2017. október 16., hétfő

Körtés pite

Imádom az omlós gyümölcsös pitéket. Számomra a pitében a töltelék a legjobb, amit szezonálisan variálok. Ebbe a pitébe az ősz legjava került, körtével pakoltam meg. Eredetileg gyömbérrel akartam fűszerezni, de nem volt itthon, így fahéjjal és szegfűszeggel ízesítettem. A fűszeres körte isteni finom az omlós tésztaréteg között, egy szeletnél nem tudtam megállni. Az útifűmagéj azért kell bele, hogy a sütés során keletkező gyümölcslé megzselésedjen és ne áztassa el a tésztát.


Körtés pite
Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 teáskanál sütőpor
5 dkg cukor
12,5 dkg vaj
1 tojás
csipet só

A töltelékhez:
1 kg körte
1 kiskanál fahéj
1 kiskanál őrölt szegfűszeg 
1 kanál búzadara
1 evőkanál útifűmaghéj

A tetejére:
1 tojás kenni
porcukor szórni

Elkészítés:
Egy tálba kimérjük a lisztet, a cukrot, a sót, a sütőport  és ezeket jól összekeverjük. A hideg vajat összedaraboljuk és lisztes keverékkel összemorzsoljuk. A tojást a liszthez adjuk, majd egynemű tésztává gyúrjuk. 
A körtéket meghámozzuk és kockára vágjuk. A körtét összekeverjük a fahéjjal, a szegfűszeggel és az útifűmaghéjjal. 
A piteformát kivajazzuk, kilisztezzük. A tésztát kettéválasztjuk. Az egyik tésztacipót lisztezett deszkán piteforma nagyságúra nyújtjuk és a formába fektetjük. A pite alját megszórjuk egy evőkanál búzadarával és ráhalmozzuk a fűszeres körtét. A másik tésztacipót kinyújtjuk és befedjük vele a körtét. A pite tetejét villával megszurkáljuk, majd megkenjük felvert tojással. A süteményt 180 °C - os sütőben kb 45-50 perc alatt készre sütjük. A kihűlt pite tetejét porcukorral megszórjuk.


2017. október 11., szerda

Fűszeres sütőtökös püspökkenyér

Két dolog miatt imádom az őszt. Az egyik, a természet gyönyörűsége, ilyenkor a fák  a sárga és a vörös mindenféle árnyalatában pompáznak, a másik a sütőtök, amely az ősz legnagyobb adománya. Már korábbi bejegyzéseimben is mondtam, hogy imádom a sütőtököt, épp ezért egy sütőtökös receptet hoztam Nektek, egy egyszerű kevert sütit. Nagyon egészséges lett, teljes kiőrlésű liszttel és csökkentett mennyiségű cukorral készítettem. Így is finom, szaftos és kellemesen fűszeres süteményt kaptam. Próbáljátok ki, nem tart sokáig az elkészítése. Sütésre fel!
A tésztába ízesítőként csokoládédarabkák vagy mazsola is tehető.


Fűszeres sütőtökös püspökkenyér
Hozzávalók:
250 g liszt (nálam teljes kiőrlésű tönkölyliszt)
1 tasak sütőpor
1 teáskanál fahéj
1/4 teáskanál szerecsendió
1/4 teáskanál szegfűszeg
pici só
2 tojás
150 g cukor (nálam kevesebb; 50 g cukor 50 g eritrit)
150 g sütőtökpüré
50 ml olaj

Elkészítés:

Egy tálban felverjük a tojásokat a cukorral és az etritrittel. Ezután hozzáadjuk a sütőtökpürét, az olajat és jól összekeverjük.  Egy másik tálba kimérjük a lisztet, összekeverjük a sóval, a fűszerekkel és a sütőporral. Ezután a fűszeres-sütőporos lisztet összekeverjük a sütőtökös résszel, majd a masszát sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába öntjük. A sütit 175 C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. (Én 60 percig sütöttem. Végezzünk tűpróbát! )




2017. október 7., szombat

Tejszínes-gesztenyés kocka

Egy krémes-habos süteményt hoztam, amely ünnepnapokon és családi összejöveteleken is megállja a helyét.  A tésztája egyszerű kakaós piskóta, erre kerül egy réteg gesztenyés krém, melyet tejszínhab koronáz meg. Isteni finom! :)

Tejszínes-gesztenyés kocka
Hozzávalók:
A piskótához:
4 tojás
4 evőkanál cukor (nálam 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál eritrit)
3 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 evőkanál kakaópor

A gesztenyés krémhez:
1 tasak vaníliás pudingpor
4 evőkanál cukor
3 dl tej
250 g gesztenyemassza

A tejszínes réteghez:
4 dl habtejszín
8 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
2 tasak expressz zselatinfix

A díszítéshez:
reszelt étcsokoládé

Elkészítés: 
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgákat a cukorral, az eritrittel habosra keverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habot. Ezután rászitáljuk a kakaóval elkevert lisztet, majd laza mozdulatokkal belekeverjük. A tepsit kizsírozunk, kilisztezünk majd a masszát egy spatulával egyenletesen belesimítjuk. A piskótát előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)

A krémhez a tejből a vaníliás pudingból a cukorral sűrű pudingot főzünk, s kicsit hűtjük. Hozzáadjuk a gesztenyemasszát és krémesre keverjük. 

A tejszínhez a cukrot, a vaníliás cukrot hozzáadjuk majd lassú fokozaton verni kezdjük, majd belekeverjük a zselatinfixet. A tejszínt tovább verjük, amíg kemény habot kapunk.

A kihűlt  piskótára rákenjünk  a gesztenyés krémet, majd erre rásimítjuk a keményre vert tejszínhabot. A sütemény tetejére díszítésként reszelt étcsokoládét szórunk.

2017. október 2., hétfő

Túrós-meggyes kuszkusztorta - diétás

Az egészséges étrend jegyében a kuszkuszt nagyon megszerettem, elkészítése gyors és egyszerű. Általában sós köretként vagy saláta alapanyagként használom. Múlt héten kísérleteztem, édességet készítettem belőle, ezt a túrós-meggyes kuszkusztortát. A végeredmény egy teljesen egyszerű, finom, diétás édesség lett. A jövőben is megsütöm majd más gyümölccsel. :)


Túrós-meggyes kuszkusztorta
Hozzávalók: (18 cm-es tortaformához)
10 dkg kuszkusz
4 kisebb házi tojás
25 dkg túró
1 dl víz
5 evőkanál eritrit (vagy cukor)
5-10 dkg meggy

Elkészítés:
Először a kuszkuszt egy tálba öntjük, felforraljuk az 1 dl vizet, majd ráöntjük a kuszkuszra és hagyjuk állni hagyni nagyjából 15 percig.
Közben a túrót, a 4 tojás sárgáját az eritrittel kikeverjük. Ezután a kuszkuszhoz keverjük. A tojásfehérjéket pici sóval felverjük, majd a kuszkuszhoz adjuk. A tésztához hozzáadjuk a meggy egy részét. Ezután a masszát egy 18 cm-es tortaformába öntjük, majd kirakjuk a tetejét a maradék meggyszemekkel. A sütőt 180 fokra előmelegítjük és körülbelül 30 perc alatt készre sütjük. 



2017. szeptember 28., csütörtök

Tökmaglisztes sós sütemény magvakkal

Szeretek új dolgokkal kísérletezni, ismerkedni. A tökmagliszt a héjtalanított tökmag hideg préselésével és őrlésével készül. Magas a fehérjetartalma, zsír- és szénhidráttartalma pedig alacsony. Ennek köszönhetően kiváló alternatívát nyújt a diétázóknak illetve az egészséges táplálkozás követőinek. Egyszer már sütöttem ezzel a lisztfélével egy sós ropogóst, ami rendkívül ízlett a magliszt kellemes aromája miatt. Ismét egy sós rágcsálnivalót készítettem belőle,  nagyon finom lett. Biztos, hogy fogok még új finomságokat készíteni ebből a lisztből. Kísérletezzetek Ti is bátran vele! :)


Tökmaglisztes sós sütemény magvakkal
Hozzávalók:
A tésztához:
12,5 dkg tökmagliszt
12,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
12,5 dkg margarin
2 tojássárgája
1 teáskanál só
(1-2 evőkanál tej ha szükséges)

A tetejére:
tojásfehérje
lenmag / szezámmag (ízlés szerint reszelt sajt)


Elkészítés:
A kétfajta lisztbe belekeverjük a sót, majd gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a tojássárgáját, összegyúrjuk szép sima tésztává, majd hűtőszekrénybe tesszük kb. fél órára.
Amikor kivesszük a tésztát a hűtőből, enyhén lisztezett deszkán kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, és tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk. A sütemények tetejét megkenjük tojásfehérjével, majd megszórjuk lenmaggal és/vagy szezámmaggal.
Sütőpapíros tepsibe tesszük, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 16-18 perc alatt megsütjük.



2017. szeptember 24., vasárnap

Áfonyás túrókrémtorta

Múlt hét szombaton még sikerült vennem nagyon szép áfonyát a piacon, így egy finom nyárzáró gyümölcsös sütit készítettem. Nem volt kérdés, hogy az áfonyát túróval fogom kombinálni, így született meg ez a könnyed áfonyás túrókrémtorta. De kár, hogy már nincs belőle, olyan finom volt! :)

Áfonyás túrókrémtorta
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
6 dkg  porcukor
10 dkg vaj
egy csipet só
fél csomag sütőpor
1 tojás

A túrós töltelékhez:
500 g túró
150 g cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 dl tejföl
250 g mascarpone
3 evőkanál búzadara
150 g áfonya

Az áfonyás bevonathoz:
50 g áfonya
2 evőkanál cukor
1 csomag színtelen tortazselé (12g)
kevés víz


Elkészítés:
Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport és a sót. A sütőporos lisztet összemorzsoljuk a vajjal, majd összegyúrjuk a tojással és a porcukorral. Egy 22 cm-es tortaformát kivajazzuk, kilisztezzük. A tésztát nyújtódeszkán körlappá nyújtjuk, majd átemeljük a formába úgy, hogy az oldalán is legyen 3-4 cm tészta. Az alját villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben tesszük sülni, körülbelül 15 percre.

A túrós krémhez először a túrót áttörjük, majd összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral,  a tejföllel és a mascarponéval. Végül a krémbe belekeverjük a 3 evőkanál búzadarát és a megmosott, szárazra törölt áfonyát.

A tésztát kivesszük a sütőből és egyenletesen elosztjuk rajta az áfonyás túrótölteléket, majd még 15-20 percre visszatesszük sülni.

Az áfonyás bevonathoz  megmossuk az áfonyát és botmixerrel összeturmixoljuk. Az áfonyapéphez hozzáadjuk a cukrot, a tortazselét és annyi vizet, hogy az egész 2,5 dl legyen. Az zselét kis lángon felforraljuk. Amikor felforrt, 1 percig főzzük majd levesszük a tűzről és rögtön ráöntjük a kihűlt túrótorta tetejére. Hagyjuk a zselét megdermedni, majd hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnap szeletelhetjük.


2017. szeptember 20., szerda

Fűszeres körte krémes görög joghurttal

Őszi pohárkrém joghurttal és körtével. Almával is tökéletes és finom. :)


Fűszeres körte krémes görög joghurttal
Hozzávalók:
300 g görög joghurt
4  körte
2 dl víz
2 evőkanál útifűmaghéj
2-3 evőkanál cukor
egy kevés őrölt faháj
egy kevés őrölt gyömbér
egy kevés őrölt szegfűszeg


Elkészítés:
A körtéket meghámozzuk, apró kockára vágjuk, és egy lábosba tesszük. Megszórjuk cukorral, fűszerezzük fahéjjal, gyömbérrel és szegfűszeggel, majd ráöntjük a vizet. Rövid ideig pároljuk, amíg a körte kissé megpuhul, a majd belekeverjük az útifűmaghéjat. Várunk egy kicsit, hogy az útifűmaghéj magába szívja a nedvességet. A fűszeres zselés körtét a poharak aljába szétosztjuk, majd a tetejére kanalazzuk a joghurtot. Díszítésként a  tetejére körtekockákat teszünk.


2017. szeptember 15., péntek

Zabos-lenmagos túrótallér - diétás

Egy egyszerű diétás túrós finomságot hoztam, amely nemcsak egészséges, hanem alacsony kalóriatartalmú. Ha fokozni szeretnénk az ízélményt a túrótallérok tetejére reszelt sajtot is tehetünk.  Melegen nagyon eteti magát, de hidegen is finom. :)

Zabos-lenmagos túrótallér
Hozzávalók:
500 g túró
2 tojás
5 evőkanál apró szemű zabpehely
5 evőkanál zabpehelyliszt
2 evőkanál lenmag
1 kiskanál só

Elkészítés:
A túrót áttörjük, majd hozzákeverjük a sót, a két tojást, a zabpelyhet, a zabpehelylisztet és a lenmagot.  Az egészet jól elkeverjük, majd 10 percig állni hagyjuk.
A masszából kis gombócokat formálunk, közepes méretű, sütőpapíros tepsire rakjuk és egy evőkanál hátlapjával ellapítjuk őket. Előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük a tallérokat.

2017. szeptember 9., szombat

Áfonyás-túrós alagút - sütés nélkül

Áfonya, túró, joghurt. Külön-külön is imádom őket, de együtt még finomabb ízt hoznak létre. Az ötletet Gabriellától vettem, innen, de én kicsit átalakítottam a receptet. Nagy hőség idején ideális édesség, amely pikk-pakk elkészül, csak a hűtést kell kibírnunk. Bármilyen gyümölccsel elkészíthető. :)



Áfonyás-túrós alagút 
Hozzávalók:
A zselatinos részhez:
15 dkg áfonya
2,5 dl víz
2 csapott evőkanál cukor
1 csomag  tortazselé (Dr. Oetker, 12 g-os)

A túrókrémhez:
50 dkg túró
5 evőkanál cukor (ízlés szerint növelhető)
2 csomag vaníliás cukor
1 fél citrom reszelt héja
1 teáskanál frissen facsart citromlé
300 g joghurt
10 g zselatin

Aljához:
10 db Korpovit keksz

Elkészítés:
A püspökkenyérformát kibéleljük folpackkal. Az áfonyát megmossuk, papírtörlővel megtörölgetjük és a forma aljára rakosgatjuk. A tortazselét a csomagon leírtak szerint elkészítjük, 8-10 percig hűlni hagyjuk, majd beleöntjük a formában várakozó gyümölcsökre és betesszük a hűtőbe néhány percre.
A túrót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és levét összekeverjük. Az édes citromos túróhoz hozzákeverjük a joghurtot. A zselatint beáztatjuk egy kevés vízbe, hagyjuk megduzzadni, majd kicsi lángon meglangyosítjuk. A langyos zselatint végül hozzákeverjük a túrós krémhez. 

Kivesszük a hűtőből a formát - addigra megdermedt a zselatin - rákenjük egyenletesen a túrós-joghurtos krémet. A Korpovit kekszet  rányomkodjuk a krémre, betakarjuk az egészet a folpackkal és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap a sütit kiborítjuk egy tálcára és szeletelve kínáljuk. 







2017. augusztus 23., szerda

Mogyoróvajas puffasztott amarántos keksz

A blogokon szörfölve akadt meg a szemem ezen a kekszen, annyit változtattam a recepten, hogy a puffasztott rizst puffasztott amarántra cseréltem és dupláztam a mennyiségét. Ja és teljes kiőrlésű tönkölyliszttel készítettem, hogy egészségesebb legyen. Egyszerű, finom keksz lett. A reggeli kávé, tea csodálatos kísérője lehet. :)

Mogyoróvajas puffasztott amarántos keksz
Hozzávalók:
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg puffasztott amaránt
15 dkg margarin
10 dkg cukor
10 dkg mogyoróvaj
2 tojás
1 vaníliás cukor
1 teáskanál szódabikarbóna
egy csipet só

Elkészítés:
Habosra keverjük a margarint a cukorral, majd belekeverjük a tojásokat, a vaníliás cukrot, a csipet sót, végül a mogyoróvajat. Ha mindent elkevertünk, akkor beleszórjuk a lisztet és a szódabikarbónát, majd alaposan összedolgozzuk. Ha eldolgoztuk benne a lisztet is, akkor mehet bele a puffasztott amaránt is. A tészta állaga olyan, ha kiveszünk egy darabkát és összenyomkodjuk, akkor az úgy is marad.

1,5 dkg-os darabkákat veszünk ki a tésztából, amelyeket golyóvá formázunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a golyókat, majd ellapítjuk őket. Az elkészült kekszeket 190 °C-ra előmelegített légkeveréses sütőben (gázon élénk tűznél) 10 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.

A kész keksz lezárt dobozban eltartható.


2017. augusztus 15., kedd

Áfonyás-mascarponés pohárkrém - 3. blogszületésnap

A múlt héten a nagy hőség idején készítettem ezt a mennyei áfonyás-mascarponés pohárkrémet. Nem is kezdek el mesélni róla, mert már a neve is arra készteti az embert, hogy elkészítse. :) Inkább szeretném megköszönni Nektek, hogy olvastok, néztek és kommentáljátok a receptjeimet. Képzeljétek! Kicsiny blogom ma ünnepli a harmadik születésnapját. Három év áll mögöttem és a blog mögött. Nagy és hihetetlen dolog ez. Remélem, a jövőben is lesz erőm, időm és kedvem folytatni az blogírást és még sok blogszületésnapot fogok Veletek ünnepelni. :)

Áfonyás-mascarponés pohárkrém
Hozzávalók: (2 pohár)
A mascarponés krémhez:
250 g mascarpone
400 g görög joghurt
cukor ízlés szerint

Az áfonyás szószhoz:
fél dl víz
1 evőkanál cukor
125 g áfonya

Elkészítés: 
A mascarponét simára keverjük az ízlés szerinti mennyiségű porcukorral és a görög joghurttal.
Egy kisebb lábosba beletesszük  a szósz összes hozzávalóit, feltesszük a tűzre közepes lángon és folyamatos kevergetés mellett hagyjuk, hogy összeforrjanak, a cukor elolvadjon és szépen besűrűsödjön a szósz. Hagyjuk kihűlni kissé.
A szószból 2 evőkanálnyit a poharakba teszünk, majd rákanalazzuk a mascarponés krémet, tetejére pedig ráöntjük a maradék áfonyaszószt. A pohárkrémet tegyük hűtőbe, hogy kellően lehűljön.  Közvetlenül a tálalás előtt vegyük ki a hűtőből és fogyasszuk el jóízűen.

2017. augusztus 9., szerda

Meggyes-őszibarackos túrótorta

A 200. blogbejegyzést olvashatjátok most tőlem, tehát a 200. recept az oldalamon. Ennek alkalmából egy remek tortát hoztam. A túrótorta mindenhogy isteni, a legfinomabb gyümölccsel megspékelve, legutóbb meggyel és őszibarackkal készítettem. Nagyon könnyű elkészíteni. :)

Meggyes-őszibarackos túrótorta
Hozzávalók:
A piskótához:
3 tojás
3 evőkanál liszt
3 evőkanál cukor

A túrókrémhez:
500 g túró
250 g mascarpone
150 g cukor (ízlés szerint változtatható)
2 tasak vaníliás cukor
1 kezeletlen citrom reszelt héja
néhány szem magozott meggy
1 őszibarack kockára vágva

A tetejére:
néhány szem magozott meggy
1-2 őszibarack szeletekre vágva
1 tasak színtelen tortazselé
2 evőkanál cukor
200 ml víz 
50 ml meggylé

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habot. Ezután rászitáljuk a lisztet, majd laza mozdulatokkal belekeverjük. Egy tortaformát kizsírozunk, kilisztezünk majd a masszát egy spatulával egyenletesen belesimítjuk. A piskótát előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)

Az áttört túrót, a mascarponét, a citromhéjat a cukorral és a vaníliás cukorral simára keverjük. A krémbe belekeverjük a magozott meggyet és a kockára vágott őszibarackot. A gyümölcsös túrókrémet egyenletesen elsimítjuk a megsült piskótán. A torta tetejét kirakjuk magozott meggyel és őszibarackszeletekkel. A meggylevet és a vizet összekeverjük, majd 2 evőkanál cukorral elkeverjük és felforraljuk. A kész zselét a közepétől kiindulva a torta tetejére öntjük.  A tortát néhány órára hűtőbe tesszük, majd szeleteljük.