2017. október 16., hétfő

Körtés pite

Imádom az omlós gyümölcsös pitéket. Számomra a pitében a töltelék a legjobb, amit szezonálisan variálok. Ebbe a pitébe az ősz legjava került, körtével pakoltam meg. Eredetileg gyömbérrel akartam fűszerezni, de nem volt itthon, így fahéjjal és szegfűszeggel ízesítettem. A fűszeres körte isteni finom az omlós tésztaréteg között, egy szeletnél nem tudtam megállni. Az útifűmagéj azért kell bele, hogy a sütés során keletkező gyümölcslé megzselésedjen és ne áztassa el a tésztát.


Körtés pite
Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 teáskanál sütőpor
5 dkg cukor
12,5 dkg vaj
1 tojás
csipet só

A töltelékhez:
1 kg körte
1 kiskanál fahéj
1 kiskanál őrölt szegfűszeg 
1 kanál búzadara
1 evőkanál útifűmaghéj

A tetejére:
1 tojás kenni
porcukor szórni

Elkészítés:
Egy tálba kimérjük a lisztet, a cukrot, a sót, a sütőport  és ezeket jól összekeverjük. A hideg vajat összedaraboljuk és lisztes keverékkel összemorzsoljuk. A tojást a liszthez adjuk, majd egynemű tésztává gyúrjuk. 
A körtéket meghámozzuk és kockára vágjuk. A körtét összekeverjük a fahéjjal, a szegfűszeggel és az útifűmaghéjjal. 
A piteformát kivajazzuk, kilisztezzük. A tésztát kettéválasztjuk. Az egyik tésztacipót lisztezett deszkán piteforma nagyságúra nyújtjuk és a formába fektetjük. A pite alját megszórjuk egy evőkanál búzadarával és ráhalmozzuk a fűszeres körtét. A másik tésztacipót kinyújtjuk és befedjük vele a körtét. A pite tetejét villával megszurkáljuk, majd megkenjük felvert tojással. A süteményt 180 °C - os sütőben kb 45-50 perc alatt készre sütjük. A kihűlt pite tetejét porcukorral megszórjuk.


4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, szinte érzem az illatát :-) De jó lenne egy szeletbe beleharapni... :-)

    VálaszTörlés
  2. De csábítóan néz ki! Jó sok körte van benne, bizony jó lenne falatozni belőle! :-)

    VálaszTörlés