2015. február 12., csütörtök

Lekváros-túrós lepény



Egy lekvárral megbolondított túrós lepényt hoztam, melyet Gerdinél találtam, ő pedig Csigabigénél bukkant a receptre.  Mind ízre, mind látványra nagyon finom, ízlett az egész családnak. Köszönöm a receptet mindkettőtöknek.   :)

Lekváros-túrós lepény 
Hozzávalók:
A lapokhoz:
50 dkg liszt
15 dkg zsír
csipet só
3 tojás sárgája
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg cukor
kb. 1,5 dl tejföl

A töltelékhez:
50 dkg túró
16 dkg cukor
3 tojás fehérje
1 csipet só
3 evőkanál gríz
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom lereszelt héja
1 kis üveg sárgabarack lekvár 
Elkészítés:
A lapokhoz a lisztet, sót, cukrot elmorzsoljuk a zsírral, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. A tésztát egy órát pihentetjük.

Közben a túrót a cukorral, vaníliás cukorral összetörjük, hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a grízt. A tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, majd ezt is a túróhoz keverjük. 

A tésztát 3 részre osztjuk. Az elsőt tepsi méretűre nyújtjuk, kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük. Megkenjük a lekvárral. Erre kerül a második lap, majd a túrótöltelék, végül az utolsó lap.  180 fokos sütőben addig sütjük, míg a teteje szépen megpirul. Porcukorral megszórva tálaljuk a sütit.

5 megjegyzés: