2019. május 30., csütörtök

Kakaós túrós szelet

Ha szeretitek a gyors, egyszerű sütiket, akkor ez Nektek való! Ez a túrós süti vendégvárónak vagy ebéd utáni desszertnek is szuper! :)


Kakaós túrós szelet
Hozzávalók:
A tésztához:
10 dkg vaj
8 dkg cukor
2 tojás
1 tasak vaníliás cukor
15 dkg liszt
fél tasak sütőpor
2 evőkanál kakaópor
1 dl tej

A túrós krémhez:
450 g túró
150 g tejföl
1 tasak vaníliás cukor
3-4 kanál  porcukor (ízlés szerint)

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A tojások sárgájához hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, és elektromos habverővel habosra verjük, majd hozzáadjuk a vajat és tovább habosítjuk. Ezután beleöntjük a tejet. A lisztet, a kakaóport és a sütőport elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojásos-vajas részhez és egynemű masszává keverjük. A kakaós tésztába óvatosan beleforgatjuk a kemény tojáshabot. A püspökkenyérformát kivajazzuk és kilisztezzük, majd a kakaós tésztát beleöntjük és elegyengetjük a formában. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. 

A túrót a cukorral, a vaníliás cukorral és a tejföllel krémesre keverjük. Amikor kihűlt a kakaós tészta hosszában kettévágjuk. Az alsó tésztalapra rákenjük a túrókrém felét, majd ráfektetjük a másik tésztalapot és a maradék krémmel bevonjuk a tetejét. Egy órára hűtőbe tesszük, majd szeleteljük. 


2019. május 8., szerda

Pudingos-joghurtos kocka

Kráter süti ihlette alkotásom. A kakaós kevert tésztába vaníliás puding van szaggatva, a tetejét pedig édes joghurtréteg borítja. Finom édes sütemény, amely egyszerű, könnyen elkészíthető és olcsó is. :)






Pudingos-joghurtos kocka
Hozzávalók:
A kevert tésztához:
2 tojás
10 dkg cukor
8 dkg vaj
1 dl tej
18 dkg liszt
1 teáskanál fahéj
2 evőkanál kakaópor
fél csomag sütőpor

A vaníliapudinghoz:
1 tasak vaníliás pudingpor
4 evőkanál cukor
4 dl tej

A joghurtos réteghez:
600 g görög joghurt
80 g porcukor
2 tasak vaníliás cukor
20 g zselatin

Elkészítés:
Egy tálban a lisztet, a fahéjat, a kakaóport és a sütőport összekeverjük. Az egész tojásokat a cukorral robotgép segítségével habosra keverjük. Hozzáadjuk a vajat és azzal tovább habosítjuk. Ezt követően hozzáöntjük a tejet és a kakaós-sütőporos lisztet és az egészet egyneművé tésztává keverjük.

A tésztát kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük. Ezután elkészítjük a vaníliáspudingot.

A pudingport egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, majd 2 dl tejjel kikeverjük. Ezután a maradék tejet felforraljuk. A cukorral és a pudingporral kikevert tejhez lassan adagolva hozzáadjuk a forró tejet és 2 perc alatt sűrű pudinggá főzzük.

A langyosra hűlt pudingot kávéskanállal a kakaós tészta tetejére szaggatjuk. A tepsit előmelegített sütőbe toljuk, és a süteményt 25-30 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)

A joghurtot, a vaníliás cukrot és a porcukrot simára keverjük. A zselatint egy kis lábasba szórjuk, ráöntünk annyi vizet, hogy ellepje és hagyjuk, hogy megduzzadjon. Ezt követően a zselatint kis lángon meglangyosítjuk, majd belekeverjük a joghurtba. Az így elkészült joghurtot a kihűlt sütire önjük, majd betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen a puding és a joghurt. Kockára vágva kínáljuk. 




2019. május 2., csütörtök

Zabpelyhes-kókuszos-barackos keksz

A zabpelyhes keksz kiváló energiaforrás. A bolti száraz, túlédesített kekszek helyett érdemes nekiállni házilag gyártani, mert sokkal jobb lesz a saját változatunk, ráadásul sokféleképpen variálható. Ez a változat kókusszal, aszalt sárgabarackkal és eritrittel készült. Mindenkinek ajánlom ezt a cukormentes kekszet, amely csodás ropogtatnivaló uzsonna időben vagy kirándulások alkalmával. :)



Zabpelyhes-kókuszos-barackos keksz
Hozzávalók:
200 g liszt (nálam diabestar csökkentett szénhidráttartalmú liszt)
50 g kókuszreszelék
100 g zabpehely
csipet só
120 g eritrit
1 tojás
200 g vaj
1 teáskanál  sütőpor
1 teáskanál fahéj
50 g felaprított aszalt sárgabarack

Elkészítés:
A lisztet, a kókuszreszeléket,  zabpelyhet, a sütőport, a fahéjat, a csipet sót és a cukrot egy tálba mérjük, majd hozzáadjuk a vajat és elmorzsoljuk. Ezután hozzáadjuk a tojást valamint a felaprított sárgabarackot és összegyúrjuk. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a kekszeket. A korongokat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.