2015. április 4., szombat

Kakaós kalács - Kellemes húsvétot kívánok!



Tegnap este kisült a kakaós kalácsunk. :) A családnak feltettem a nagy kérdést: kakaós vagy mákos kalács legyen az ünnepi asztalon. A mákosat gyorsan leszavazták. Titkon reméltem, hogy a kakaósat kérik, mert Gerdinél és Katalin konyhájában nagyon megtetszettek a kakaós fonatok. Bár nálam más formázással készült (Vidék íze magazinban láttam), nagyon finom és mutatós lett az idei kalácsunk. :)

Ezzel a foszlós kakaós kaláccsal kívánok minden kedves olvasómnak, látogatómnak kellemes húsvéti ünnepeket! :)


Kakaós kalács
Hozzávalók: 
A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • 5 dkg puha vaj
  • 5 dkg cukor
  • 2 tojás sárgája
  • pici só
A töltelékhez:
  • 5 púpos evőkanál porcukor
  • 2 -3 evőkanál kakaópor
  • 5 dkg olvasztott vaj


Elkészítés:
Az élesztőt kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval, kelt tésztát dagasztunk. A tésztát letakarva, meleg helyen duplájára kelesztetjük. 
Ezután a tésztát gyengén átgyúrjuk, és téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, rászórjuk a kakaóport és a cukrot. A tészta két szélét kissé felhajtjuk, majd két végéről feltekerjük.
A kalácsot szögletes püspökkenyérformába helyezzük, 20 percig pihentetjük. Megkenjük tojással, majd 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt megsütjük.  A formában hagyjuk kihűlni és szeletelhetjük. 


2 megjegyzés: