2015. február 21., szombat

Csokis-avokádókrémes torta

Egy különleges tortát készítettem, melynek receptjét két hete próbáltam ki. Mostanában nagyon rákattantam az avokádóra, ami nem csak finom, hanem egészséges is. Legtöbbször sós avokádókrém készült belőle, puffasztott rizzsel vagy abonettel királyi étek számomra.  Aztán eszembe jutott, hogy ki kellene próbálni, hogy milyen az avokádóból készülő édes krém. Hát, nagyon finom, még a válogatós öcsém is dicsérte. A torta kinézetre sem utolsó, bár olyan mintha hangyák másznának rajta, de ne ijedjen meg senki, az tortadara. :) Nekünk nagyon bejött az avokádós torta, biztos, hogy készítem még ezt a finomságot. Akinek van kedve, próbálja ki! :)

Csokis-avokádókrémes torta (18 cm-es tortaformához)

Piskótához:
6 db tojás
6 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaópor

A krémhez:
2 érett avokádó
25 dkg mascarpone
3 csomag vaníliás cukor
10 dkg porcukor (vagy ízlés szerint)

Díszítéshez:
csokoládés tortadara


Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral. Egy másik tálban a 6 tojásfehérjéből kemény habot verünk.  A habot óvatosan a tojássárgákhoz vegyítjük, és beleszitáljuk a lisztet és a kakaóport.  A tésztát sütőpapírral borított vagy vajjal kikent, lisztezett tortaformába öntjük, simára egyengetjük, és mérsékelten előmelegített sütőben 20 perc alatt  megsütjük.

A krémhez az két avokádó kikapart húsát pépesítjük, majd belekeverjük az átszitált porcukrot, vaníliás cukrot és a krémsajtot. A tortát 3 felé vágjuk. A krémet elosztjuk 3 felé, megtöltjük a lapokat és a külsejét is bevonjuk a krémmel. A torta tetejét és oldalát tortadarával díszítjük.



9 megjegyzés:

  1. Hát ez tényleg egy különlegesség! Finom lehetett, a színe is nagyon szép. Avokádót csak sósan ettem még, azt sem túl rég óta :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin. :) Az avokádót mi sem régóta fogyasztjuk, de nagyon megszerettük. Sósan is sokat fogyasztjuk és édesen is csak ajánlani tudom. :)

      Törlés
  2. Hú, nagyon guszta lett a torta. :)
    Nálunk is tervbe van véve az avokádós krém, csak én csokisan tervezem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. :) Én is tervezem, hogy csokisan kipróbálom, biztos finom. :)

      Törlés
  3. Ha olyan finom, mint amilyen szép, meggyőztél! :-) A mi konyhánkból valahogy kimaradt az avokádó. Ideje volna bevezetni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kóstoljátok meg! Az avokádó nagyon egészséges és sok értékes tápanyag van benne. Az érett avokádó krémes állagú, olyan minta vaj. Mivel önmagáéban nincs markáns íze, vaj helyett krémekbe nagyon finom.

      Törlés
  4. Az avokádó szinte vajként használható a krémekhez, én is nagyon szeretem, olyan üde és friss ízt ad.
    Szép és egyszerű torta :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, Juditka. :) Így igaz, vaj helyett jól használható. :)

      Törlés
  5. Ez aztán különleges torta! Még nem is hallottam róla, hogy avokádót tesz valaki a torta krémjébe! Érdekesen hangzik! :)

    VálaszTörlés