Körtés lepény
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt
1 cs. sütőpor
egy csipet só
12 dkg vaj
1 tojás
2 evőkanál kakaópor
5 evőkanál cukor
1-2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
3 tojás
250 g túró
250 g tejföl
100 g cukor
1 tasak vaníliás pudingpor
1 teáskanál gyömbér
fél teáskanál őrölt szegfűszeg
1 kg körte
Elkészítés:
A tésztához
a
lisztet a sütőporral, a kakaóporral, a csipet sóval, elkeverjük majd a vajjal
elmorzsoljuk. Ezután hozzáadjuk a tojást,
a cukrot, a tejfölt és összegyúrjuk. A tésztát kinyújtjuk, kivajazott tepsibe
tesszük és előmelegített sütőben 12-14 percig elősütjük.
A
töltelékhez a tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjékből kemény habot verünk. A
sárgáját a túróval, tejföllel, cukorral, a pudingporral, és a fűszerekkel
összedolgozzuk. Majd a végén óvatosan hozzáadjuk a tojások fehérjét. A krémet a
tésztára öntjük.
A körtéket meghámozzuk,
legyezőmintában bevagdossuk, és a krémre rakosgatjuk mintával felfelé. 200 fokra
előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük, majd hűlni hagyjuk,
és csak ezután szeleteljük.