2015. április 29., szerda

Szezámos-mákos rudak

Elnézve a blogomat, egy bejegyzés kivételével szinte csak  édes sütemények kerültek fel. Ideje lesz már a sós sütemények számát is gyarapítanom. :) Az egyik hétvégén anya kérte, hogy süssek valami sósat, mert azt kívánt, így készültek ezek a szezámos-mákos rudak. Nagyon finom, nem száraz, hanem finom omlós. Hasonlít arra az ecetes stanglira, amit magvakkal szórok és nagy kedvencem. Majd egyszer azt is felteszem. Addig is leírom ennek a magvas finomságnak a receptjét, hogy Ti is kipróbálhassátok, mert isteni. :)


Szezámos-mákos rudak
Hozzávalók:
  • 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 20 dkg finomliszt
  • 25 dkg puha vaj
  • 7 dkg reszelt sajt
  • 4 dkg darálatlan mák
  • 1 dl tejföl
  • 1 tojás sárgája
  • fél evőkanál só
  • 1 púpos teáskanál sütőpor
  • a szóráshoz szezámmag
  • a kenéshez egy tojásfehérje

Elkészítés:
A kétfajta lisztet összekeverjük, és a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a sütőport, a sót, a mákot és a lereszelt sajtot, az 1 tojás sárgáját és a tejfölt. Alaposan összedolgozzuk, majd kinyújtjuk 3-4 mm vastagságúra.

Derelyemetszővel tetszőleges rudacskákat vágunk. A rudakat bekenjük a kicsit felvert tojásfehérjével, meghintjük szezámmaggal, és ezután tepsibe tesszük 3-4 mm távolságra egymástól.

Előmelegített sütőben megsütjük.


6 megjegyzés:

  1. Mennyi finomságról maradtam le! Ez a sós sem utolsó, főleg nálam. Szívesebben elrágcsálok valami sósat, mint az édeset! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én édespárti vagyok, de a sósat sem vetem meg. Ez a szezámos-mákos pedig nagyon eteti magát.

      Törlés
  2. Nagyon szép képeket készítetté róla, guszta a sok maggal! Jó is néha egy kis sósat ropogtatni :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Bizony, néha kell egy kis sós is. :)

      Törlés
  3. Jó kis recept, én is szívesen ropogtatnám... :-)

    VálaszTörlés
  4. Finom sós ropogtatnivaló.

    VálaszTörlés