2014. december 15., hétfő

Luxus mákos - Citromkrémes mákos lepény



Íme egy finom mákos süti, mely az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Egyébként ez egy Stahl Judit recept, melyre itt bukkantam rá, véletlenül. Nagyon finom süti, a savanykás citromkrém és a mák együtt isteni párosítás. S hogy honnan a név? Azért luxus, mert macarponéval készül. A krémsajt valóban nem olcsó, de próbáljátok ki, mert megéri, nagyon-nagyon finom! :)


Luxus mákos - Citromkrémes mákos lepény
Hozzávalók:
A tésztához:
22 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
12 dkg cukor
18 dkg hideg vaj
1 tojás

A citromkrémhez:
2 tojás
12 dkg cukor
60 ml  citromlé (2 db citrom leve)
1 evőkanál főzni való vaníliás pudingpor
1 citrom reszelt héja
5 dkg vaj

Mákos réteghez:
15 dkg darált mák
15 dkg cukor
20 dkg mascarpone
4 evőkanál tejföl
2 tojás
1 evőkanál főzni való vaníliás pudingpor
1/2 citrom reszelt héja


Elkészítés:
Először elkészítjük a citromos krémet. Ehhez a tojást, cukrot, citromlevet, a pudingport és a reszelt citromhéjat vízgőz felett folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg szépen besűrűsödik. Utána rögtön még melegen hozzákeverjük a vajat és hűvös helyre tesszük hűlni.  

Elkészítjük a tésztát. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a cukorral, majd elmorzsoljuk benne a hideg vajat. Ezután jön hozzá a tojás és összegyúrjuk a tésztát.  Kinyújtjuk a tésztát és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Tíz percig elősütjük a tésztát, aminek a tetejére nehezékként babot teszünk. 

Amíg a tészta sült, előkészítettem a mákos tölteléket. A darált mákot, a mascarponét, a cukrot, a tejfölt, a pudingport, a tojásokat és a reszelt citromhéjat egy tálban alaposan összekeverjük. 
A kihűlt tésztára rásimítjuk a citromos krémet, majd a tetejére pedig ráöntjük a mákos masszát. A sütit 160 fokos sütőben kb. 1 órát sütjük. Addig kell sütni, míg már nem remeg már rajta a felső rész, hanem szilárd lett. 

5 megjegyzés:

  1. Mákos is és citromos is, úgyhogy fantasztikus lehet! :)

    VálaszTörlés
  2. Hát ez tényleg luxus, kényeztető ízvilág ! - nagyon tetszik a recept :)

    VálaszTörlés
  3. Ó, de finom lehet! Legalább ennyi luxust engedjünk meg magunknak:-)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek a süteményeid, és művészi fotókat készítesz róluk! Mindenképpen gratulálok a blogodhoz! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marisz! Nagyon köszönöm a kedves szavaidat! :)

      Törlés