Egy egyszerű, de mégis mutatós lekváros linzerszeletet hoztam, melyet Barbinál láttam meg. Ez a Váncza-recept elsőre megtetszett, olyan klassz a külseje. Hát még az íze, milyen finom! :) A fotók nem lettek olyan szépek, esete készültek.
Bosnyák szelet
Hozzávalók:
A tésztához:
250 g liszt (nálam fele-fele arányban fehér és rozsliszt)
100 g puha vaj
100 g cukor
1 tojás
1 csomag sütőpor (12 g)
1 citrom leve
1 teáskanál vaníliakivonat
1-2 evőkanál tej
szilvalekvár a kenéshez
A tetején lévő golyócskákhoz:
100 g liszt
100 g vaj
50 g cukor
50 g darált dió
Elkészítés:
Először a tepsit kizsírozzuk és kilisztezzük. A
lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a tej kivételével a többi hozzávalóval összegyúrjuk.
Ha nem áll össze a tészta, akkor adjuk hozzá a tejet is. A tésztát tepsi méretűre nyújtjuk és
belehelyezzük a sütőformába. A tészta tetejét sűrű szilvalekvárral félujjnyi
vastagon megkenjük.
A tetejére a lisztből, vajból, cukorból, dióból
tésztát gyúrunk és kicsi golyókat készítünk, amit a lekváros rétegre helyezünk.
A sütit előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Porcukorral meghintve
tálaljuk.