2021. február 3., szerda

Túrós kekszes süti narancszselével

Mindenki szereti, ha egy sütit egyszerű elkészíteni és finom. Ez pontosan olyan. Ajánlom, mert a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá. Aki nem diétázik, az nyugodtan cserélje le a korpás kekszet édes-vajas kekszre. :)



Túrós kekszes süti narancszselével

Hozzávalók:

fél csomag Korpovit keksz

A túrókrémhez:

500 g túró

400 g görög joghurt

édesítő ízlés szerint

1 evőkanál vaníliakivonat

A narancszseléhez:

2 dl narancslé

1 tasak színtelen tortazselé

Elkészítés: 

Egy nagy tálba tesszük a görög joghurtot és a túrót, majd botmixer segítségével krémesítjük. Ezután a túrókrémet ízlés szerint édesítjük és a vaníliakivonatot belekeverjük. Egy sütőtálat kirakunk egy sor keksszel, majd rásimítjuk az édes túrókrém egy részét, újabb sor keksz következik, majd túrókrém következik. Addig rétegezzük a túrókrémet a keksszel, míg elfogynak a hozzávalók.  Az utolsó túrórétegre narancszselét készítünk.

A színtelen tortazselét elkeverjük a narancslével, majd gázra tesszük és forrástól számítva 1 percig főzzük. A naracszselét kicsit hagyjuk hűlni, majd  ráöntjük a túrórétegre. A sütit egy éjszakán át pihentetjük a hűtőbe, hogy a keksz kellő képen megpuhuljon. Másnap szeleteljük.


 

2021. január 28., csütörtök

Almás-mandulás sütemény

Rohanós napokon csak kevert sütire jut idő. Ez a mostani egy finom mandulás süti almával. Dióval is isteni lesz! Ha van körte, az is jó. :)


Almás-mandulás sütemény

Hozzávalók:

A tésztához:

2 tojás

1 dl tej

10 dkg cukor (nálam eritrit)

8 dkg vaj (nem margarin!)

10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

10 dkg őrölt mandula

1 teáskanál fahéj

1 teáskanál szegfűszeg

fél csomag sütőpor

csipet só

A tetejére:

2 közepes alma szeletekre vágva

2 marék mandulapehely

Elkészítés:

A tojásokat a cukorral/eritrittel habosra keverjük. Hozzáadjuk a vajat és tovább habosítjuk. Amikor már világos habbá vertük, akkor beleöntjük a tejet is.

A lisztet elkeverjük a darált mandulával, a csipet sóval, a fahéjjal, a szegfűszeggel és a sütőporral. Ezt a lisztes részt a tojásos keverékhez adjuk és elkeverjük. A tésztát kivajazott kerámiaformába simítjuk. A tetejére tesszük a szeletekre vágott almát és megszórjuk mandulapehellyel.

A süteményt betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt megsütjük. Tűpróbát végzünk, mielőtt kivesszük.


2021. január 17., vasárnap

Tökmagos túrókorongok (diétás)

Nem mutatok újat ezzel a recepttel, a blogomon is vannak már ehhez hasonló receptek, itt és itt. Ez tökmagos is jó. :)


Tökmagos túrókorongok (diétás)

Hozzávalók:

A tésztához:

250 g túró

5 evőkanál zabpehelyliszt

2 tojás

1 kiskanál só

2 kiskanál útifűmaghéj

A tetejére:

1 tojásfehérje kenni

tökmag 


Elkészítés:

A túrót, a zabpehelylisztet, a sót összekeverjük. Hozzáadjuk a tojást, az útifűmaghéjat és összegyúrjuk az egészet. A masszából golyókat készítünk, majd kicsit meglapogatjuk őket. A korongok tetejét tojásfehérjével lekenjük, majd tökmaggal megszórjuk. Sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk és 20 perc alatt megsütjük őket.


 

2021. január 11., hétfő

Túrós-narancsos pohárkrém

Réteges pohárkrémet hoztam. Nem egy bonyolult dolog, de nagyon finom. Ez a pohárkrém jó bizonyíték arra, hogy egy remek édességet kevés alapanyagból hipp-hopp összedobhatunk. 💟


Túrós-narancsos pohárkrém

Hozzávalók: (2 kehelyhez)

Az aljára:

70 g kakaós zabkeksz

A túrós réteghez:

250 g túró

175 g görög joghurt

2 teáskanál reszelt narancshéj

cukor ízlés szerint

A narancsos réteghez:

400 ml narancslé

1 tasak vaníliás pudingpor

3 evőkanál cukor 

Dekorációnak:

narancsdarabok


Elkészítés:

A kakaós zabkekszet durvára daráljuk és elosztjuk a kelyhek aljában.

A vaníliás pudingport a cukorral és a narancslével kikeverjük. Alacsony gázlángra tesszük és kevergetve besűrítjük a pudingot.

A túrót alaposan kikeverjük a görög joghurttal. Ízlés szerint cukorral édesítjük, majd belekeverjük a reszelt narancshéjat. 

A kekszre egy réteg túrókrém jön, majd a a narancsos puding következik. A rétegzést a túrókrémmel fejezzük be. A pohárkrém tetejét narancsdarabokkal díszítjük. Behűtve tálaljuk.

 




2021. január 6., szerda

Kókuszos keksz

Az adventi készülődés idején készült ez a kókuszos keksz. Nemcsak az ünnepi időszakban, hanem bármikor jól esik rágcsálni ezt a kekszet a reggeli vagy a délutáni kávéhoz. Diétázóknak is tökéletes választás, kókuszliszt van benne és cukormentes.


Kókuszos keksz

Hozzávalók:

15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

7 dkg kókuszliszt

édesítő

10 dkg vaj

1 tojás

csipet só

1 kiskanál sütőpor

 

Elkészítés:

A tönkölylisztet és a kókuszlisztet összekeverjük. A kókuszos tönkölyliszt keverékébe belekeverjük az édesítőt, a sót és a sütőport. Ezután elmorzsoljuk benne a vajat. Ha már eléggé morzsalékos, akkor hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk. Amikor összeállt a tészta, kisebb gombócokat formálunk belőle és kissé ellapítjuk. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és előmelegített sütőben megsütjük. 


2021. január 2., szombat

Karácsonyi almás pite

A 2021-es évet egy ünnepi almás pitével kezdem, amit karácsonyra készítettem. Az almatölteléket mézeskalács fűszerkeverékkel bolondítottam meg, amitől isteni finom lett. 💟 Ezzel a sütivel nem mutatok újat, ugyanakkor  szerettem volna megörökíteni a kedvenc pitém karácsonyi formáját.


 

Karácsonyi almás pite

Hozzávalók:

Az omlós tésztához:

200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt

100 g vaj

5 evőkanál eritrit

1 kiskanál sütőpor

csipet só

1 tojássárgája

 

A töltelékhez:

1 kg alma

1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék

 

A tetejére:

kenni 1 tojás 

porrá őrölt eritrit

 

Elkészítés:

A tönkölylisztet, az eritritet, a sütőport és a sót egy tálban összekeverjük. Összemorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojássárgáját és összegyúrjuk a tésztát. Betesszük a hűtőbe pihenni.

Az almát meghámozzuk, majd lereszeljük. Az alma levét kinyomkodjuk és mézeskalácsfűszer keverékkel ízesítjük.

A tésztát kettéosztjuk. Az egyik részt lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, majd beleigazítjuk a kivajazott piteformába. A tésztát egy kis búzadarával megszórjuk, majd az almatölteléket eloszlatjuk rajta. 

Kinyújtjuk a tészta másik felét. Karácsonyi kiszúróval kiszaggatjuk a tésztát és ráhelyezzük az alma tetejére. A pite tetejét felvert tojással lekenjük. 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 25 perc alatt megsütjük.

Hagyjuk kihűlni, majd porrá őrölt eritrittel megszórjuk a tetejét. Ezután szeleteljük a pitét.