Tegnap este kisült a kakaós kalácsunk. :) A családnak feltettem a nagy kérdést: kakaós vagy mákos kalács legyen az ünnepi asztalon. A mákosat gyorsan leszavazták. Titkon reméltem, hogy a kakaósat kérik, mert Gerdinél és Katalin konyhájában nagyon megtetszettek a kakaós fonatok. Bár nálam más formázással készült (Vidék íze magazinban láttam), nagyon finom és mutatós lett az idei kalácsunk. :)
Ezzel a foszlós kakaós kaláccsal kívánok minden kedves olvasómnak, látogatómnak kellemes húsvéti ünnepeket! :)
Kakaós
kalács
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl langyos tej
- 5 dkg puha vaj
- 5 dkg cukor
- 2 tojás sárgája
- pici só
A töltelékhez:
- 5 púpos evőkanál porcukor
- 2 -3 evőkanál kakaópor
- 5 dkg olvasztott vaj
Az élesztőt
kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval, kelt
tésztát dagasztunk. A tésztát letakarva, meleg helyen duplájára
kelesztetjük.
Ezután a
tésztát gyengén átgyúrjuk, és téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott
vajjal, rászórjuk a kakaóport és a cukrot. A tészta két szélét kissé
felhajtjuk, majd két végéről feltekerjük.
Nagyon szép lett a kalácsod, tetszik a formázása :-)
VálaszTörlésKöszönöm, Katalin! :)
Törlés