2017. szeptember 24., vasárnap

Áfonyás túrókrémtorta

Múlt hét szombaton még sikerült vennem nagyon szép áfonyát a piacon, így egy finom nyárzáró gyümölcsös sütit készítettem. Nem volt kérdés, hogy az áfonyát túróval fogom kombinálni, így született meg ez a könnyed áfonyás túrókrémtorta. De kár, hogy már nincs belőle, olyan finom volt! :)

Áfonyás túrókrémtorta
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
6 dkg  porcukor
10 dkg vaj
egy csipet só
fél csomag sütőpor
1 tojás

A túrós töltelékhez:
500 g túró
150 g cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 dl tejföl
250 g mascarpone
3 evőkanál búzadara
150 g áfonya

Az áfonyás bevonathoz:
50 g áfonya
2 evőkanál cukor
1 csomag színtelen tortazselé (12g)
kevés víz


Elkészítés:
Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport és a sót. A sütőporos lisztet összemorzsoljuk a vajjal, majd összegyúrjuk a tojással és a porcukorral. Egy 22 cm-es tortaformát kivajazzuk, kilisztezzük. A tésztát nyújtódeszkán körlappá nyújtjuk, majd átemeljük a formába úgy, hogy az oldalán is legyen 3-4 cm tészta. Az alját villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben tesszük sülni, körülbelül 15 percre.

A túrós krémhez először a túrót áttörjük, majd összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral,  a tejföllel és a mascarponéval. Végül a krémbe belekeverjük a 3 evőkanál búzadarát és a megmosott, szárazra törölt áfonyát.

A tésztát kivesszük a sütőből és egyenletesen elosztjuk rajta az áfonyás túrótölteléket, majd még 15-20 percre visszatesszük sülni.

Az áfonyás bevonathoz  megmossuk az áfonyát és botmixerrel összeturmixoljuk. Az áfonyapéphez hozzáadjuk a cukrot, a tortazselét és annyi vizet, hogy az egész 2,5 dl legyen. Az zselét kis lángon felforraljuk. Amikor felforrt, 1 percig főzzük majd levesszük a tűzről és rögtön ráöntjük a kihűlt túrótorta tetejére. Hagyjuk a zselét megdermedni, majd hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnap szeletelhetjük.


4 megjegyzés: