A linzer nálunk örök favorit, amit sohasem tudunk megunni. Ennek az omlós aprósüteménynek függője vagyok, de a család is rajong érte, így az utóbbi időben kétszer is készítettem. Karácsonykor szegfűszeggel fűszereztem és házi készítésű eperlekvárral ragasztottam össze. Két hete szombaton is linzert sütöttem, csak akkor diósat csipkebogyólevárral. Bátran mondhatom isteni lett mindkettő. :) Igazából nem olyan nagy ördöngösség az elkészítése, az omlós linzer titka, hogy pihentessük a tésztát. Bíztatok mindenkit, lepjük meg szeretteinket egy tányér linzerrel, garantált lesz az öröm. :)
Szegfűszeges
linzer házi eperlekvárral
Hozzávalók:
A
linzertésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg
porcukor
1 tojás
sárgája
2 teáskanál
őrölt szegfűszeg
fél citrom
reszelt héja
1 teáskanál
sütőpor
Az
összeragasztáshoz:
házi
eperlekvár
Elkészítés:
Gyors
mozdulatokkal elmorzsoljuk a vajat a liszttel, majd hozzáadjuk a porcukrot, a szegfűszeget,
a sütőport, a citrom reszelt héját és összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a
tojás sárgáját és ezzel jól összedolgozzuk. A kapott cipót fóliába csomagoljuk
és hűtőben 1 órát pihentetjük.
A tésztát
fél cm vékonyra nyújtjuk lisztezett deszkán.Linzerkiszúróval
formára szaggatjuk, majd sütőpapírral ellátott tepsire sorakoztatjuk. Előmelegített
sütőben közepes hőfokon kb 10 percig sütjük.
Házi eperlekvárral összeragasztjuk
őket. A legvégén vaníliás porcukorral megszórjuk a tetejüket. (nálam ez elmaradt)
Diós linzer
csipkebogyólekvárral
A tésztához:
40 dkg liszt
25 dkg vaj/margarin
15 dkg
porcukor
1 tojás
sárgája
1 teáskanál
sütőpor
10 dkg
darált dió
egy csipet
só
A
ragasztáshoz:
csipkebogyólekvár
A szóráshoz
5 dkg
porcukor
Elkészítés:
Gyors
mozdulatokkal elmorzsoljuk a vajat a liszttel. Hozzáadjuk a sütőport, a
porcukrot, a diót, a sót és összeforgatjuk, majd a tojás sárgájával összegyúrjuk.
Folpackba csomagoljuk, és pár órára hidegre tesszük.
Ezután
lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, és tetszés szerinti formával kiszúrjuk,
sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. 180 fokra
előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütjük, amíg egy kis színt kap az
alja.
Ha kihűlt akkor csipkebogyólevárral összeragasztjuk, és a tetejüket enyhén megszórjuk porcukorral.
Nagyon szép mindkét változat, és finomak is lehetnek! Én is szoktam hasonlóakat sütni, karácsonyra is és az év más napjain is :-)
VálaszTörlésSzépségesek, finomságosak, jó lenne megkóstolni őket a lekvároddal... :-)
VálaszTörlésKöszönöm mindkettőtöknek! :)
VálaszTörlésDe szépek!!! Mi is szeretjük a linzert, mégis ritkán készítem. Nem is tudom, miért...
VálaszTörlés