2015. február 17., kedd

Kávés-fahéjas kuglóf

Még karácsony előtt vettem egy 22 cm-es kuglófformát. Úgy éreztem, hogy ideje lesz felavatni. Egy finom kevert tésztájú  kávés-fahéjas kuglófot készítettem benne. Nem macerás az elkészítése, a tésztája tíz-tizenöt perc alatt összeállítható. Finom, fűszeres, laza szerkezetű sütit kapunk, amely a kávézás-teázás isteni kísérője lehet. :)



Kávés-fahéjas kuglóf
Hozzávalók:
30 dkg liszt
3 tojás
10 dkg puha vaj
18 dkg porcukor (aki édesebben szereti, tehet többet is)
1,5 dl tej
2 kanál instant kávé
1 csomag sütőpor
egy csipet só
2 kiskanál fahéj
mazsola



Elkészítés:
A tojásokat külön választjuk. A tojás sárgáját porcukorral habosra keverjük, majd kanalanként hozzákeverjük a puha margarint,  a fahéjat és a mazsolát. A tejet felmelegítjük és feloldjuk benne az instant kávét, és ezt is hozzáadjuk.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A lisztet a sütőporral és a sóval elkeverjük. A sütőporos lisztet tojásos-kávés masszához adjuk, majd végül a felvert tojáshabot óvatosan beleforgatjuk.
A formát kivajazzuk és a masszát beleöntjük. Előmelegített sütőben, a középső rácson, 170 fokon kb. 45-50 percig sütjük.  Ha megsült néhány percig állni hagyjuk, és kiborítjuk a formából. Porcukorral megszórva tálaljuk.


2 megjegyzés: