A lekváros linzert valószínűleg mindenki ismeri, igazi nagyiféle
békebeli édesség, örök favorit, sohasem lehet megunni. A hagyományos linzert
vidám süteménnyé változtattam egy smiley kiszúró segítségével. Körülbelül egy hónapja szereztem be a formát,
s úgy éreztem itt az ideje, hogy kipróbáljam.
A jól bevált, hagyományos összetétel alapján készítem a
linzert: 1 rész cukor, 2 rész zsiradék, 3 rész liszt. Annyira puha, hogy egyszerűen
ellenállhatatlan. A mesés ízű omlós aprósütemény bármely alkalomkor megállja a
helyét. A linzer azért jó választás,
mert olyan lekvárral tölthetjük, amilyet szeretnénk. Én a házi
készítésű sárgabaracklekvárra esküszöm, s azzal ragasztottam össze a mosolygós
linzereket. :)
Sárgabarckos linzer
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj vagy rama
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
1 cs. vaníliás cukor
1 teáskanál sütőpor
2 evőkanál tejföl
Tölteni:
sárgabaracklekvár
Elkészítés:
A lisztet a porcukorral, a sütőporral, a vaníliás cukorral
összekeverjük. Belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt és
gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát betesszük a hűtőbe pihenni kb. egy
órára, de legalább 30 percre.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és a kiszúróval
formára szaggatjuk őket. A linzereket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és
előmelegített sütőben közepes hőfokon 10 percig sütjük. Amikor a linzerek kihűltek,
lekvárral összeragasztjuk őket. Ízlésed szerint vaníliás porcukrot szitálunk a
tetejükre.
Aranyosak :-)
VálaszTörlés