A hétvégén kétfélét is sütöttem, szombaton egy tepsi almás pitét, ami szupergyorsan elfogyott, vasárnap pedig ezt a vaníliapudingos körtetortát. Idén szépen termett a kertünkben lévő körtefa, s volt még belőle egy korsárnyi, ami megmentésre várt, így keresnem kellett egy receptet. Néhány kattintás után rátaláltam
Okkinál erre a receptre, ami nagyon megfogott, így elkészítettem. Nem csalódtam, nagyon finom, a tetején lévő hab pedig isteni. Aki szereti a körtét és a nem túl édes süteményeket, az próbálja ki. Körte hiányában szerintem almával is nagyon finom lehet. :)
Vaníliapudingos körtetorta
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt
1/2 teáskanál sütőpor
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliacukor
8 dkg vaj
1 tojás
A töltelékhez:
5 nagyobb körte
5 dl víz
5 dkg cukor
1 citrom leve
1 tasak főzhető vaníliapuding
A habhoz:
3 tojás
9 dkg cukor
2 dl tejföl
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a
feldarabolt vajat és a tojással összegyúrjuk. A tésztát 30 percig a hűtőbe
tesszük pihenni.
A vízhez hozzáadjuk a citromlevet, a cukrot és feltesszük forrni.
A körtéket meghámozzuk, kettévágjuk, a magházukat eltávolítjuk és kockákra
vágjuk. Ha forr a citromleves víz, akkor beletesszük a körtéket pár
percig (2-3 perc) pároljuk, majd kiszedjük őket. (A levet meghagyjuk, mert majd
ebben készítjük el a pudingot.)
A tésztát enyhén lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, úgy hogy a
kör pár centivel nagyobb legyen, mint a tortaforma. A tésztát belehelyezzük a
formába, úgy hogy hagyjunk neki legalább egy 3 cm-es peremet, amit alaposan a
sütőforma oldalára nyomkodunk. A torta aljára beleesszük a körtekockákat.
A pudingport kevés vízben csomómentesre keverjük, majd felöntjük azzal a
citromos lével, amiben a körték párolódtak. Ezután tűzre tesszük és
állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Ezt a krémet ráöntjük a
körtekockákra, elsimítjuk a tetejét, majd 190 fokra előmelegített sütőben 15
percet sütjük.
Ezt követően 3 három tojást szétválasztjuk és a tojásfehérjékből a cukorral
kemény habot verünk. A tojássárgájákat elkeverjük a tejföllel és óvatosan
hozzáforgatjuk a tojáshabhoz. A tortát kivesszük a sütőből, a habot
rákenjük, elsimítjuk a tetejét és visszatesszük a sütőbe 20-25 percre.
Ha teljesen kihűlt, akkor szeletelhetjük és porcukorral meghinthetjük.