2015. január 19., hétfő

Női szeszély Katalintól

Ha van a fagyasztóban egy kis eltett tojásfehérjénk, ideális lesz a most következő habkönnyű sütihez. Ez a süti maga a mennyország, pihe-puha tésztán baracklekvár, annak tetején pedig édes habfelhő. Egyszer készítettem már ilyet, csak annak élesztős volt a tésztája. Most Katalin receptje alapján csináltam, amit nem bántam meg, máskor is így készítem. A tésztába tej helyett tejfölt tettem, a dió meg nálam lemaradt róla, de így is gyorsan fogyott a tányérról. :) Köszönöm Katalin. :)

Női szeszély
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt
1 cs. sütőpor
egy csipet só
12 dkg margarin (vagy vaj)
4 tojássárgája
4 evőkanál cukor
2 evőkanál tejföl
 
A tetejére:
sárgabarack lekvár
6 tojásfehérje
1 citrom reszelt héja
13 dkg porcukor
dió (én elhagytam)


Elkészítés:
A lisztet sütőporral, csipet sóval, elkeverjük, a vajjal elmorzsoljuk. A tojás sárgáját a kristálycukorral és 2 evőkanál tejföllel jól kikeverjük, majd a lisztes keverékhez öntjük, jól összegyúrjuk. A tésztát kinyújtjuk, kivajazott tepsibe tesszük és előmelegített sütőben 12-14 percig elősütjük.  

Közben a 6 darab tojásfehérjéből kemény habot verünk, apránként hozzáadjuk a porcukrot, majd a végén a reszelt citromhéjat is beletesszük. 

A félig megsült tésztát megkenjük a sárgabaracklekvárral, és rásimítjuk a habot, majd visszatesszük a sütőbe és mérsékelt tűzön kb. 15 perc alatt készre sütjük. (A habra sütés előtt szórhatunk durvára vágott diót, nekem most nem volt itthon. )


2015. január 15., csütörtök

Turó Rudi torta



Már több oldalon találkoztam a Turó Rudi neveztű tortával. A hűtőben találtam fél kg túrót, s úgy döntöttem elkészítem, a végeredmény egy krémes csokis finomság lett. Bár a pöttyös az igazi, de azért ez is fincsi. :)


Túró Rudi torta
Hozzávalók:
A piskótához:
2 tojás
2 evőkanál cukor
1 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaó

A krémhez:
fél kg túró
1 dl tejföl
20 dkg porcukor (ízléstől függően)
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
2 dl habtejszín
10 g zselatin
1 dl víz
A tetejére:
olvasztott csokoládé


Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájákat jó habosra keverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a kakaót is.  A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan hozzáforgatjuk a kakaós, tojásos részhez. Ezután a lisztet hozzászitáljuk a kakaós masszához és óvatosan összekeverjük. A masszát beleöntjük egy 24 cm-es kikent, kilisztezett tortaformába és megsütjük.
A krémhez egy keverőtálba tesszük a túrót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt és a reszelt citromhéjat, majd alaposan kikeverjük.  A habtejszínt kemény habbá verjük, majd apránként hozzákeverjük a túrós krémhez. 
A zselatint beáztatjuk a vízbe, majd a tűzön meglangyosítjuk és a túrós-tejszínes krémhez keverjük.
A megsült, kihűlt kakaós piskótán a túrós krémet elsimítjuk, pár órára hűtőbe tesszük, míg teljesen megszilárdul.
Amikor a torta már teljesen megdermedt, kivesszük a hűtőből, majd bevonjuk a tetejét olvasztott csokoládéval.

2015. január 9., péntek

Diós muffin aszalt vörösáfonyával és fehércsokoládéval



Egy szaftos diós muffint hoztam. Már rég sütöttem muffint, pedig szeretem, mivel gyorsan elkészíthető, ráadásul ezerképpen variálható. Most egy diósat sütöttem, az ihletet ez a muffin adta. Nem volt itthon zabpehely, így helyette a karácsonyi sütkérezésből megmaradt diót tettem a tésztába. A fehércsoki nem látszik rajta, de benne van. Nagyon finom lett, egy délután elfogyott az összes. :)


Diós muffin aszalt vörösáfonyával és fehércsokoládéval
Hozzávalók:
  • 20 dkg liszt
  • 2 dl tejföl
  • 10 dkg nádcukor
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg fehér csokoládé
  • 5 dkg aszalt vörösáfonya
  • 10 dkg darált dió
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál vaníliás cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna
 Elkészítés:
A tojásokat kikeverjük a cukrokkal, a puha vajjal, hozzákeverjük a tejfölt, a diót majd a szódabikarbónával és sütőporral elkevert lisztet. Végül beleforgatjuk a tésztába az apróra vágott csokoládét, és a felaprított aszalt vörösáfonyát is.
A muffinsütőt papír kapszlikkal kibéleljük és a tésztát a formába kanalazzuk. A sütit előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. (tűpróbával ellenőrizzük!) 


2015. január 4., vasárnap

Grízes mézes



A 2015-ös év első bejegyzésében egy darás krémmel készült mézes sütit hoztam, amit még korábban Hankkánál láttam meg, s elhatároztam, hogy karácsonyra elkészítem.  Sajnos nem tartozik a gyorsan elkészíthető sütik közé, de megéri a fáradtságot, mert nagyon finom. A mézes lapok között finom grízes krém, a tetején pedig főzött csokimáz. Az igazság az, hogy lusta voltam csokimázat főzni, helyette étcsokoládét olvasztottam, de így is nagyon szerettük. Ezúton köszönöm a receptet Hankkának, illetve az édesanyjának. Csak bátorítani tudok mindenkit ennek a mézes krémes változatnak az elkészítésére, mivel fantasztikusan finom.   :)
Grízes mézes 
Hozzávalók:
A tésztához:
5 dkg margarin
10 dkg méz
15 dkg kristálycukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 dl tej
1 tojás
45 dkg finomliszt
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg

A krémhez:
6 dl tej
10 dkg búzadara
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
4 dkg keserű kakaópor

A tetejére:
olvasztott étcsokoládé vagy főzött csokimáz
Elkészítés:
A tésztához a margarint a mézzel kis lángon összeolvasztjuk, beleszórjuk a cukrot és a szódabikarbónát is. Pár percig kevergetve hagyjuk a cukrot is feloldódni.

Amikor kicsit kihűlt a mézes- margarinos-cukros rész hozzáadjuk a tojást, a tejet és a fűszerekkel elkevert lisztet. Addig gyúrjuk, amíg egynemű tésztává áll össze.  A kész tésztát egy órán át pihentetjük, majd három egyforma cipóra osztjuk. A cipókat egyenként kinyújtjuk, és sütőlemezen, előmelegített sütőben körülbelül 10-15 perc alatt megsütjük.

A krémhez a búzadarából a tejjel sűrű tejbegrízt főzünk, és hagyjuk kihűlni. A porcukrot és a margarint habosra keverjük, majd hozzákeverjük a kihűlt tejbegrízt, és jól kikeverjük. A krémet megfelezzük, s egyik feléhez hozzáadjuk a kakaóport.

A kihűlt tésztalapokat megtöltjük: az első lapra kenjük a kakaós krémet, rátesszük a második lapot, erre kerül a fehér krém, majd jön a harmadik lap. A süti tetejét olvasztott csokoládéval vagy az eredeti receptnek megfelelően főzött csokimázzal bevonjuk. 

A néhány órát pihentetett sütit hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.