2020. január 31., péntek

Mandulás linzer házi sárgabaracklekvárral

Valamilyen alkalomra szinte minden családban készül linzer, mert puha, omlós és nagyon finom. Nekem is nagy kedvencem, gyerekkoromba sokszor készítettük hétvégente illetve az ünnepi asztalról sem hiányozhatott.  Fent is van a klasszikus recept a blogon. Már több változatban készítettem ezt az aprósütit, a mostanit darált mandulával ízesítettem. Én minden formában, ízesítésben imádom a linzert, ez is isteni.



Mandulás linzer házi sárgabaracklekvárral
Hozzávalók:
A tésztához:
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1 tojás sárgája
15 dkg liszt
5 dkg darát mandula
csipet só

Töltéshez:
házi sárgabaracklekvár

A tetejére:
vaníliás porcukor

Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a darált mandulát majd a csipet sót. Az egészet alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a vajat és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne. Ezután hozzáadjuk az enyhén felvert tojássárgáját és tésztává gyúrjuk. Cipóvá formáljuk a tésztát, folpackba csomagoljuk, majd 2 óraára a hűtőbe tesszük pihenni.

Ha letelt az idő, akkor a tésztát enyhén lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, majd négyszögletes formával kiszaggatjuk. Minden másodiknak a közepét is kiszúrjuk.
Az aprósüteményeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. A négyzet alakú tésztákra házi sárgabaracklekvárt teszünk, és a lyukas sütiket ráillesztjük. A tetejüket vaníliás porcukorral meghintjük.





4 megjegyzés: