Egy remek délutáni édes ropogtatni valót hoztam, ami nekem elsőre nagy kedvencem lett. Jó kis ropogós tallérok, a kekszalapon mennyei mézes pirult napraforgómagok pihennek. Nagyon eteti magát! :) A receptet itt találtam. Annyit változtattam rajta, hogy a tésztába tettem fahéjat és vaníliát, a sima liszt felét rozslisztre cseréltem, illetve a mézes mázba több mézet tettem (a cukor helyett). Egyszerűen isteni! :)
Mézes-napraforgómagos tallérok
Hozzávalók:
Tésztához:
10 dkg cukor
20 dkg vaj
1 tojás
1 kiskanál fahéj
1 evőkanál vanília aroma
15 dkg rozsliszt
15 dkg finomliszt
Tésztához:
10 dkg cukor
20 dkg vaj
1 tojás
1 kiskanál fahéj
1 evőkanál vanília aroma
15 dkg rozsliszt
15 dkg finomliszt
A mézes-magos kence:
6-8 dkg méz
8,5 dkg tejszín
3,5 dkg vaj
15 dkg natúr napraforgómag
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és gyors
mozdulatokkal jól összegyúrjuk. A
tésztát cipóvá formázzuk és frissen tartó fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük
fél órára.
A pihentetett tésztát
lisztezett nyújtódeszkán kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk és egy nagyobb
pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle. A tésztakorongokat sütőpapírral
bélelt tepsire rakosgatjuk és 175 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt
aranybarnára sütjük.
Amíg sülnek a korongok elkészítjük
a mézes mázat. Egy kisebb lábasba
kimérjük a vajat, a mézet, a tejszínt és összefőzzük. Ezt követően belekeverjük
a napraforgómagot és félretesszük.
Ha megsültek a korongok
a tetejükre egy-egy kiskanálnyi mézes-mázos napraforgómagot teszünk. Ezután a
magvas tallérokat visszatoljuk a sütőbe kb. 10 perc alatt készre sütjük.
De szépen fénylenek a tetején a mézes magok :-)
VálaszTörlésJaj, de jól néznek ki, ami mézes az csakis finom lehet! :)
VálaszTörlésVan egy almás receptem, ami ismeretségi körökben sokunk kedvence- a tetején van a cukorral pirított napraforgómag, annyira finom!
VálaszTörlés