és következik a negyedik réteslap.
Először a mákos tölteléket tesszük rá egy csíkban a réteslapokra, de a szélén hagyunk egy pár centit, hogy feltekerésnél be tudjuk hajtogatni az oldalát. A mákos töltelékre rákenjük a sütőtökös tölteléket.
Ezt követően konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük a rétest úgy, hogy közben a széleit behajtjuk, így majd nem folyik ki a töltelék. A feltekert rétest óvatosan áthelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd a tetejét vékonyan megkenjük tejföllel. 
Ezután előmelegített sütőben megsütjük a rétest.
Langyosra hűtve szeleteljük és, aki igényli porcukorral meghintheti a tetejét.

2017. november 2., csütörtök

Almás krémtúrótorta

Túróból akartam valami finomat készíteni. Erre a receptre esett a választásom. Finom krémes süti, amely hasonlít a sajttortára, csak diétásabb. Nekem belopta magát a szívembe, tuti máskor is elkészítem más gyümölccsel. :) Próbáljátok ki!

Almás krémtúrópite
Hozzávalók:
50 dkg túró
1 nagy doboz natúr joghurt (400g)
8 dkg vaj (olvasztva, langyosan)
4 egész tojás
2 tasak vaníliás pudingpor
1 tasak vaníliás cukor
cukor ízlés szerint

A tetejére:
3 alma kockára vágva

Elkészítés:
Egy tálba teszünk minden hozzávalót (az alma kivételével), s egy botmixerrel teljesen krémesre keverjük. Ettől lesz annyira lágy és finom.
Egy 20 cm-es torta vékonyan kizsírozunk, kilisztezünk majd beleöntjük a masszát. A süti tetejére rászórjuk az almakockákat.
175 fokra előmelegített sütőben kezdjük a sütését, majd 20 perc múlva mérsékeljük a hőt 150 fokra. A sütit 40-45 perc alatt készre sütjük. Semmiképp nem szabad szárazra sütni, ez készen is inkább krémes, de kihűlés után csodásan szelhető.


2017. október 30., hétfő

Zabfalatok

Az október 23-ai háromnapos hosszú hétvégét a barátaimmal Ausztriában töltöttem, azon belül is Bécs és környékén jártunk. Erre a szuper kiruccanásra egy finom zabkekszet készítettem, ami hasonlít a bolti zabfalatra, csak sokkal finomabb. Ez az egészséges keksz nálunk már bevált, korábban aszalt vörösáfonyával sütöttem, csak akkor nem tudtam lefotózni és közzétenni. Igazából olyan ízesítést adhatunk neki, amilyet szeretnék vagy ami éppen otthon van. Én most aszalt sárgabarackot és mazsolát tettem bele. Nagy sikere volt a barátok körében is, mindenki szívesen ropogtatta a semmeringi vonatozás közben. :)

Zabfalatok
Hozzávalók:
30 dkg aprószemű zabpehely
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
1 teáskanál sütőpor
1 tojás
5 dkg aszalvány (nálam most aszalt sárgabarack és mazsola)

Elkészítés:
A teljes kiőrlésű tönkölylisztet összekeverjük a zabpehellyel, a cukorral, az apróra darabolt mazsolával, az aszalt sárgabarackkal és a sütőporral majd belemorzsoljuk a vajat. A tojást hozzáadva, tésztát gyúrunk. 
A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, 4-5 mm vastagságúra kinyújtjuk, és kb. 5 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle. 
A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. (nálam 15 perc volt)