Karácsonykor a legtöbb
családban a bejgli nem maradhat el. Ez a klasszikus süti a mi asztalunkról sem
hiányzott, idén én készítettem, életemben először, s nagy sikert arattam a
család körében. Farkas Vilmos receptje alapján csináltam, mákosat, s amilyen
szép, olyan finom lett. Az eredeti mennyiség feléből készítettem, így 2 rúd
mákos lett.
A háziasszonyok
rémálma, hogy megreped a bejgli. Szerencsére az enyém nem repedt meg.
De miért reped meg?
Farkas Vilmos szerint
több minden oka lehet a bejgli megrepedésének. Szerinte figyelnünk kell arra,
hogy a tészta, és a töltelék azonos keménységű legyen. Ha túl lágy a töltelék,
akkor a belőle kisülő vízgőz szétrepeszti a tésztát. Ha túl kemény a töltelék,
akkor a szárazság miatt fog szétrepedni. Arra is ügyeljünk, hogy a töltelékbe
ne tegyünk sok cukrot, mert az sütés közben kiolvad, a többi összetevő nem
tudja felszívni, és szétcsapja a tésztát a sütőben. Az is fontos, hogy a
tésztát ne sértsük meg a töltelék szétosztásakor, s ne nyújtsuk túl vékonyra.
Végül, de nem utolsósorban ne felejtsük el sütés előtt megszurkálni a bejglit,
hogy sütés közben a gőz távozhasson. A pofi cukrász szerint ezekre kell, hogy
ügyeljünk bejgli készítéskor. De ha megreped, akkor sem dől össze a világ,
attól még ugyanolyan finom. :)
Mákos bejgli (2 rúdhoz)
Hozzávalók:
Tésztához:
50 ml tej
1 db tojás
sárgája
5 g élesztő
260 g liszt
25 g
porcukor
1 csipet só
80 g vaj
50 g sertészsír
Töltelékhez:
0, 75 dl víz
(én tejet használtam)
20 dkg
darált mák
5 dkg cukor
egy csipet
őrölt szegfűszeg
egy csipet
fahéj
1 citrom
reszelt héja
5 dkg darált
keksz vagy édes morzsa
Elkészítés:
A tejet, a
tojássárgáját és az élesztőt csomómentesen elkeverjük, és félretesszük.
A lisztet és
a porcukrot összeszitáljuk, belekeverjük a sót, majd elmorzsoljuk a vajjal és a
zsírral. Végül gyors mozdulatokkal összegyúrjuk az élesztős részt a lisztes
résszel. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, cipókat formálunk, amiket
letakarva hűtőben pihentetünk
Elkészítjük
a tölteléket. A töltelékhez a vizet a cukorral felforraljuk, a száraz anyagokat
összekeverjük, majd a forró szirupba öntjük. Elkeverjük, ha szükséges, kevés
vízzel lágyíthatunk a tölteléken, majd hagyjuk kihűlni.
A lehűlt
tésztákat kinyújtjuk kb. 20x25 cm-es téglalapokká és egyenletesen rákenjük a
tölteléket. A tölteléket úgy oszlatjuk el a tésztán, hogy a tészta minden
oldalon 1 cm-rel szélesebb legyen. A tészta két szélét befelé hajtjuk, majd
feltekerjük úgy, hogy ne maradjon benne levegő. Így járunk el a másik
tekerccsel is.
A kenésre
szánt tojást kettéválasztjuk, először a sárgájával kenjük meg a bejglik
tetejét, majd hűtőbe tesszük, hogy rászáradjon. Ezután lekenjük a fehérjével,
majd amikor ez is megszáradt, hústűvel megszurkáljuk. 200 fokos előmelegített
sütőben kb. 25- 30 perc alatt pirosra sütjük.
De jól néz ki!!!
VálaszTörlésA sertészsírral készített süti mindig porhanyós, omlós lesz- én is sűrűn használom vaj vagy margarin helyett.
VálaszTörlésKöszönöm Vicuska! :) Úgy ahogy mondod, a zsír nagyon jót tesz a sütitésztának, én is gyakran használom. :)
VálaszTörlés