A 2021-es évet egy ünnepi almás pitével kezdem, amit karácsonyra készítettem. Az almatölteléket mézeskalács fűszerkeverékkel bolondítottam meg, amitől isteni finom lett. 💟 Ezzel a sütivel nem mutatok újat, ugyanakkor szerettem volna megörökíteni a kedvenc pitém karácsonyi formáját.
Karácsonyi almás pite
Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 g vaj
5 evőkanál eritrit
1 kiskanál sütőpor
csipet só
1 tojássárgája
A töltelékhez:
1 kg alma
1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
A tetejére:
kenni 1 tojás
porrá őrölt eritrit
Elkészítés:
A tönkölylisztet, az eritritet, a sütőport és a sót egy tálban összekeverjük. Összemorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojássárgáját és összegyúrjuk a tésztát. Betesszük a hűtőbe pihenni.
Az almát meghámozzuk, majd lereszeljük. Az alma levét kinyomkodjuk és mézeskalácsfűszer keverékkel ízesítjük.
A tésztát kettéosztjuk. Az egyik részt lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, majd beleigazítjuk a kivajazott piteformába. A tésztát egy kis búzadarával megszórjuk, majd az almatölteléket eloszlatjuk rajta.
Kinyújtjuk a tészta másik felét. Karácsonyi kiszúróval kiszaggatjuk a tésztát és ráhelyezzük az alma tetejére. A pite tetejét felvert tojással lekenjük. 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 25 perc alatt megsütjük.
Hagyjuk kihűlni, majd porrá őrölt eritrittel megszórjuk a tetejét. Ezután szeleteljük a pitét.
Nagyon szép karácsonyi hangulata van, és biztos nagyon fincsi is volt!
VálaszTörlésKöszönöm, Katalin! :) Isteni volt.
TörlésNagyszerű ötlet és a fűszer is. Boldog újévet kívánok!
VálaszTörlésKöszönöm! :)Boldog új évet!
Törlés