2017. szeptember 28., csütörtök

Tökmaglisztes sós sütemény magvakkal

Szeretek új dolgokkal kísérletezni, ismerkedni. A tökmagliszt a héjtalanított tökmag hideg préselésével és őrlésével készül. Magas a fehérjetartalma, zsír- és szénhidráttartalma pedig alacsony. Ennek köszönhetően kiváló alternatívát nyújt a diétázóknak illetve az egészséges táplálkozás követőinek. Egyszer már sütöttem ezzel a lisztfélével egy sós ropogóst, ami rendkívül ízlett a magliszt kellemes aromája miatt. Ismét egy sós rágcsálnivalót készítettem belőle,  nagyon finom lett. Biztos, hogy fogok még új finomságokat készíteni ebből a lisztből. Kísérletezzetek Ti is bátran vele! :)


Tökmaglisztes sós sütemény magvakkal
Hozzávalók:
A tésztához:
12,5 dkg tökmagliszt
12,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
12,5 dkg margarin
2 tojássárgája
1 teáskanál só
(1-2 evőkanál tej ha szükséges)

A tetejére:
tojásfehérje
lenmag / szezámmag (ízlés szerint reszelt sajt)


Elkészítés:
A kétfajta lisztbe belekeverjük a sót, majd gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a tojássárgáját, összegyúrjuk szép sima tésztává, majd hűtőszekrénybe tesszük kb. fél órára.
Amikor kivesszük a tésztát a hűtőből, enyhén lisztezett deszkán kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, és tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk. A sütemények tetejét megkenjük tojásfehérjével, majd megszórjuk lenmaggal és/vagy szezámmaggal.
Sütőpapíros tepsibe tesszük, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 16-18 perc alatt megsütjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése