2020. február 6., csütörtök

Mascarponés túrótorta aszalt szilvával

A túrótorták tárháza kimeríthetetlen. Ezt a variációt a mascarpone teszi igazán krémessé, az alapja pedig zabpehelylisztből készült. Aszalt szilvadarabkákkal fokoztam az élvezeti értékét, de más aszalvánnyal is finom lesz.



Mascarponés túrótorta aszalt szilvával
Hozzávalók:
A tésztához:
15 dkg zabpehelyliszt
7 dkg porcukor
1 kávéskanál sütőpor
7 dkg vaj
1 tojás

A túrókrémhez:
25 dkg túró
50 dkg mascarpone
140 g tejföl
15 dkg cukor
1 teáskanál vanília eszencia
3 egész tojás
3 evőkanál zabpehelyliszt
10 dkg aszalt szilva

Elkészítés:
Egy nagy tálba kimérjük a zabpehelylisztet, amihez hozzáadjuk a porcukrot, a sütőport, majd összekeverjük. Beletesszük a vajat, majd elmorzsoljuk a zabpehelylisztes keverékkel. Hozzáadjuk a tojást majd összegyúrjuk. 
Egy 20 cm-es tortaformát kivajazunk. A tésztát lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, majd beleigazítjuk a kivajazott formába. Egy villával megszurkáljuk a tésztát, majd előmelegített sütőben 10 percig elősütjük.
A túróhoz hozzáadjuk a mascarponét, a tejfölt, a cukrot, a vanília eszenciát, a tojásokat majd az egészet robotgéppel összekeverjük.  A krémbe belekeverjük a zabpehelylisztet és a kis darabokra vágott aszalt szilvát. Ráöntjük a túrókrémet az elősütött alapra, majd 40-45 perc alatt készre sütjük. Miután kihűlt, szeletelhetjük.



2020. január 31., péntek

Mandulás linzer házi sárgabaracklekvárral

Valamilyen alkalomra szinte minden családban készül linzer, mert puha, omlós és nagyon finom. Nekem is nagy kedvencem, gyerekkoromba sokszor készítettük hétvégente illetve az ünnepi asztalról sem hiányozhatott.  Fent is van a klasszikus recept a blogon. Már több változatban készítettem ezt az aprósütit, a mostanit darált mandulával ízesítettem. Én minden formában, ízesítésben imádom a linzert, ez is isteni.



Mandulás linzer házi sárgabaracklekvárral
Hozzávalók:
A tésztához:
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1 tojás sárgája
15 dkg liszt
5 dkg darát mandula
csipet só

Töltéshez:
házi sárgabaracklekvár

A tetejére:
vaníliás porcukor

Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a darált mandulát majd a csipet sót. Az egészet alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a vajat és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne. Ezután hozzáadjuk az enyhén felvert tojássárgáját és tésztává gyúrjuk. Cipóvá formáljuk a tésztát, folpackba csomagoljuk, majd 2 óraára a hűtőbe tesszük pihenni.

Ha letelt az idő, akkor a tésztát enyhén lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, majd négyszögletes formával kiszaggatjuk. Minden másodiknak a közepét is kiszúrjuk.
Az aprósüteményeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. A négyzet alakú tésztákra házi sárgabaracklekvárt teszünk, és a lyukas sütiket ráillesztjük. A tetejüket vaníliás porcukorral meghintjük.





2020. január 25., szombat

Sütőtökös chiapuding

Szeretem az édes tápláló reggeliket, gyakran készítek napindítónak chiapudingot. Már jó néhány található az oldalamon. A mostani változat sütőtökkel készült és egy kis fahéjjal bolondítottam meg. Isteni! :)


Sütőtökös chiapuding
Hozzávalók:  (1 kehelyhez)
A pudinghoz:
2 dl tej
3 evőkanál chia mag
édesítő ízlés szerint
150 g sütőtökpüré
fél kávéskanál fahéj

A tetejére: 
egy leheletnyi fahéj

Elkészítés:
A tejet kimérjük és ízlés szerint megédesítjük. Az édes tejbe beleszórjuk a chiamagot, alaposan elkeverjük és egy éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy a magok megduzzadjanak.
Másnap a sütőtökpürét fahéjjal ízesítjük, majd összekeverjük a megduzzadt chia magokkal.  A sütőtökös chia pudingot kehelybe kanalazzuk és a tetejét díszítésként leheletnyi fahéjjal megszórjuk.

2020. január 18., szombat

Kivis mascarponés joghurttorta

A most érkező desszert cukormentes és gyümölcs is van benne: egy fantasztikusan finom joghurttorta kivivel a tetején. Imádom az ilyen sütiket! :)


Kivis mascarponés joghurttorta
Hozzávalók:
A kakaós piskótához:
4 tojás
4 evőkanál eritrit
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál mandulaliszt

A mascarponés joghurtkrémhez:
250 g mascarpone
400 g görög joghurt
édesítő ízlés szerint
15 g zselatin

A tetejére:
5 darab kivi
1 csomag színtelen tortazselé
kevés édesítő
1 dl víz
1 dl citromlé

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgákat az eritrittel habosra keverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a eritrites tojássárgájához. Beleszitáljuk a kakaóport, hozzáadjuk a mandulalisztet, majd óvatos mozdulatokkal belekeverjük mindkettőt.
Egy 20 cm-es kapcsos tortaformát kivajazunk, majd a piskótamasszát belesimítjuk. Előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)
A görög joghurtot ízlés szerint édesítjük, majd hozzáadjuk a mascarponét és az egészet simára kikeverjük. A zselatinra kevés vizet öntünk, hagyjuk, hogy egy kicsit megduzzadjon.  Ezután alacsony gázlángon meglangyosítjuk. A felmelegített zselatinban elkeverünk egy keveset a joghurtos krémből, majd a keveréket belekeverjük a többi krémbe. A kihűlt kakaós mandulalisztes piskótára ráöntjük a mascarponés joghurtkrémet. A tortát fél órára hűtőbe tesszük dermedni. Amíg a krém dermed, a kiviket meghámozzuk és feldaraboljuk. A kividarabokat a megdermedt krém tetejére tesszük. A citromlét és a vizet összeöntjük, édesítővel ízesítjük. A torzsalét elkeverjük a citromos keverékkel, majd gázra tesszük és forrástól számítva 1 percig főzzük. A kész tortazselét kicsit hagyjuk hűlni, majd  ráöntjük a gyümölcsre. A tortát ismét hűtőbe tesszük,  majd 2-3 órás dermedési idő után a tortát szeleteljük.



2020. január 12., vasárnap

Baconos-gombás minipizzák

A blogon van egy szalámis minipizza recept.  A mostani  minipizzáknak a tésztája megegyezik a szalámiséval, csak a formájuk (háromszög, négyszög) és a feltétjük más. Azon felül, hogy finomak, cukik is. A receptet leírom újból.


Baconos-gombás minipizzák
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt
1 tojássárgája
1,5 dkg élesztő
0,5 dl tej
1 dl tejföl
5 dkg olvasztott vaj 
1 teáskanál cukor
fél evőkanál só
késhegynyi bors
1 kiskanál oregánó
1 kiskanál bazsalikom
1 kiskanál rozmaring
A tetejére:
pizzakrém
4-5 baconszelet
5-6 darab gomba
10-12 dkg sajt


Elkészítés:
Az élesztőt felfutattjuk a langyos, cukros tejben. Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a tojássárgáját, a sót, a fűszereket, a vajat, majd az egészet jól összedolgozzuk. Közepesen lágy tésztát gyúrunk. Ezután a tésztát 30 percig langyos helyen pihentetjük.

Amíg pihen a tészta a bacont felkockázzuk és a gombákat kis darabokra szeleteljük. A sajtot lereszeljük.

A tésztát pihentetés után 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk, háromszög és négyszög formájú kiszúróval kiszaggatjuk. A minipizzákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A minipizzák mindegyikét megkenjük pizzakrémmel, majd baconkockákat és gombaszeleteket teszünk rájuk, végül reszelt sajttal megszórjuk.

A minipizzákat előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt megsütjük.


2020. január 6., hétfő

Narancsos-gránátalmás túrókuglóf (sütés nélkül, diabetikus)

A 2020-as évet egy könnyed édességgel kezdem, amit újévre készítettem. Látványos finomság, ugyanakkor nem kell hozzá nagy tudomány és könnyű elkészíteni. És még egy érv mellette: alakbarát, továbbá diabéteszesek is fogyaszthatják.. A sok-sok karácsonyi sütemény után jól fog esni ez a sütés nélküli desszert.



Narancsos-gránátalmás túrókuglóf
Hozzávalók:
A narancsos részhez:
3 dl 100 %-os narancslé
1 csomag színtelen tortazselé
2 marék gránátalmamag

A túrós részhez:
500 g félzsíros túró
400 g görög joghurt
édesítő ízlés szerint
2 marék gránátalmamag
20 g zselatin

Elkészítés:
Egy nagyobb kuglófformát folpackkal kibélelünk.
A színtelen tortazselét felöntjük a narancslével. A narancsos tortazselét folytonos keverés közben lassú tűzön forrástól számítva 1 percig főzzük. A zselét pár percig állni hagyjuk, majd amikor már az állaga kezd sűrűsödni, akkor a gránátalmamagokat is beleszórjuk. A narancsos-gránátalmás zselét a folpackkal kibélelt kuglóformába öntjük.   
A félzsíros túrót az édesítővel  és a görög joghurttal botmixer segítségével krémesre keverjük. Ezután hozzáadjuk a gránátalmamagokat.
A zselatint kis lábasba szórjuk és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Hagyjuk megduzzadni, majd alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett felmelegítjük. Ne forraljuk fel! A langyos zselatinhoz hozzákeverünk két evőkanál joghurtos túrókrémet, majd az egészet hozzákeverjük a túrókrémhez. A gránátalmás túrókrémet ráöntjük a kuglófformában lévő narancsos zselére. A túrókuglófot egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni. Ha megdermedt szeletelhető.