Február végén ünnepeltem a szülinapom, s ebből az alkalomból kreáltam magamnak és a családomnak egy finom gesztenyés tortát. Nem bonyolítottam túl a dolgot. Készítettem egy piskótát, kettévágtam, s lapok közé krémet tettem. Először jött a meggykrém, majd rá az a gesztenyés-mascarponés krém került, amit már korábban pohárkrém formájában elkészítettem, s megosztottam veletek. A torta külsejét is ezzel a gesztenyés krémmel vontam be. Sajnos nem lett olyan szép a teteje, mivel másnap fotóztam ekkora már a tetején a francia drazsé kissé megolvadt. Ennek ellenére nagyon finom volt, mindenkinek ízlett, a meggy és a gesztenye nagyon jó páros együtt. :)
Gesztenyés-mascarponés torta meggykrémmel (24 cm-es tortaformához)
Hozzávalók:
Piskótához:
8 db tojás
8 evőkanál cukor
8 evőkanál liszt
Meggykrémhez:
fél üveg meggybefőtt és a leve
1 csomag vaníliás pudingpor
3-4 kanál cukor
Gesztenyés-mascarponés krémhez:
25 dkg mascarpone
Meggykrémhez:
fél üveg meggybefőtt és a leve
1 csomag vaníliás pudingpor
3-4 kanál cukor
Gesztenyés-mascarponés krémhez:
25 dkg mascarpone
25 dkg gesztenyepüré
rum
5-8 dkg porcukor
Díszítésnek:
francia drazsé
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral. Egy másik tálban a tojásfehérjékből kemény habot verünk. A habot óvatosan a tojássárgákhoz vegyítjük, és beleszitáljuk a lisztet. A tésztát sütőpapírral borított vagy vajjal kikent, lisztezett tortaformába öntjük, simára egyengetjük, és mérsékelten előmelegített sütőben megsütjük. (tűpróbát végzünk)
A meggybefőttet kimagozzuk és a levével együtt összeturmixoljuk. A pudingport kikeverjük a cukorral és a meggyes turmixszal felfőzzük.
A gesztenyés krémhez a gesztenyepürét, a mascarponét a porcukorral és a rummal teljesen egyneművé keverjük.
A kihűlt tortalapot kettévágjuk. A piskótalapra először a meggykrémet tesszük rá, majd a gesztenyés krémből is kenünk rá és befedjük a második lappal. A maradék gesztenyés-mascarponés krémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát. Francia drazséval díszítjük.