Elnézve a blogomat, egy bejegyzés kivételével szinte csak édes sütemények kerültek fel. Ideje lesz már a sós sütemények számát is gyarapítanom. :) Az egyik hétvégén anya kérte, hogy süssek valami sósat, mert azt kívánt, így készültek ezek a szezámos-mákos rudak. Nagyon finom, nem száraz, hanem finom omlós. Hasonlít arra az ecetes stanglira, amit magvakkal szórok és nagy kedvencem. Majd egyszer azt is felteszem. Addig is leírom ennek a magvas finomságnak a receptjét, hogy Ti is kipróbálhassátok, mert isteni. :)
Szezámos-mákos rudak
Hozzávalók:
- 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 20 dkg finomliszt
- 25 dkg puha vaj
- 7 dkg reszelt sajt
- 4 dkg darálatlan mák
- 1 dl tejföl
- 1 tojás sárgája
- fél evőkanál só
- 1 púpos teáskanál sütőpor
- a szóráshoz szezámmag
- a kenéshez egy tojásfehérje
Elkészítés:
A kétfajta lisztet összekeverjük, és a vajjal elmorzsoljuk.
Hozzáadjuk a sütőport, a sót, a mákot és a lereszelt sajtot, az 1 tojás
sárgáját és a tejfölt. Alaposan összedolgozzuk, majd kinyújtjuk 3-4 mm
vastagságúra.
Derelyemetszővel tetszőleges rudacskákat vágunk. A rudakat bekenjük a kicsit felvert tojásfehérjével, meghintjük szezámmaggal, és ezután tepsibe tesszük 3-4 mm távolságra egymástól.
Előmelegített sütőben megsütjük.
Derelyemetszővel tetszőleges rudacskákat vágunk. A rudakat bekenjük a kicsit felvert tojásfehérjével, meghintjük szezámmaggal, és ezután tepsibe tesszük 3-4 mm távolságra egymástól.
Előmelegített sütőben megsütjük.
Mennyi finomságról maradtam le! Ez a sós sem utolsó, főleg nálam. Szívesebben elrágcsálok valami sósat, mint az édeset! :-)
VálaszTörlésÉn édespárti vagyok, de a sósat sem vetem meg. Ez a szezámos-mákos pedig nagyon eteti magát.
TörlésNagyon szép képeket készítetté róla, guszta a sok maggal! Jó is néha egy kis sósat ropogtatni :-)
VálaszTörlésKöszönöm. Bizony, néha kell egy kis sós is. :)
TörlésJó kis recept, én is szívesen ropogtatnám... :-)
VálaszTörlésFinom sós ropogtatnivaló.
VálaszTörlés